Plantele folosite în rețeta de mai jos sunt cunoscute pentru acțiunea lor benefică asupra sângelui, stomacului, bilei și ficatului, având efecte nutritive, detoxifiante și tonice.

Iată un amestec de ceai pentru bolile de stomac și ficat – ingrediente și mod de preparare

  • 3 linguri de pelin
  • 3 linguri de urzică
  • 3 linguri de țintaură
  • 3 linguri de anghinare

Toate aceste plante se amestecă și se păstrează într-o pungă de hârtie sau într-un borcan.

La 250 ml de apă clocotită se folosește 1 lingură din acest amestec de plante. Se lasă la infuzat timp de 10 minute, după care se filtrează.

Cură pentru ficat

Acest ceai se bea cald, dimineața pe stomacul gol. Se stă apoi pe partea dreaptă 30 de minute, după care se poate servi micul dejun.

Această cură se face timp de 4 luni, după schema de mai jos:

  • 1 săptămână de ceai urmată de 1 săptămână de pauză
  • 2 săptămâni de ceai urmate de 2 săptămâni de pauză
  • 3 săptămâni de ceai urmate de 3 săptămâni de pauză
  • 4 săptămâni de ceai urmate de 4 săptămâni de pauză

Beneficii și indicații terapeutice

Atât frunzele cât și rădăcina de urzică sunt bogate în vitamine precum A, B-uri, C și K, minerale precum fier, sodiu, potasiu, calciu și magneziu și hrănesc ficatul, glandele suprarenale și rinichii.

De asemenea, urzica conține și proteine ( toți aminoacizii necesari ), grăsimi și antioxidanți precum polifenoli și carotenoizi ( beta-caroten, luteoxantină și luteină ).

Antioxidanții au rolul de a proteja celulele, organele și țesuturile corpului de daunele radicalilor liberi. Radicalii liberi sunt asociați cu boli grave precum cancerul.

Grație compușilor antiinflamatori și antioxidanți, urzica are capacitatea de a exercita efecte hepatoprotectoare împotriva daunelor provocate de toxine, metale grele și inflamații.

Anghinarea este o plantă care hrănește celula hepatică și ajută ficatul să combată toxinele. De asemenea, stimulează secreția biliară a ficatului, ajutând în caz de insuficiență biliară, constipații. Colesterol mărit, colecistită și angiocolie.

Țintaura purifică sângele și ficatul, fiind un excelent tonic digestiv. Este utilă în constipație, colici, arsuri stomacale, gaze, balonare și dispepsie.

Pelinul are efecte tonice la nivelul stomacului, vezicii biliare și ficatului, fiind benefic în toate tulburările gastro-intestinale apărute din cauza digestiei lente.

Alte plante care susțin sănătatea ficatului: cicoarea, păpădia și armurariul.