Medicul implantolog Dr. Taner Chemal si echipa acestuia au realizat prima operatie din tara cu 4 implanturi zigomatice (tehnica „QuadZygoma”). Astfel, o femeie de 73 de ani care nu mai avea nici os in care sa se puna implanturile, are acum o dantura de invidiat.

Operatia cu implanturi zigomatice, in special cea cu 4 astfel de implanturi introduse simultan este considerata ca fiind de mare complexitate si poate fi realizata numai de catre echipe experimentate de specialisti in chirurgie oro-maxilo-faciala, implantologi, anestezist si proteticieni (protezisti-implantologi). Dr. Taner a acceptat sa ne spuna in exclusivitate povestea lui…

Cui datorati ceea ce sunteti acum si de ce?

Cu siguranta datorez ceea ce sunt bunului Dumnezeu. Nimic nu este intamplator in viata si nu cred ca am fost trimis sa practic aceasta meserie ca urmare a unei intamplari. Am o filosofie proprie despre viata, insa, niciodata nu uit un lucru: intotdeauna cand intru in operatie, ma rog la Dumnezeu pentru ca sunt convins ca in mintea mea, in degetele mele si in varful bisturiului meu sta EL.

Si va rog sa scrieti cu litere mari acest lucru. In al doilea rand datorez ceea ce sunt familiei, fie ca este vorba despre parintii care m-au crescut cu eforturi si m-au ajutat sa ajung ceea ce sunt, fie ca este vorba despre sotia mea si cei doi fii. Le datorez mult pentru ca m-au inteles si m-au sprijinit sa ajung unde sunt acum, intelegandu-ma in momentele grele, in anii de sacrificiu cand poate semenii mei, colegii mei, petrec mai mult timp cu familiile.

Stiu ca nu de putine ori mi-au simtit lipsa fizica, insa, m-au inteles, m-au incurajat si de aceea ma simt implinit prin ei, mai ales pentru ca simt ca baietii mei imi vor urma calea.

Este binecunoscuta migrarea medicilor romani in afara. Imi permit o intrebare devenita, din pacate, cliseu. De ce ati ramas aici?

Este o intrebare foarte buna. Cauza pentru migrarea medicilor este una foarte importanta si vorbim in primul rand de nivelul de salarizare al acestor oameni care depun eforturi considerabile sa se perfectioneze. Este stiut faptul ca medicina inseamna studiu foarte mult, atat din punct de vedere cantitativ, cat si calitativ.

Medicina implica sase ani de facultate, vorbim de ani de specializare, dar si de multe eforturi si inainte de facultate pentru a putea urma o astfel de specializare. Ei vor migra catre alte tari unde sunt respectati in primul rand ca oameni si bineinteles si din punct de vedere profesional.

Am ramas in tara si pentru ca prin natura firii sunt un om incapatanat, caruia ii plac provocarile si, desi am avut ocazia sa studiez mult in strainatate, sa merg in multe clinici din multe alte tari, sa primesc multe oferte sa raman acolo m-am incapatanat sa cred ca pot ramane si in Romania si ca pot reusi.

Intotdeauna cineva care isi doreste sa faca un lucru bun, de calitate, indiferent unde va face acest lucru va reusi.
Probabil ca efortul a fost cel putin dublu fata de un alt loc, atat din punct de vedere fizic, cat si intelectual si psihic si, bineinteles din punct de vedere financiar. Faptul ca am reusit imi ofera acea adrenalina de care probabil am nevoie.

In prezent, ca o continuare a acestei provocari, ma indrept catre noi perspective aducand in tara tehnici inovative pe plan mondial, realizand lucruri in premiera nationala, investind in aparatura de ultima ora. Rezultatele nu intarzie sa apara, deoarece si la noi in tara sunt oameni care apreciazaa sanatatea si pun pret pe calitate.

Este extrem de important sa interactionezi, mai intai cu omul si apoi cu pacientul la nivel psihologic, sa-i intelegi de la prima intalnire doleantele si dorintele, asteptarile, starile emotionale si, astfel, sa iti dezvolti abilitatile psihologice in abordarea oamenilor inca din facultate.

In Romania vin multi studenti din alte tari pentru a studia la stomatologie. Care considerati ca sunt avantajele scolii romanesti de acest gen?

Scoala medicala romaneasca si in special scoala de medicina dentara romaneasca este cunoscuta si recunoscuta pe plan international ca fiind o scoala buna, unde se face carte si unde, inca din anii studentiei se putea lucra la pacient.

