Pentru o viata sanatoasa, condimentele naturale sunt esentiale. Acestea nu doar ca adauga un plus de savoare, facand mancarurile delicioase, insa au si foarte multe beneficii pentru sanatate.

Fiecare dintre noi stie cat de condimentate ii plac mancarurile. Stim cu totii cat de importante sunt condimentele pentru mancarea noastra zilnica. Fara acestea, mancarea nu ar avea niciun gust, ar fi plictisitoare. In continuare iti vom prezenta 10 condimente care nu doar ca ofera un gust extraordinar retetelor, dar sunt esentiale pentru a-ti mentine o sanatate de fier.

1. Cuisoarele

Cuisoarele contin un compus numit eugenol care are proprietati antioxidante, antiinflamatoare, antibacteriene, antivirale, analgezice si proprietati anesteziante.

Acest condiment este cunoscut pentru protejarea celulelor oxidative, pentru imbunatatirea digestiei si pentru calmarea durerilor de dinti. De asemenea, ajuta la tratarea cancerului si te protejeaza de tantari. Este grozav pentru a fi folosit in placinta de bostan si in ciocolata calda.

2. Usturoi

Nu exista multe lucruri pe care usturoiul nu le poate face. Are un gust puternic si este adesea folosit in retetele meditareneene. Acesta a fost dovedit ca reduce riscul de cancer cu aproape 50% si trateaza infectiile, diabetul, ajuta la reglarea colesterolului si protejeaza organismul impotriva boililor de inima si neurodegenerative.

3. Ghimbir

Ghimbirul este un super condiment din toate punctele de vedere. Acesta are proprietati antiinflamatoare si este un antibiotic natural, precum usturoiul. Ghimbirul este cunoscut pentru imbunatatirea digestiei, pentru tratarea cancerului si pentru combaterea gripei si a racelilor. Poate fi folosit in ceai, mancaruri sau chiar mancat crud.

4. Nucsoara

Nucsoara presarata pe capucino este minunata! Aceasta promoveaza circulatia si este un antidepresiv eficient. De asemenea, detoxifica organismul, trateaza cancerul si reduce colesterolul.

5. Patrunjelul

Patrunjelul este bogat in vitamine, bun pentru inima, si pentru combaterea cancerului. Acesta poate fi consumat crud in salata, adaugat in supe, ciorbe sau poate fi facut chiar ceai.

6. Piperul negru

Piperul negru contine piperina, un antioxidant care ajuta celulele sa absoarba nutrientii din mancare.  Are efecte uimitoare pentru creier, prin stimularea producerii de neurotransmitatori serotonina, melatonina si dopamina. Este de asemenea si potrivit pentru a scadea in greutate.

7. Trifoiul rosu

Nu multi oameni au auzit de trifoiul rosu iar cei care au auzit, cu siguranta nu stiu de beneficiile acestuia pentru sanatate. Unele studii arata ca trifoiul rosu amelioreaza simptomele de menopauza si poate proteja impotriva osteoporozei cauzata de menopauza.

8. Rozmarin

Rozmarinul este o planta uimitoare care imbunatateste memoria dupa ingerare. Cand este folosit intern, rozmarinul stimuleaza sistemul nervos central si promoveaza fluxul sanguin. Studiile arata ca rozmarinul stimuleaza cresterea parului cand este masat pe cap si trateaza toxinfectiile alimentare.

9. Cimbru

Contine foarte multa vitamina A, K si minerale precum calciu, fier, mangan si are beneficii antioxidante. Acesta regleaza hipertensiunea si omoara celulele canceroase din colon si sani. Este o planta ideala pentru condimentarea mancarurilor preferate.

10. Turmeric

Turmericul este cel mai potrivit pentru tratarea inflamatiilor. Acesta este mai eficient decat unele antidepresive pentru tratarea depresiei si protejeaza impotriva radiatiilor UVB, previne bolile cardiovasculare si previne cancerul.

De asemenea, regleza tensiunea arteriala. Are o aroma usor acidica asadar poate fi folosit pe mancaruri, oferindu-le o aroma deosebita. Incearca si reteta de lapte auriu in care acest codniment face echipa buna cu ghimbirul si cu piperul negru pentru a face mancarurile mai sanatoase. Pofta buna!