Este folosită de mult timp pentru vindecarea anumitor afecţiuni. Ceaiul din ataşe de porumb are capacităţi diuretice, antiinflamatoare şi calmante. Este un puternic aliat împotriva kilogramelor în plus, este recomandată împotriva pietrelor la rinichi.
A fost adus de acum de mai bine de 3 veacuri în Europa din America Centrală de către conchistadorii spanioli, iar în ţara noastră a fost adusă de către domnitorul Şerban Cantacuzino. Această plantă a fost atât de bine acceptată de către țaranii încât a devenit parte din cultura noastră. Era considerat ingredientul principal în tratarea bolilor, în magii şi superstiţii.
Madalina: “Medicina este genul de meserie in care se aspira la perfectiune”
Badea Madalina este studenta in anul III la Facultatea de Medicina Generala din cadrul UMF “Carol Davila si voluntar al Societatii Studentilor in Medicina din Bucuresti si al Federatiei Internationale a Studentilor in Medicina in cadrul carora a ajutat la organizarea de proiecte din sfera sanatatii publice si a tinut training-uri de dezvoltare personala.
In urma acestui interviu vom afla cum este vazuta medicina prin ochii unei tinere studente!
Madalina Badea Cand ti-ai dat seama ca esti pasionata de medicia?
Mi-am dat seama ca doresc ca urmez medicina dupa ce mi-am indeplinit unul dintre cele mai mari obiective din viata mea si anume de a fi olimpica nationala la biologie.
Ce iti place si ce nu iti place la sistemul universitar din Romania?
Imi place ca este finantat de stat, adica in ceea ce ma priveste direct pe mine ca studenta locurile de la buget. Am intalnit cadre didactice foarte bine pregatite, cu o vasta experienta. Astfel de persoane se intalnesc si in strainatate dar Romania se diferentiaza prin acea relatie de empatie ce se formeaza uneori intre student si un profesor-mentor.
Ni se aminteste adeseori ca marele avantaj al medicinii romanesti este ca noi inca putem „pune mana pe pacient”, sa il examinam impreuna cu doctorul (nu s-a tehnologizat in totalitate).
Cel mai mare impact negativ asupra mea au avut-o lipsa dotarilor si a spatiilor de curs adecvate numarului mare de studenti.
Daca nu ai fi intrat la medicina, mai existau si alte optiuni? Care?
Mi-am depus dosarul doar la medicina, deoarece eram hotarata ca este cea mai buna alegere si avem incredere ca o sa reusesc sa intru. Privind retrospectiv si psihologia este o alegere interesanta dar eu consider ca mi-am urmat visul.
Ce simti cand stii ca viata unui om depinde de tine?
In primul rand o foarte mare responsabilitate.Medicina este genul de meserie in care se aspira la perfectiune, intrucat balanta intre bine si rau depinde in mare parte de competenta medicului. In al doilea rand ma simt recunoscatoare pentru ca am sansa de a face ceva ce are un impact direct si major asupra populatiei.
Ce ne poti spune despre specialitatile pe care le vei urma, de cariera ta medicala si de cat de atractiva este Romania in acest domeniu?
Pot spune ca in momentul in care am urmat primul stagiu am simtit ca redescopar medicina.Obisnuita cu stilul scolaresc,teoretic al anilor preclinici am ajuns in spital unde totul se bazeaza pe practica – semne,simptome,proceduri,investigatii, tratamente- fiecare boala fiind ca un puzzle ce necesita corelarea tuturor cunostiintelor si aptitudinilor.
Din punct de vedere uman fiecare are dreptul sa isi construiasca viata astfel incat sa fie implinit pe plan profesional si personal. Din punctul de vedere al unui student la medicina cred ca exista tari ce ofera conditii mai bune de dezvoltare profesionala. Din punctul de vedere social deficitul de personal medical din Romania reprezinta o reala problema – multe zone,in special rurale fara personal medical, supraaglomerarea spitalelor judetene, numarul mare de persoane care nu au parte nici macar de un control de rutina anual.
Vreau sa ma specializez pe medicina interna. Dupa terminarea facultatii imi doresc sa profesez in Romania, daca circumstantele vor fi prielnice. Consider ca eficienta mea ca medic va fi sporita de practicarea acestei meserii in tara unde am invatat in limba natala. Exista o mentalitate colectiva pe care o cunosc, anumite particularitati in proceduri cu care sunt obisnuita, o mai mare flexibilitate in posibilitatile de examinare ale pacientului si nu in ultimul rand doctori care mi-au fost profesori sau colegi cu care pot colabora.
In primul rand medicina este o facultate care se alege cu sufletul din dorinta de a oferi celor de au nevoie….fie ca este vorba de un gand bun…fie ca e vorba de o procedura chirurgicala extrem de complexa.Este un drum extrem de sinuos si cel mai important este sa uitam motivatia cu care am plecat la drum.