Cred ca si in prezent lucrurile au ramas la fel. Ori acest aspect este unul important. Este extrem de important sa interactionezi, mai intai cu omul si apoi cu pacientul la nivel psihologic, sa-i intelegi de la prima intalnire doleantele si dorintele, asteptarile, starile emotionale si, astfel, sa iti dezvolti abilitatile psihologice in abordarea oamenilor inca din facultate.

In primul rand, noi, medicii stomatologi trebuie sa fim psihologi foarte buni. In al doilea rand faptul ca lucrezi clinic inca din anii studentiei iti ofera un avantaj enorm in ceea ce priveste cunoasterea si de aceea multi studenti aleg tara noastra pentru studiu.

Medicina se bazeaza pe diagnostic. Iar pentru ca diagnosticul sa fie precis trebuie sa „legi” cu abilitate semne si simptome ca intr-un puzzle…Insa atunci cand diagnosticul este corect si tratamentul va fi unul pe masura. Este foarte important sa vezi de la inceput unde vrei sa ajungi si sa planifici tratamentul sistematic, asemenea unui strateg, luand in calcul cele mai mici detalii, pregatindu-ti scenarii si strategii alternative.

Oriunde intervine compromisul, riscurile si chiar esecul stau la panda

Aveti multe cursuri de specializare in strainatate. Au fost acestea necesare in formarea profesionalismului dvs?

Categoric da. Dupa absolvirea facultatii, toti avem un nivel minim de informatii si de cunostinte generale, insa, medicina dentara moderna se bazeaza pe specializari si supraspecializari pe domenii de nisa si pe colaborare interdisciplinara.

Faptul ca mi-am ales drumul pe care mi l-am dorit, implantologia si regenerarea tesuturilor maxilare si m-am specializat si supraspecializat in cele mai moderne centre cu cei mai buni dascali, mi-au oferit principalul avantaj in fata competitiei si fata de mine insumi, acela de a merge si de a face lucrurile in cel mai mic detaliu, de a incepe un tratament cu filosofia de a oferi pacientului un tratament corect pe termen lung. In alta ordine de idei nu-mi plac compromisurile si „jumatatile de masura”. Oriunde intervine compromisul, riscurile si chiar esecul stau la panda. Si de aceea nu le accept! Lucram cu oameni, cu organisme vii si de aceea insist sa aflu inainte de inceperea oricarui tratament chirurgical cele mai mici detalii legate de respectivul organism – daca acesta nu functioneaza in parametrii normali, biologic vorbind, atunci bisturiul meu va taia degeaba…

Sunteti fondator al „DentalTv” prima televiziune dentara din Europa (studiouri fixe Bucuresti si Constanta si doua care mobile). De ce ati considerat ca este necesar un astfel de post de televiziune?

In primul rand am observat lipsa de informare a publicului, a pacientilor. Lipsa de informare genereaza confuzii, intelegerea gresita a problemelor medico-dentare, genereaza alegerea gresita chiar si a medicului specialist.

Astfel, am gandit o televiziune care sa se adreseze in primul rand pacientilor si care sa le ofere acestora informatii pe intelesul lor care sa le fie utile indiferent de situatie pentru a ajunge la un tratament optim.

Pacientul vine fara niciun dinte sau cu toti dintii compromisi si pleaca cu implanturi si lucrare fixa in maxim 24 de ore.

Sunteti cel care a introdus in premiera nationala conceptul de reabilitare totala, imediata si fixa cu implanturi zigomatice la pacientii edentati total si cu resorbtii severe ale oaselor maxilare. In ce constau acestea?

Inainte de conceptul de reabilitare totala cu 4 sau 6 implanturi zigomatice inserate simultan am introdus in premiera nationala conceptul de reabilitare implanto-protetica totala, imediata si fixa cu evitarea grefarilor osoase, respectiv cand pacientul nu mai are niciun dinte si beneficiaza intr-o singura interventie de o dantura noua, functionala si estetica, ancorata imediat la implanturi.

Gratie acestui concept multi pacientii care purtau proteze mobile sau care sufereau de boala paradontala avansata si pierdeau toti dintii ori erau condamnati sa poarte protezele mobile ori daca totusi doreau o dantura fixa urmau sa fie supusi unor intervenii ample si costisitoare de grefari cu oase prelevate din solduri sau picioare, interventii riscante, traumatizante cu luni de asteptare a vindecarii si nu de putine ori cu complicatii.

In general, implanturile standard inserate in maniera clasica necesita 6 sau chiar 12 luni de asteptare pentru obtinerea osteointegrarii ceea ce determina nemultumiri si frustrari pacientului.

