11 Motive Sa Mananci: Afine, Ciocolata, Seminte de In si sa bei Cafea

Stii ce au in comun ciocolata neagra, ceaiul verde, vinul rosu, afinele, semintele de in si cafeaua? Polifenolii!

Polifenolii sunt un compus natural gasit in nenumarate plante. Acestia sunt responsabili pentru care multe fructe si legume obtin acea culoare puternica, frumoasa. Polifenolii de asemenea protejeza plantele impotriva insectelor, radiatiilor UV si impotriva infectiilot bacteriene si fungice. Polifenolii au de asemenea beneficii uimitoare pentru sanatoatea oamenilor.

Exista mii si mii de diferite tipuri de polifenoli, gasite in la fel de multe fructe, legume, nuci, ierburi, condimente si altele. Unele denumiri de polifenoli iti pot suna familiar, precum flavonoidele, catechinele, antocianidinele, silbenele, acidul fenolic, flavanoneidele si izoflavoneidele.

Iata 11 cele mai bune motive sa alimente bogate in polifenoli in dieta

1. Se gasesc in mancaruri sanatoase si delicioase

In primul rand, nu vei manca acele mancaruri sanatoase decat daca au si gust bun. Din fericire, majoritatea mancarurilor bogate in polifenoli sunt foarte sanatoase si sunt usor de gasit.

Unele dintre cele mai populare alimente bogate in polifenoli includ:

  • Afinele
  • Alunele de padure
  • Menta
  • Oregano
  • Ciocolata neagra (70%+)
  • Curry-ul
  • Cafeaua
  • Ceapa rosie
  • Migdalele
  • Maslinele
  • Aronia
  • Uleiul de masline
  • Spanacul
  • Vinl rosu
  • Soia fermentata
  • Ceaiul verde, negru si alb

Ai putea recunoaste unele dintre aceste ca fiind „superalimente” sau vedetele unor anumite planuri de dieta sanatoase. Pe langa continutul de polifenoli, consumul acestor alimente (si reducerea sau eliminarea consumului de alimente procesate) iti va aduce foarrte multe beneficii pentru sanatate. Aceste alimente sunt de-a dreptul sanatoase si nu vei simti ca te privezi de mancaruri gustoase.

De exemplu: Bucura-te de o ceasca de cafea dimineata cu o omleta cu legume. Bea un ceai verde sau negru impreuna cu un pranz sanatos sau pe post de gustare intre mese cu niste alune de padure. Pentru gina, consuma o salada din spanac, ceapa rosie, stafide si ulei de masline/otet pe post de dressing. Ca desert, bucura-te de niste ciocolata neagra cu migdale sau un pahar de vin rosu. Nu suna rau, nu?

  1. Sanatoase pentru inestin

S-a dovedit ca sanatatea intestinului are stransa legatura cu sanattea fizica si emotionala. Pana la 95% din serotonina din organism (care ofera starea de fericire) si pana la 80% din sistemul imunitar vine de la intestine. Aceste numere sunt uriase! Polifenolii sunt un aliment foarte hranitor pentru bacteriile bune din intestin. Mancand alimentele potrivite, poti tine la distanta bacteriile relesi poti preveni anumite boli si infectii.

Daca ai probleme cu scazutul in greutate, cu problemele de stomac sau cu depresia, invata sa te vindeti din interior spre exterior, cu o alimentatie sanatoasa.

  1. Sunt bogate in antioxidanti

Polifenolii sunt de fapt un tip de antioxidanti – cel mai comun tip din dieta oamenilor. Antioxidantii este un termen generic pentru orice tip de compusi chimicali care lupta cu radicalii liberi, care pot cauza daune asupra structurii tale de DNA.

  1. Previne cancerul

Dupa cum am spus mai sus, polifenolii sunt importanti pentru reducerea radicalilor liberi, care poate duce la boli serioase precum cancer. Pe langa acestea, polifenolii s-au dovedit foarte sanatosi impotriva inflamatiei sau imporiva celulelor canceroase.

  1. Reduce inflamatia

Inflamatia are un lor important in organism. Iti spune cand si unde se afla o boala sau o lovitura. Inflamatia aduce celule alte la locul respectiv de multe ori acompaniat de lichid limfatic care face inflamatia sa se umfle.

Polifenolii au proprietati anti-inflamatoare serioase – mai mult decat altele. De exemplu, polifenolii de cacao s-au dovedit in mod deosebit eficienti pentru tratarea inflamatiilor in cazul persoanelor cu boli de inima.

  1. Tine tensiunea arteriala sub control

Cand vorbim de beneficiile polifenolilor, efectele sale asupra tensiunii arteriale sunt probabil unul din cele mai intense studiate. Studii medicale pe anumiti pacienti indica ca polifenolii ajut la scaderea tensiunii arteriale prin relaxarea vaselor de sange. Resvreratrolul, un polifenol gasit in strugurii rosii s-au dovedit a fi cei mai eficienti pentru reducerea tensiunii arteriale.

  1. Pot preveni neurodegradarea

Creierul nostru se degradeaza in timp la fel ca tot restul organismului. Consumand multe alimente cu proprietati neuroprotective poate preveni sau scadea progresul de degradare al creierului care poate provoca boli precum dementa boala Alzheimer. Polifenolii reduc stresul oxidativ, asociat cu radicalii liberi care contribuie la degenerarea neurologica.

Multe sutidii de-alungul deceniilor au confirmat ca persoanele care consuma alimente bogate in polifenoli au sanse mult mai mici sa dezvolte boli precum Alzheimer si dementa.

  1. Au putin colesterol

Alimentele bogate in colesterol sunt considerate foarte periculoase pentru sanatate, acestea avand risc crescut de a dezvolta boli cardiovasculare. Polifenolii s-au dovedit foarte eficienti pentru reducerea nivelului de trigliceride si a nivelului de colesterol LDL. In acelasi timp, polfenolii ajuta la cresterea nivelului de colesterol HDL(colesterol bun).

  1. Ajuta la obtinerea unei greutati sanatoase

Avand in vedere toate beneficiile, nu este surprinzator faptul ca alimentele bogate in polifenoli ajuta la mentinerea unei greutati optime. Studii recente arata pe aproximativ 125000 de oameni arata ca persoanele care au consumat mancaruri bogate in polifenoli au slabit mai repede decat ceilalti.

  1. Ajuta la mentinerea echilibrului glicemic

Un studiu pe aproximativ 250000 de particinapti a dovedit ca riscul de diabet de tip 2 era cu 9% mai la cei care au consumat alimente bogate in polifenoli. Nu toate alimentele bogate in polifenoli sunt slabe in calorii: afinele, perele si merele sunt foarte potrivite in dieta deoarece, contin polifenoli (care ajuta la prevenirea inflamatiei_ si sunt bogate in fibra (care usureaza digestia zaharului, prevenind un nivel mare de insulina).

Se considera ca polifenolii incurajeaza productia de insulina.

  1. Sanatatea oaselor

Inflamatiile au unimpact foarte rau asupra articulatiilor si a muschilor, dar si asupra oaselor. O dieta bogata in polifenoli aduce multe beneficii nutritive pentru sanatate si totodata oasele sa fie mai rezistente si mai sanatoase.

Lasă un comentariu