Toata lumea stie ca expunerea prelungita la soare poate avea un efectiv negativ asupra pielii si a ochilor, cat de importanti sunt ochelarii de soare aflam de la Dr. Roxana Cozubas, medic oftamolog!
Ce efecte negative pot avea razele UV asupra ochilor?
In primul rand trebuie sa stim ca radiatiile ultraviolete (UV) nu sunt vizibile ochiului uman, asa ca este bine sa ne protejam de acestea permanent, cand suntem in aer liber.
Efectele negative tin de gradul de penetrarea al tesuturilor ochiului: exista radiatii care sunt absorbite de structuri superficiale sau altele care ajung pana in profunzime. Efectele nedorite pot afecta aproape orice tesut:
- pleoape (afectiuni ce tin de pielea din jurul ochilor) – imbatranire prematura, cancere de piele;
- cornee (suprafata transparenta, anterioara, a ochiului) – fotokeratita de zapada (arsura corneei provocata de reflexia razelor de soare de pe zapada proaspata);
- conjunctiva (tesutul fin, transparent, care acopera albul ochiului) – pterigion sau pinguecula (excrescente ale conjunctivei care se inflameaza periodic si care pot ajunge sa acopere corneea);
- cristalin (lentila din interiorul ochiului) – cataracta (opacifierea cristalinului, care nu se poate rezolva decat chirurgical)
- retina (tesutul care tapeteaza fundul de ochi) – degenerescenta maculara legata de varsta (DMLV) – o imbatranire ireversibila a retinei, care scade treptat vederea centrala, pana la aparitia unei pete negre care nu mai dispare.
Care sunt avantajele lentilelor cu filtru polarizant?
Filtrul polarizant este un filtru incorporat in lentila unor branduri de ochelari de soare, altul decat filtrul anti-UV sau cel antireflex. Reprezinta o serie de filtre verticale, paralele intre ele, care nu lasa sa treaca printre ele decat lumina verticala, benefica pentru ochi. Indepartarea luminii care ar intra in ochi sub o directie alta decat verticala, are ca efect indepartarea stralucirilor orbitoare – acele reflexii care ne deranjeaza (de pe capota sau bordul masinii, de pe luciul apei, de pe nisip sau drum etc).
Culorile percepute printr-o lentila care utilizeaza un astfel de filtru, sunt naturale, iar contrastele sunt clare. De asemenea, aceste lentile reduc senzatia de “ochi obositi”, fiind perfecte pentru condus. Bineinteles, aceste lentile ofera 100% protectie la lumina UV.
Ce importanta are culoarea lentilelor?
Nuanta folosita la colorarea lentilei determina ce culoare din spectrul luminos este absorbita de lentila. Nuantele de gri si negru reduc cantitatea generala de lumina si ofera cele mai naturale colori. Gamele de galben, portocaliu, auriu sau maro reduc cantitatea de lumina albastra (foarte suparatoare pentru ochi), imbunatatind contrastul obiectelor (destinate a fi folosite pe timp de ceata, de exemplu). Verdele ofera o acuitate vizuala foarte buna, iar nuantele in culori vii (roz, mov) ofera un contrast bun al obiectelor pe fond verde sau albastru (destinate a fi folosite la pescuit sau vanatoare).
La cat timp trebuie sa facem un consult oftamologic?
In principiu, niciodata nu e prea devreme sa mergem la un control oftalmologic. Astfel, copiii nascuti prematur sau cu suspiciune de afectiune oculara, trebuie vazuti cat mai devreme de un medic oftalmolog pediatru, la cateva zile de la nastere. In acest caz, orice intarziere in diagnostic, poate compromite vederea micutului pentru toata viata. Mai tarziu, daca parintele observa miscari oculare anormale (deviatii ale ochilor, strabisme) sau ca micutul nu are contact vizual cu cei din jur, dupa varsta de 6 luni, trebuie investigat de urgenta cauza care a dus la aparitia acestor manifestari.
