Datorită conținutului extrem de bogat în substanțe nutritive, sfecla roșie este un aliment deosebit de complex. Această legumă, aparent banală, este recomandată în curele de detoxifiere a organismului și ca adjuvant în cazul multor probleme de sănătate.

Apa de sfeclă este o rețetă elaborată și recomandată de ing. Valeriu Popa, unul dintre cei mai cunoscuți fitoterapeuți români.

Apa de sfecla roșie este recomandată pentru absolut toate bolile de plămâni: începând de la pneumonii și bronșite acute sau cronice, până la tuberculoza pulmonară.

Această apă completează cu succes alte formule complementare de tratament, fiind un elixir pentru sănătate.

Se prepară foarte ușor:

Se iau două borcane de zece litri fiecare și două kilograme de sfeclă roșie. Sfecla curățată se dă pe răzătoarea mare după care se pune în unul dintre  borcanele pregătite. Peste sfecla rasă din borcan se toarnă apă clocotită, până borcanul se umple. Se lasă la temperatura camerei până a doua zi.

Începând cu a doua zi, se consumă doar acest lichid în loc de apă, între 1 ½ și 2 litri pe zi. Când lichidul este pe sfârșite, se pregătește cel de-al doilea borcan, deoarece tratamentul nu trebuie întrerupt timp de trei luni.

Alte rețete elaborate de Valeriu Popa pentru boli pulmonare

Miere și mentă

Un kilogram de miere se amestecă cu 300 de grame de mentă proaspătă tăiată mărunt. Se ia câte o lingură cu 20 de minute înainte de masă, de trei ori pe zi.

In, miere și nucșoară

Se pisează 20 de grame de piper, o nucșoară și 50 de grame de semințe de in. Se amestecă cu 200 de grame de miere și se ia câte o linguriță, dimineața pe stomacul gol.

Fiertură de ovăz

Se fierb zece linguri de ovăz în doi litri de apă, timp de un sfert de oră.

Se bea această fiertură de ovăz, în loc de apă, timp de șapte săptămâni.

Ceai de știuleți de porumb ( cu cocean roșu )

Pentru tuse rebelă, se spală un știulete de porumb, cu boabe cu tot. Se pune apoi la fiert într-un litru de apă și când lichidul începe să se coloreze, se ia de pe foc și se strecoară.

Acest ceai se bea călduț, în loc de apă, timp de două sau trei zile.