Somonul este unul dintre alimentele nutritive cele mai bogate oferindu-ne o mulţime de substanţe necesare organismului, de la vitamine şi minerale pană la acizi graşi.

Proprietăţi

Somonul are multe proprietăţi care ne pot îmbunătăţi sănătatea aparatului cardio-vascular şi cel al ochilor, pe lângă toate acestea are şi proprietăţi antiinflamatorii.

Sănătatea aparatului circulator se poate îmbunătăţi la un consum regulat de somon prin reducerea riscului de infarct, accident cerebral, accident vascular etc.
Somonul este benefic pentru sănătatea ochilor datorită uleiurilor importante pe care le deţine prevenind degenerarea vederii sau a muşchilor optici.

Ce este viroza respiratorie?

Viroza respiratorie este recunoscută ca fiind o infecţie a căilor respiratorii. Din fericire nu afectează în mod major sănătatea, dar poate apărea oricând în anotimpurile reci, toamna sau iarna.

Cu alte cuvinte, este o afecţiune caracteristică sezonului rece. Simptomele virozei sunt variate: strănut, nas înfundat, iritaţii ale gâtului, dureri de cap, febră. Uneori aceasta este confundată cu răceala.

Ce este somnul, dar tulburarile sale?

Pentru a înţelege foarte bine tulburările de somn, în primul rând să înţelegem ce este somnul şi care sunt benefiicile sale.

Somnul este defint ca fiind o stare naturală a corpului uman necesară pentru funcţionarea minţii şi a organismului. Este momentul de reîmprospătare a organismului pentru a doua zi, prin urmare acest repaus reprezintă o necesitate dacă ne dorim să lucrăm la capacitate maximă.

O persoană adultă, sănătoasă îi sunt recomandate opt ore de somn pe zi, dar perioada de odihnă variază de la o persoană la alta, diferenţiate prin vârstă, activitate şi metabolism.

Tulburările de somn

Insomnia este cea mai comună tulburare de somn şi se caracterizează prin lipsa somnului, iar principalele cause sunt: stresul, depresiile, rezultatele efectelor adverse ale unor medicamente (antidepresive).

Somnambulismul este reprezentat procesul prin care o persoană se confruntă cu trezirea parţială din timpul unui somn adânc şi începe să execute diferite activităţi. Un exemplu cunoscut de activitate este aşa zisul mers în somn.

Sforăitul are drept cauză îngustarea căilor respiratorii, acest fapt determinând vibrarea acestora. Cauza poate fi determinată de oboseala din timpul zilei şi de afecţiuni cardiace, însă în cazul de faţă este recomandat consultarea unui specialist.