Rețeta de ceai digestiv de mai jos este recomandată de naturopatul Lauren Glucina, este o formulă veche practicată în medicina indiană Ayurveda antică.

Ceaiul se numește CCF, denumire care provine de la numele celor trei ingrediente din compoziție: coriandru, chimion și fenicul. Aceste trei plante aromatice sunt cunoscute pentru efectele lor calmante asupra stomacului.

Dacă ați mâncat prea mult și aveți stomacul umflat, puteți apela cu încredere la acest ceai: este util în gaza, balonare, disconfort și durere stomacală.

Se prepară din semințele plantelor menționate, care se pot procura de la magazinele naturiste sau de la raioanele cu condimente.

Iată ingredientele necesare și modul de preparare:

  • 30 g semințe de coriandru
  • 20 g semințe de fenicul
  • 30 g semințe de chimion

Se amestecă semințele și se folosește 1 linguriță într-o cană cu apă clocotită. Se acoperă cana cu un capac și se lasă la infuzat timp de 5 minute.

Notă: cu cât durează mai mult infuzarea, cu atât va fi mai puternic ceaiul.

Se strecoară și se consumă cald în timpul iernii și rece în timpul verii. Pentru un gust mai dulce, se poate folosi mai mult fenicul.

Efecte și beneficii

Toate cele trei plante au proprietăți digestive și carminative. Chimionul ajută la scăderea în greutate, la scăderea circumferinței taliei și a grăsimii corporale la persoanele obeze sau supraponderale.

Aceste efecte au fost semnalate în cadrul unul studiu în care participanții au consumat câte 3 grame de pudră de chimion pe zi, timp de 3 luni. Același studiu a arătat și faptul că această doză de chimion reduce colesterolul total, trigliceridele și colesterolul LDL.

Semințele de fenicul au capacitatea de a stimula digestia și de a ajuta la eliminarea gazelor. De asemenea, au efecte antimicrobiene și antiinflamatoare și pot ajuta la înlăturarea bacteriilor care sunt responsabili de deranjamentele stomacale sau de intoxicațiile alimentare cu gaze.

Semințele de coriandru, ca și cele de chimion, ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge și conțin antioxidanți cu proprietăți imunostimulatoare, antiinflamatoare, anticancerigene și neuroprotectoare.

De asemenea, coriandrul poate reduce și factorii de risc al bolilor cardiovasculare: nivelurile crescute ale tensiunii arteriale și ale colesterolului.

Are efecte diuretice, la fel ca pătrunjelul și ajută la eliminarea excesului de sodiu și de apă din corp, astfel contribuind la scăderea tensiunii arteriale.

Semințele de coriandru accelerează deci digestia, pot preveni infecțiile alimentare ( ex. Salmonella ) și reduc simptomele colunului iritabil ( disconfort și balonare ).

Indicații terapeutice

  • Flatulență
  • Balonare
  • Inapetență
  • Greață
  • Vărsături
  • Dureri abdominale
  • Flatulență

Practicații medicinei Ayurveda folosesc formula aceasta pentru stimularea digestiei și pentru îmbunătățirea absorbției nutrienților din alimente, însă beneficiile acestor trei condimente merg mai departe de sistemul digestiv.

Pe lângă faptul că atenuează disconfortul stomacal, acest ceai este și un detoxifiant blând pentru organism. Stimulează lactația și fluxul limfatic, combate inflamația și ajută și la controlul nivelului de glucoză.

Alte plante care pot ajuta la calmarea stomacului: ghimbir, roiniță, mentă, gălbenele, mușețel.