Una dintre cele mai studiate plante medicinale, Cynara Scolymus – anghinarea, se numără printre cele mai eficiente remedii naturale pentru tratarea tulburărilor hepatice, cardiovasculare sau digestive, pe lângă efectele sale benefice fiind inclusă și scăderea în greutate.

Compoziție și acțiune

Frunzele de anghinare au în compoziția lor flavonoizi, polifenoli, principiul amar cinaropicrina, săruri de potasiu, cinaratriol, vitamina A, numeroase enzime și compuși sterolici.

Preparatele pe bază de frunze de anghinare au acțiune coleretică, colagogă, antitoxică hepatică, diuretică și hipolipemientă, substanțele active din această plantă stimulând excreția colesterolului prin bilă, astfel scăzând nivelul colesterolului din sânge.

Anghinarea protejează ficatul

Această plantă se recomandă persoanelor care suferă de insuficiență hepatică, de hepatite cronice, ciroze hepatice și calculi biliari. Două lingurițe de frunze de anghinare uscate, apoi mărunțite se adaugă în 300 ml de apă clocotită. Se lasă la infuzat, se strecoară și se îndulcește cu miere.

Prima doză de ceai de anghinare se va bea, întotdeauna, dimineața. Restul se servește cu o jumătate de oră înainte de masă. Inițial, acest tratament se începe cu 50 ml, crescând progresiv până la 100 ml la o masă și se ține pe o perioadă de 20 sau 30 de zile.

Infuzia combinată de anghinare este recomandată persoanelor care suferă de diabet

Considerată o insulină vegetală, această plantă scade, în mod direct, valorile glicemiei din sânge și glicemiei de la nivelul pancreasului.

Este un puternic aliat persoanelor insulino-dependenți prin reducerea dozei de insulină administrată în mod obișnuit, și prin prevenirea complicațiilor cardiovasculare.

Se adaugă, în 500 ml de apă,  trei sau patru lingurițe de anghinare mărunțită. Se lasă la macerat timp de zece ore, după care filtrează și preparatul obținut se pune deoparte. Planta rămasă se fierbe încă o dată în 500 ml de apă, timp de cinci minute. se lasă la răcit, se filtrează, apoi se amestecă cele două extracte.

Se obține cam un litru de infuzie combinată, din care se vor servi două sau trei căni pe zi.

Cure cu anghinare pentru artrită și ateroscleroză

Anghinarea este recomandată și persoanelor care consumă multe grăsimi, care fumează sau trăiesc în mediu toxic, sau care prezintă valori ridicate ale tensiunii arteriale.

Fiind unul dintre cei mai puternici antioxidanți vegetali, această plantă are rolul de a preveni depunerea și oxidarea colesterolului pe pereții vaselor de sânge.

Se recomandă o cură de o lună sau două în care se vor consuma trei sau patru lingurițe de pulbere de anghinare, în fiecare zi.

Pentru persoanele cu valori ridicate ale ureei în sânge și persoanelor care suferă de gută

Sub acțiunea principiilor active din anghinare, sărurile acidului uric sunt mobilizate din țesuturi și eliminate prin urină și scaun.

Se recomandă cure de minimum două săptămâni în care se administrează jumătate de litru de infuzie combinată de anghinare, zilnic. Persoanelor cu interdicție a aportului suplimentar de lichide li se recomandă consumul a câte un gram de extract uscat, pe zi.

Anghinarea este indicată și în caz de constipație, acnee și dermatite

Ceaiul de anghinare, consumat regulat, are efecte benefice și în cazul bolilor tubului digestiv. Tratează eficient vărsăturile, constipația, enteritele și colitele.

Acțiunea de eliminare a toxinelor recomandă anghinarea și în tratarea dermatitelor de contact, eczemelor și acneei.

Anghinarea are capacitatea de a detoxifica organismul

Efectul puternic diuretic al anghinarei se recomandă în afecțiunile renale cronice, deoarece această plantă favorizează eliminarea ureei și substanțelor toxice de la nivelul rinichilor și ficatului.

Anghinarea este un bun adjuvant și în hipertensiune, angină pectorală, diabet zaharat și ateroscleroză.

În vederea eliminării toxinelor din organism, se recomandă o doză de șoc, dimineața pe stomacul gol, de 450-600 mg de extract de anghinare. Se administra aceeași cantitate și seara înainte de culcare.

Această cură va dura minim două săptămâni, având scopul de a evacua masiv fierea din colecist, acizii din bilă ajunși în duoden pe tubul digestiv și de a accelera tranzitul, eliminând toxinele din colon.