Pentru a obține o recoltă bogată de castraveți crocanţi şi gustoşi este foarte important să cunoaşteţi câteva secrete ale cultivării şi îngrijirii acestora.
Alegerea soiurilor
Pentru a avea o recoltă de castraveti cât mai bogată, alegeți soiurile care cresc în zone potrivite luând în considerare climatul zonei în care locuiţi. De asemenea, puteţi lua în considerare acele soiuri care sunt rezistente la diferite boli. De exemplu, castraveții Phoenix vă pot da roade până toamna, în luna septembrie.
Irigarea corectă
Irigarea corectă a culturilor de castraveţi este una din măsurile cele mai importante. Acest proces trebuie să se realizeze în concordanță cu condițiile climatice. Atunci când vremea este caldă, castraveții trebuie udati zilnic și doar cu apă caldă. Dar dacă vremea se răceşte brusc, atunci irigarea lor trebuie redusă. Ca să nu aibă un gust amar, castraveţii trebuie să aibă suficientă umiditate.
Ajutarea prin polenizare
Atunci când polenizarea culturilor de castraveţi este precară, ele pot fi ajutate prin folosirea unei peri moi cu care se poate transfera polenul de pe florile masculine pe cele feminine. Diferenţa între florile masculine și cele feminine este că plantele de sex masculin au stamine, iar cele de sex feminin au pistil. Pe cele masculine se formează polenul, iar pe cele feminine se formează ovarul.
Dacă aveți răsaduri care nu dau roade şi dacă polenizarea nu se recomandă, atunci irigarea poate fi intreruptă un timp. În stare de stres, castraveții încep să formeze multe flori feminine.
Înlăturarea lăstarilor laterali
Lăstarii laterali reprezintă a cincea frunzuliţă care nu dă roade. După apariţia acestei frunzuliţe planta trebuie ciupită Acest lucru trebuie făcut cu grijă întrucât castraveţii au tulpini fragile. Inlăturarea poate fi realizată fie, ţinând frunza cu o mână iar cu cealaltă mână se ciupeşte lăstarul, fie prin folosirea unei foarfeci.
Fertilizarea castraveţilor
De-a lungul unui sezon fertilizarea castraveţilor este foarte necesară. Aceasta se realizează în 4 etape: o primă etapă are loc la 15 zile după plantarea acestora, a doua etapă se realizează la începutul perioadei de înflorire, iar ultimele două, în perioada formării legumelor. Ultima fertilizare are scopul de a prelungi perioada de formare a legumelor.
O importanţă deosebită o reprezintă cantitatea de azot pe care castraveţii trebuie să o primească pentru a li se asigura o creştere normală. Hrănirea castraveţilor se poate face atât cu îngrăşăminte minerale, cât şi cu îngrăşăminte organice.
Cel mai bun îngrăşământ pentru castraveţi este soluţia de plante sau gunoiul granulat de pasăre. Soluția de plante se prepară din 20l de apă care se toarnă peste 1 kg de iarbă realizându-se astfel un amestec care se lasă la infuzat câteva zile. Cu acest preparat se udă tufele de castraveți folosind 10l de soluție (1 căldare) pentru un metru pătrat.
Apa, în proporţie de 1:10 se adaugă în gunoiul granulat de pasăre, iar amestecul obţinut se infuzează timp de 1 săptămână. Din acest amestec 1l de infuzie se dizolvă în 10 l de apă. Este contraindicată pulverizarea pe frunze cu această soluţie.
Creșterea conținutului de dioxid de carbon din sera
Cultura de castraveţi în seră presupune şi creșterea conținutului de dioxid de carbon, care duce la o dezvoltare mai bună a plantelor. De aceea este nevoie ca în seră să existe un butoi cu gunoi de grajd.
Dezvoltarea castraveţilor este una benefică atunci când mulcirea solului se realizează cu gunoi proaspăt de grajd, efectul fiind acela de a crește concentrația dioxidului de carbon din seră. Un strat corespunzător de mulci trebuie să fie cuprins între 3 şi 5 cm.
Mulcirea plantațiilor
Materiale, precum humusul, turba, rumegușul şi paiele sunt benefice pentru mulcirea castraveților. Acestea pot ajuta la o bună menținere a umidității solului pentru o perioadă îndelungată de timp îmbogățindu-l astfel cu substanțe nutritive. Datorită folosirii acestor materiale, castraveții pot fi udaţi mai rar.
Amestecarea periodică a solului
După ploaie sau după irigare pământul trebuie să fie afânat. Pentru ca rădăcinile plantelor să poată respire, pământul poate fi afânat la o adâncime de 3-4 cm folosindu-se pentru aceasta o furcă.
Hrănirea castraveților cu lapte
Fertilizarea castraveților cu lapte este practicată cu succes de unii grădinari. O dată la 2 săptămâni plantele pot fi udate cu un amestec obţinut dintr-un 1l de lapte și 10l de apă. Acest procedeu duce la o creştere mai rapidă a castraveţilor.
Dacă cunoaşteţi şi alte trucuri utile şi eficiente de cultivare a castraveţilor, le puteţi împărtăşi cu noiă
Să aveţi spor!