Dacă bei ceai verde înainte de culcare vei dormi mai bine, susține Daily Health Post. Acest tip de ceai este renumit pentru efectele sale energizante și nicidecum pentru un efect somnifer. Cu toate acestea, compușii pe care îi conține ajută la relaxarea corpului și implicit la pregătirea acestuia pentru un somn odihnitor.

Problemele de somn afectează un procent tot mai mare de populație. Statisticile arată că 53% dintre români suferă de tulburări de somn. La nivel global, 30-45% din populația adultă nu are un somn odihnitor. Privarea de somn sau odihna insuficientă din timpul nopții crește riscul de boli cronice, precum hipertensiune arterială, diabet, obezitate sau depresie.

Somniferele sintetice nu sunt întotdeauna o soluție bună, mai ales pe termen lung, deoarece produc multe efecte secundare. Organismul trebuie să urmeze o cale mai naturală de a dobândi un somn de calitate, iar acest lucru se poate face prin îmbunătățirea stilului de viață și reducerea stresului.

Ceaiul este unul din cele mai simple metode de relaxare. Căldura, aroma și senzația de confort pe care le găsim într-o ceașcă de ceai ne duc mai ușor cu gândul la somn și odihnă.

Ceaiul verde poate fi o soluție naturală pentru problemele de somn. Conțin L-teanină, un aminoacid care are posibilitatea să treacă de bariera sânge-creier (hematoencefalică) și să afecteze nivelul neurotransmițătorilor. Acest compus se găsește și în ciupercile medicinale.

L-teanina din ceaiul verde acționează benefic asupra creierului

Structura chimică a acestui compus seamănă cu cea a glutamatului, un neurotransmițător cu efecte stimulente. Din acest motiv, consumul de ceai verde crește vigilența și atenția. Datorită acțiunii stimulatorii asupra neuronilor, L-teanina reduce nivelul de anxietate și stres. Totodată, crește nivelul de serotonină, dopamină și GABA, hormoni din creier asociați cu starea de bine.

Serotonina este un hormon care inhibă starea de anxietate, influențează dispoziția și este totodată implicată în procesul somnului. Dopamina este responsabilă cu senzația de plăcere și bunăstare. GABA (acid gamma-aminobutiric) este un hormon care moderează sentimentele de frică sau de anxietate.

Multe din medicamentele sintetice pentru tratarea depresiei și anxietății acționează prin stimularea producției acestor 3 hormoni. L-teanina din ceaiul verde stimulează undele alfa din creier, contribuind și prin acest lucru la reducerea anxietății, inducerea unei stări de calm și relaxare.

Nu trebuie omis nici faptul că acest compus stimulează cogniția și memoria, dar fără să afecteze negativ tensiunea arterială sau să mărească nivelul de stres.

Ceaiul verde este de asemenea bogat în cafeină, un compus care se găsește în doze mari în cafea și despre care știm că are efecte revigorante. Dezavantajul cafelei este că după ce acțiunea cofeinei dispare, cei mai mulți oameni au parte de o cădere bruscă a energiei.

Ceaiul verde este o alternativă mai bună la cafea deoarece conține și L-teanină. Această substanță interacționează cu cofeina și împreună ajută la stabilizarea stării de spirit.

Efectul neurostimulator al cofeinei este echilibrat de efectul calmant al hormonilor stimulați de L-teanină. Studiile pe acest subiect au arătat că în asociere, aceste două substanțe au fost mai eficiente în ceea ce privește îmbunătățirea performanței mentale și reducerea oboselii mentale comparativ cu cofeina. Pe scurt, consumul de ceai verde mărește vigilența dar fără să provoace căderi bruște ale energiei la scurt timp.

Ceaiul verde mărește temperatura corpului la un nivel mai mare, având astfel capacitatea de a reduce răspunsul la stres și de a mări gradul de relaxare comparativ cu cafeaua sau cu alte băuturi cu un conținut egal de cafeină, scrie Journal of Nutrition.

Ce beneficii are consumul de ceai verde înainte de culcare

După cum am văzut mai sus, efectul anxiolitic (de combatere a anxietății) și calmant al teaninei ar putea ajuta la inducerea unui somn odihnitor.

Oamenii de știință au studiat impactul acestui aminoacid pe calitatea somnului și au descoperit că este extrem de eficient. L-teanina are capacitatea de a induce un somn mai profund și implicit mai odihnitor și de a asigura o trezire mai energică. L-teanina din ceaiul verde are un grad crescut de biodisponibilitate. Odată ajunsă în intestin, își păstrează integritatea moleculară în proporție de 100%.

Această substanță ar putea ajuta la tratarea ulcerelor stomacale, datorită faptului că susține funcția antioxidantă a organismului. Din aceleași considerente, protejează ficatul și ajută vindecarea celulelor afectate de consumul excesiv de alcool.

L-teanina este totodată un compus anticancerigen. Contribuie la distrugerea celulelor maligne și inhibă creșterea tumorilor. Poate fi folosită în combinație cu terapiile chimioterapeutice datorită efectului său potențator.

Un alt beneficiu este că ajută la atenuarea simptomelor de schizofrenie la persoanele afectate de această boală. L-teanina poate preveni evenimentele cardiovasculare cu potențial fatal, precum accidentele vasculare cerebrale sau hemoragiile cerebrale.

Studiile au arătat că acest aminoacid oferă protecție sistemului nervos central și poate preveni sau ameliora boli neurodegenerative precum boala Huntington. Nu doar ceaiul verde conține L-teanină, ci și ceaiul negru, chiar în cantități mai mari. Se găsește și în ceaiul alb, ceaiul oolong și ceaiul matcha. Acesta din urmă este bogat în clorofilă și antioxidanți. Se găsește sub formă de pulbere.

Dacă alegeți să consumați ceai înainte de culcare, fie el verde sau oricare din sortimentele enumerate mai sus, bogate în L-teanină, lăsați planta la infuzat cel puțin 10 minute, pentru a permite acestui aminoacid să fie eliberat complet în apă.

L-teanina se poate găsi la magazinele naturiste și sub formă de supliment. Unele persoane îl folosesc ca remediu împotriva stresului sau ca adjuvant pentru dormit. Cel mai indicat este însă să consumați L-teanină sub formă de ceai, deoarece veți avea un control mai bun asupra dozelor administrate. În plus, L-teanina regăsită în ceai este 100% naturală.