De cand ma stiu am iubit macroul. Nu ma deranjeaza mirosul, ca nu fac asa des, dar gustul mi se pare grozav.

Cel mai des il fac prajit, cu mujdei si mamaliga, dar azi am avut chef de-o varianta mai simpla, fara prajeli, si-am pregatit acest macrou la cuptor in sos de rosii, care s-a dovedit a fi delicios!

Ingrediente

  • 3 pesti macrou (1 kg peste)
  • 4 catei usturoi
  • 300 ml pasta de rosii pregatita in casa (daca nu aveti, folositi rosii curatate tocate cubulete sau suc de rosii din conserva)
  • 100 ml vin demi dulce
  • o lingura zeama de lamaie
  • busuioc
  • sare, piper, masline
  • 40 ml ulei masline

Mod de preparare

Pestele curatat de intestine si cap usuca-l cu un servet uscat.
Presara-l cu putina sare si piper si lasa-l la rece pentru 2 ore.
Intr-o craticioara incinge uleiul si caleste usor usturoiul curatat si feliat.
Stinge cu vin si lasa sa dea 2 clocote.

Adauga pasta de rosii (daca e prea groasa pune si putina apa ) si lasa la fiert timp de 5 minute.

Intre timp preincalzeste cuptorul la 180 grade si adauga in sos o lingurita de busuioc uscat si o lingura zeama de lamaie. Poti pune si o lingurita de zahar sau 1/2 lingurita miere. Potriveste gustul de sare.

Opreste focul.

Aseaza pestii intr-un vas termorezistent si toarna sosul de rosii.
Pune si cateva masline in tava si introdu tava la cuptor, pe treapta din mijloc, pentru 55 min – o ora.

Cand si cand mai pune cu lingura sos peste peste. Nu invarti deloc, nu este nevoie si risti sa desfaci pestele.

Scoate-l din cuptor cand s-a rumenit dupa pofta inimii si serveste-l cu mamaliguta.