Lămâia, bicarbonatul, sarea și oțetul sunt cele mai puternice arme naturale împotriva bacteriilor. Cu aceste ingrediente curățau strămoșii noștri alimentele, obiectele și dezinfectau rănile.

Lămâia merită un loc aparte în viața noastră deoarece are numeroase beneficii și utilizări practice. În primul rând, lămâia are proprietăți antibacteriene și antivirale, de aceea este atât de eficientă împotriva răcelilor, a tusei și a durerilor în gât.

Îmbunătățește respirația și somnul. Conținutul de limonen ajută la ameliorarea simptomelor de astm. Totodată, în corp exercită un efect alcalin, ajutând la prevenirea multor boli. Adăugată în apă, lămâia ajută la curățarea ficatului, stimularea metabolismului, combaterea inflamațiilor, reglarea tensiunii arteriale și scăderea colesterolului din sânge. Conține compuși cu acțiune antioxidantă și anticancerigenă.

Lămâia nu este bună doar pentru uz intern. Este inclusă în numeroase rețete de îngrijire a pielii sau a părului. O metodă inedită de a folosi lămâia este pe post de dezinfectant și odorizant.

Parfumul ei induce o stare de relaxare și prospețime. Uleiul esențial de lămâie este apreciat ca un agent curățitor și dezinfectant foarte bun. Acesta s-a dovedit eficient în distrugerea patogenului Escherichia coli (E. coli), o bacterie care se găsește în multe locuri din bucătăriile noastre.

1. Purifică aerul din bucătărie

– crestează o lămâie în 4, fără să o tai până jos
– presară în interior sare
– așază lămâia undeva în bucătărie și las-o să „acționeze”
– lămâia și sarea vor absorbi mirosurile neplăcute din bucătărie și totodată vor distruge virusurile și bacteriile din aer

2. Dezinfectează suprafețe din bucătărie

– stoarce 3 lămâi
– amestecă sucul obținut cu 2 linguri de săpun de castilo și ½ linguriță de sare
– transferă soluția obținută într-o sticlă (pentru a fi mai ușor de aplicat, folosește o sticlă cu pulverizator)
– umple sticla cu apă și agit-o cu putere pentru a ajuta sarea să se dizolve
– pulverizează pe suprafețele din bucătărie care necesită curățare sau dezinfectare (tocătoare, veselă, chiuvetă, masa, tacâmuri, dulapuri etc).

Această soluție poate fi utilizată la fel de bine și în baie.

Întrucât este natural, sucul de lămâie poate fi folosit și la dezinfectarea alimentelor (a fructelor stropite cu pesticide). Un studiu realizat de FDA pe dezinfectanți naturali a arătat că acidul citric din sucul de lămâie are puterea de a ucide germenii din casă, mai ales dacă acesta este lăsat să acționeze pe suprafața respectivă cel puțin jumătate de oră.

Sucul de lămâie poate distruge inclusiv holera, un virus foarte periculos. Adăugat în apă, ajută la dezinfectarea acesteia și la îmbunătățirea nivelului pH-ului (mai alcalin).

Și uleiul esențial de lămâie poate fi folosit pentru curățarea suprafețelor și a obiectelor din bucătărie, deoarece ajută la uciderea bacteriei E. coli. Acesta trebuie diluat corespunzător înainte de utilizare. Uleiurile esențiale nu trebuie ingerate, ci folosite doar extern.

3. Remediază problemele digestive

Lămâia conține flavonoide, substanțe care produc un efect stimulent asupra sucurilor digestive și asupra sistemului digestiv. Acizii din lămâie ajută la curățarea sistemului digestiv și a sistemului excretor. Totodată,

Dacă suferi de constipație, toarnă-ți un pahar cu apă caldă. Adăugă în el ½ linguriță de sare și puțină zeamă de lămâie. Amestecă și bea soluția rezultată pe stomacul gol (preferabil dimineața, la trezire).

Dacă vei adăuga și puțin suc de ghimbir, vei obține un remediu eficient pentru durerile de stomac, aciditate stomacală, greață și vărsături. Totodată, acest suc este util și pentru scăderea în greutate.

4. Remediu pentru acnee și puncte negre

Amestecați suc de lămâie și sare în cantități egale. Aplicați amestecul pe zonele afectate de acnee sau puncte negre. Lăsați soluția să se usuce pe piele circa 10 minute, apoi spălați fața cu apă călduță.

Sarea ajută la exfolierea pielii și înlăturarea excesului de sebum, iar sucul de lămâie înmoaie, albește zonele depigmentate (pete de soare sau coșuri) și revigorează pielea. Nu folosiți acest tratament foarte des, deoarece sucul de lămâie va duce în timp la uscarea pielii sau chiar la arsuri. Nu lăsați soluția să stea mai mult de 10 minute pe piele.

5. Tratament pentru gură și gingii

Amestecați puțină sare cu o cantitate suficientă de suc de lămâie încât să obțineți o pastă. Aplicați-o pe dinți și lăsați-o să acționeze câteva minute, apoi luați o gură de apă și faceți gargară. Sucul de lămâie are efecte antiinflamatoare, și în plus conține cantități mari de vitamina C, un antioxidant util împotriva infecțiilor.

Acest remediu poate fi utilizat provizoriu și pentru calmarea durerilor de dinți cauzate de carii, precum și pentru dezinfectarea rănilor/leziunilor din cavitatea bucală și prevenirea inflamațiilor.

Un leac băbesc pentru amigdalită este să beți un pahar cu apă caldă în care ați stors sucul de la o lămâie verde și ați adăugat 4 lingurițe de miere și ¼ linguriță de sare.

6. Curățarea ruginii

Asocierea dintre sucul de lămâie și sare poate ajuta inclusiv la curățarea petelor de rugină de pe anumite materiale sau de pe covoare. Din cauza particulelor mici de oxid de fier, rugina este greu de îndepărtat.

Puneți mai întâi pe pată suc de lămâie. Presărați puțină sare și lăsați amestecul să reacționeze cu pata de rugină cel puțin o zi. Umeziți din când în când pata cu suc de lămâie. Frecați apoi cu o perie. Repetați procedeul până când pata de rugină dispare complet.