Ulterior, intre 1 si 2 ani, este bine sa va prezentati cu cel mic la oftalmolog, indiferent daca aveti sau nu in familie cazuri de dioptrii mari sau strabisme. Din pacate, de multe ori se intampla sa diagnosticam copii cu vedere foarte slaba la unul dintre ochi, dar care nu au alte manifestari vizibile parintilor.
La acestia, singurul tratament cu succes oriunde in lume, este purtarea ochelarilor (daca este vorba de un viciu de refractie) si a ocluzorului (acoperirea ochiului cu vedere buna, pentru a forta creierul sa foloseasca si ochiul slab). Aceasta afectiune se numeste ambliopie (sau “ochi lenes”), iar tratamentul descris mai sus este unul de lunga durata (luni sau ani) si nu are efect decat daca se face pana in varsta de 7-8 ani.
Mai tarziu, caile de comunicare dintre ochi si creier se stabilizeaza la un nivel si nu mai pot fi reeducate. Atfel, va condamnati copilul la o vedere monoculara, copil care nu va putea aprecia distantele corect, nu va putea conduce masini sau nu va putea viziona filme 3D.
Dupa acest control, medicul oftalmo-pediatru va decide cat de des trebuie sa va intoarceti la un nou consult – la 3-6 luni la micutii cu afectiuni sau la 1-1.5 ani la cei la care nu se depisteaza probleme oftalmologice.
Copiii de varsta scolara cu vicii de refractie (mai ales miopie) trebuie adusi la un control la fiecare 6 luni deoarece in aceasta perioada are loc o crestere in inaltime a micutului si o posibila crestere a miopiei.
Adultii, purtatori de ochelari, vor fi reevaluati la 1 an, pe cand cei nepurtatori, la 1.5-2 ani.
De asemenea, orice adult trecut de 40 de ani, va incepe sa vada neclar la aproape cu ochelarii de distanta sau fara ochelari. Aceasta stare fiziologica (naturala) se numeste presbiopie si se corecteaza cu ochelari de citit.
Diverse afectiuni oculare trebuie urmarite dupa scheme precise comunicate de medicul Dvs – glaucom, cataracta, DMLV, diabet zaharat, hipertensiune arteriala, boli autoimune.
Cat de importanti sunt ochelarii de soare pentru protectia ochilor?
Daca nu oferim o protectie la lumina ultravioleta, aceasta va fi absorbita de diversele structuri ce compun ochiul, avand consecinte imediate sau in timp, cele discutate mai sus. Efectul este unul cumulativ, in sensul ca “platim la batranete pentru greselile din tinerete”, asadar nu e niciodata prea devreme sau prea tarziu sa incepem sa purtam ochelari de soare.
Ce conditii trebuie sa indeplineasca ochelarii de soare pentru a fi benefici?
Ochelarii de soare cumparati din locuri neavizate pot avea doar lentile colorate, fara niciun fel de protectie, care ne pot face mai mult rau decat daca nu i-am purta. Ochiul are o aparare naturala fata de lumina – pupila (zona neagra, din mijlocul culorii ochilor) se strange la lumina puternica, aparandu-ne de ultraviolete.
Daca purtam o pereche de ochelari care au doar lentile colorate, pupila se va dilata, in spatele lentilei inchise la culoare, lasand si mai multe radiatii UV sa patrunda in ochi. Astfel, in timp, acest obicei va duce la leziuni ireversibile ale retinei.
La cumpararea unei perechi de ochelari de soare, verificati sa aiba inscris pe brat sau in cartea producatorului: marcajul CE (conformitate europeana), nivelul protectiei la UV (100% sau 400 nm – lungimea de unda pana la care impiedica lumina sa treaca prin lentila) si categoria filtrului (un numar intre 0 si 4, care exprima procentul de lumina vizibila lasat sa treaca prin lentila). Majoritatea ochelarilor de soare au filtrul de categoria 3, adica lasa sa treaca prin ei in jur de 15-18% din lumina vizibila, blocand 82-85% din ea.
Cum isi pot proteja ochii de razele UV cei care poarta ochelari de vedere?