Faptul ca am introdus cu ani in urma implanturile speciale si tehnica profesorului Malo in practica curenta din Romania a facut ca pacientii sa beneficieze atat de implanturi cat si de lucrarile fixe in aceeasi sedinta – pacientul vine fara niciun dinte sau cu toti dintii compromisi si pleaca cu implanturi si lucrare fixa in maxim 24 de ore.

Acesta este un tratament cu rezultate de exceptie pentru pacientul care nu mai are niciun dinte! Demnitatea de trai, de a interactiona cu semnii sai, de a vorbi si dea manca fara nicio frustrare cauzata de proteza sunt lucruri care se pot obtine in urma unei astfel de proceduri.

Este dovedit ca solutiile sintetice nu functioneaza sau functioneaza partial, insa derivatii de PRF sunt produse 100% naturale, obtinute chiar din sangele pacientului si care amestecate cu biomateriale ajuta foarte mult organismul sa-si regenereze propriile tesuturi lipsa – fie ca vorbim de tesut osos, fie de tesut gingival.

Multi pacienti care pierd dinti si neglijeaza acest aspect ajung sa piarda si osul necesar inserarii implantului. Osul nestimulat se atrofiaza, se topeste…Acel os va trebui refacut pentru o implantare optima.

Regenerarea osoasa a facut progrese remarcabile in ultimul deceniu, iar noi am adus in tarp tehnicile si biomaterialele necesare, transformand procedurile de aditie sau augmentare din operatiuni riscante si nepredictibile in tratamente de succes. Si aici ma refer la PRF – acele membrane plachetare imbogatite cu fibrina, obtinute chiar din sangele pacientului, fara niciun adaos de conservanti si anticoagulante ca in cazul unor produse similare.

Este dovedit ca solutiile sintetice nu functioneaza sau functioneaza partial, insa derivatii de PRF sunt produse 100% naturale, obtinute chiar din sangele pacientului si care amestecate cu biomateriale ajuta foarte mult organismul sa-si regenereze propriile tesuturi lipsa – fie ca vorbim de tesut osos, fie de tesut gingival.

Implanturile zigomatice sunt implanturi mai speciale fiind mai lungi deoarece se monteaza direct in oasele pometilor. Se folosesc pentru pacientii la care resorbtia oasasa este totala, adica nu mai exista os in care se se monteze un implant normal.

Operatia cu implanturi zigomatice, in special cea cu 4 astfel de implanturi introduse simultan este considerata ca fiind de mare complexitate si poate fi realizata numai de catre echipe experimentate de specialist in chirurgie oro-maxilo-faciala, implantologi, anestezist si proteticieni (protezisti-implantologi).

De doua ori pe an faceti un control chiar daca nu exista probleme cunoscute. Gura este poarta de intrare in organism pentru multe infectii, avem toti nevoie de un zambet sanatos.

Care sunt cele mai dese greseli intalnite in igiena orala?

In primul rand faptul ca nu folosim banala periuta si pasta de dinti. Nu vreau sa intru in statistici. Vreau sa reamintesc ca indiferent de tratamentul pe care il facem accentul trebuie pus pe profilaxie . Nu trebuie sa ajungem sa avem probleme.

Preventia e cea mai buna modalitate de tratament. Faptul ca inca din copilarie ne insusim corect tehnicile de periaj si avem grija sa efectuam igiena orala de doua ori pe zi dimineata si in special seara- ne va tine departe de medicul dentist. Important este sa mergeti la control periodic, deoarece multe dintre problemele dentare pot aparea si se pot dezvolta fara niciun semn clinic, fara dureri acute. Cand pacientul ajunge la medic poate fi foarte tarziu.

De doua ori pe an faceti un control chiar daca nu exista probleme cunoscute. Gura este poarta de intrare in organism pentru multe infectii, avem toti nevoie de un zambet sanatos. Igiena este extrem de importanta pentru e ne feri de problemele dentare.

Exista vreo limta de varsta pentru implanturi?

Nu exista limita de varsta superioara. Pacientii la orice varsta pot beneficia de implanturi dentare. Implantologia s-a dezvoltat foarte mult, exista implanturi avansate, care se pot integra in oase cu densitate scazuta la pacientii batrani, spre exemplu.

Exista insa o limita inferioara. Eeste bine sa apelam la tratament cu implant dentar atunci cand s-a incheiat cresterea osoasa. Intotdeauna un tratament de orice natura se va face sub indrumarea medicului specialist, deoarece chiar daca ne lovim de tiparele – mama mea a facut astfel, un prieten a procedat asa- noi suntem indivizi unici si fiecare plan de tratament este unic.

Consultatiile de specialitate sunt extrem de importante si ulterior planul de tratament. Nu exista sabloane.