In general, materialul lentilelor ochelarilor de vedere ofera un grad de protectie la lumina UV. In plus, tratamentul antireflex folosit la imbunatatirea lentilelor aeriene, completeaza aceasta protectie pana la 99-100%. Lentilele ochelarilor de vedere pot fi si colorate, transformandu-se in ochelari de soare cu dioptrii.
In afara de acestea, mai este disponibil si filtrul polarizant, ca optiune pentru lentilele ochelarilor de vedere, astfel ca obtii o pereche de ochelari care iti corecteaza viciile de refractie, dar iti ofera si o vedere clara, cu un contrast imbunatatit, fara reflexii suparatoare.
De asemenea, purtatorii de ochelari de vedere, au la dispozitie si lentilele de contact ca metoda de corectie, care ii lasa sa isi aleaga orice pereche de ochelari de soare.
Cum pot fi protejati ochii copiilor?
Spuneam mai devreme ca efectul radiatiilor ultraviolete este unul cumulativ, care incepe inca de la primele expuneri, in copilarie. Nu e niciodata prea devreme sa incepem sa purtam ochelari de soare, insa micutilor le este recomandat acest tip de protectie doar cand sunt expusi timp indelungat la lumina UV, deoarece lentilele colorate scad acuitatea vizuala.
Astfel, copiii pot purta ochelari de soare la mare, la munte, in parc, intr-o zi foarte luminoasa. Altfel, pentru viata de zi cu zi (mers pe strada), se recomanda sapca/palarie care sa protejeze vederea.
In ce perioada a anului trebuie sa purtam ochelari de soare?
Radiatiile ultraviolete sunt prezente tot timpul anului, nu numai vara sau in zilele cu soare. Ba chiar, daca esti atent, uneori poti vedea persoane cu ochelari cu lentile fotocromice, inchise la culoare, chiar si intr-o zi cu nor.
Este semn ca in aer exista radiatii ultraviolete, sub actiunea carora lentilele fotocromice se inchid la culoare. Sunt acele zile in care, fara ochelari de soare, simti nevoia sa privesti incruntat, pentru ca te deranjeaza lumina, chiar daca pe cer sunt nori.
O situatie particulara o prezinta muntele unde, din cauza altitudinii, radiatiile sunt si mai nocive, deci este obligatoriu sa folosim ochelari de soare, mai ales in apropierea zapezii (se stie ca zapada proaspat ninsa reflecta o mare cantitate de lumina).
Sunt persoane care nu isi permit din punct de vedere financiar sa investeasca intr-o pereche de ochelari de calitate, sunt o solutie si ochelarii din plastic?
In primul rand, achizitia de ochelari de soare trebuie facuta dintr-un magazin specializat (optica medicala). Aici gasim ochelari de soare de la 50-60 RON, un prêt relativ accesibil pentru vederea noastra. Daca nu ne putem permite aceasta suma, atunci este bine sa ne abtinem de la a cumpara ochelari din piata, de pe plaja, din hypermarket etc, dupa cum am povestit mai devreme, acestia fac mai mult rau decat daca nu i-am purta.
In ceea ce priveste ochelarii de vedere, din pacate, si pe acestia ii putem descoperi in hypermarket sau chiar in benzinarii. Presupunand prin absurd ca v-ati pierdut ochelarii de citit si va cunoasteti dioptriile, pentru situatii de urgenta, va puteti lua o asemenea pereche, insa nu trebuie folosita mai mult de cateva zile. Lentilele acestor ochelari au mari aberatii optice si nu confera nicio protectie la lucrul in lumina artificiala, de exemplu.
In afara de acestea, cel mai grav este ca vin gata facuti cu o anumita distanta inter-pupilara (distanta dintre cei doi ochi, care este diferita pentru fiecare dintre noi). Astfel, ajungem sa privim printr-o alta zona a lentilei decat centrul optic. Rezultatul va fi tradus in durere de cap, ochi rosii, obositi, vedere incetoasata si alte manifestari.