Oțetul de mere este unul din cele mai vechi ingrediente naturale folosite în gospodărie și în alimentație. Pe vremea când nu existau produse de curățat complexe și chimice, oamenii foloseau oțetul pentru a dezinfecta și curăța diverse obiecte, și chiar răni.

Oțetul de mere se obține din suc de mere nefiltrat, lăsat la fermentat. Este asociat cu numeroase beneficii, inclusiv cu scăderea colesterolului și a nivelului de zahăr din sânge, pierderea în greutate sau combaterea cancerului.

Unele surse pretind că oțetul poate fi folosit inclusiv pentru îngrijirea pielii, mai precis pentru tratarea acneei, grație proprietăților sale antibacteriene. Însă nu există foarte multe dovezi științifice care să susțină aceste utilizări empirice.

Oțetul de mere și acneea

Efectele antibacteriene și antivirale ale oțetului de mere sunt bine-cunoscute. Câteva studii au demonstrat că acesta poate reduce numărul de virusuri în proporție de 95%, iar numărul de bacterii cu 90%.

Mulți au auzit că oțetul poate ajuta la curățarea acneei. Acest efect s-ar putea datora acțiunii sale antibacteriene, întrucât acneea este de multe ori cauzată de o bacterie, precum Propionibacterium acnes (P. acnes).

Nu există studii realizate pe eficacitatea sau siguranța utilizării oțetului pentru tratarea acneei, însă câteva cercetări au arătat că acizii organici pe care îi conține pot distruge bacteria P. acnes. Oțetul este bogată acid acetic, acid lactic, acid citric și acid succinic.

Un studiu pe 22 de persoane a arătat că prin aplicarea unei loțiuni cu acid lactic pe zonele feței afectate de acnee s-a obținut o reducere semnificativă a acneei. Doar 2 persoane au prezentat o îmbunătățire mai mică (sub 50%).

În baza acestor studii, s-ar putea deduce că oțetul de mere aplicat pe piele ar fi eficient în controlul bacteriei care produce acneea. Însă este nevoie de mai multe studii în acest sens.

Un beneficiu suplimentar posibil al oțetului ar fi reducerea cicatricilor sau a petelor care rămân după ce acneea dispare. Acizii organici pe care acesta îi conține ar putea remedia problema.

Ce se întâmplă când aplici oțet de mere pe față? Acizii înlătură straturile externe ale pielii afectate de acnee și sprijină procesul de regenerare a pielii.

Dintre toți acizii din oțet, acidul succinic s-a dovedit a fi cel mai eficient în reducerea inflamației cauzate de P. acnes. Acesta ar putea ajuta și la prevenirea formării de cicatrici.

De asemenea, acidul lactic regăsit în oțetul de mere poate ajuta la uniformizarea culorii pielii și îmbunătăți aspectul pielii la persoanele care au rămas cu cicatrici în urma acneei.

Acidul glicoic și acidul lactic pot reduce coșurile, punctele negre și cicatricile lăsate de acnee. Acești acizi acționează ca niște exfolianți blânzi pentru piele, ajutând la eliminarea mai rapidă a celulelor de piele afectate sau moarte.

Acidul malic diminuează și el coșurile sau acneea datorită acțiunii sale antimicrobiene.

Precauții și contraindicații

Atenție! Chiar dacă este un produs natural și un agent antibacterian eficient, oțetul de mere poate produce efecte secundare nedorite datorită acidității sale crescute. Unele persoane, îndeosebi cele cu pielea sensibilă pot experimenta o senzație de arsură sau usturime în urma aplicării sale directe. Cele mai multe cazuri de arsuri sau iritații apar la persoanele care aplică oțet de mere pe piele pe durate mari de timp. Reduceți acest risc folosind oțetul mai rar. Pentru a preveni afectarea pielii, este indicat să aplicați oțetul doar în cantități mici și doar diluat înainte cu o cantitate suficientă de apă.

Nu aplicați oțet pe pielea afectată de răni deschise, leziuni grave sau iritații, deoarece va provoca dureri și va agrava problema. Dacă și după ce ați diluat oțetul el continuă să usture, este posibil să aveți o sensibilitate mare la acizii săi și este indicat să întrerupeți aplicarea.

1. Oțet pentru acnee

Cum să folosești oțetul pentru acnee

– Amestecați o parte de oțet de mere cu 3 părți de apă. Persoanele cu pielea sensibilă pot folosi mai multă apă.

  • Spălați mai întâi fața cu apă curată și ștergeți-vă bine.
  • Înmuiați un disc demachiant sau o bucată de vată în soluția de oțet și apă și aplicați ușor pe zonele pielii afectate de acnee sau de coșuri
  • Lăsați soluția să acționeze 5-20 de minute, apoi clătiți cu apă rece și tamponați ușor cu un prosop curat.
  • Faceți acest lucru de 1-2 ori pe zi.

Pentru beneficii maxime, este recomandat să folosiți oțet de mere natural, nefiltrat. Acesta este mai bogat în enzime și probiotice (bacterii bune).

Oțetul poate ajuta la eliminarea acneei și datorită faptului că îndepărtează eficient impuritățile din piele, celulele moarte de piele și excesul de sebum (substanța uleioasă produsă de piele) care contribuie la dezvoltarea acneei.

Oțetul deblochează porii și permite pielii să respire în mod optim. Totodată, ajută la reglarea pH-ului pielii.

Un tonic bun contra acneei puteți obține prin amestecarea unei linguri de oțet de mere cu 2-3 părți de apă. Transferați soluția într-o sticlă cu pulverizator pentru o folosi mai ușor. După spălarea feței, aplicați o cremă hidratantă (dar nu grasă).

2. Oțet pentru înlăturarea petelor de bătrânețe

Petele de bătrânețe mai sunt cunoscute și sub numele de pete de ficat sau letingo solar. Au un aspect maro și sunt cauzate de expunerea la soare și de vârsta înaintată.

Pentru a folosi oțetul de mere împotriva petelor de piele, folosiți un tampon. Aplicați-l direct pe pete și lăsați-l să acționeze preț de 20-30 de minute, apoi clătiți cu apă și uscați pielea. Puteți face acest tratament de 1-2 ori pe zi, timp de 6 săptămâni. Dacă pielea nu răspunde bine sau petele nu se estompează, întrerupeți tratamentul.

3. Curățarea feței cu oțet

Dacă vreți să folosiți oțetul în mod regulat pentru spălarea feței, este indicat să îl diluați în prealabil. Amestecați-l cu o cantitate egală de apă. Soluțiile mai concentrate nu sunt mai eficiente, ci pot chiar deteriora pielea.

În soluția de oțet și apă se pot adăuga și alte ingrediente benefice pentru piele, precum ceai verde sau gel de aloe vera. În acest caz, soluția trebuie ținută la frigider. Nu o preparați decât în cantități mici. Este indicat ca înainte de fiecare utilizare să o testați pe o porțiune mică de piele (antebraț sau cot) pentru a evita iritațiile și inflamațiile nedorite.

Înmuiați un disc demachiant în soluție și ștergeți ușor fața cu el de impurități. Evitați să vă apropiați foarte mult de ochi. Lăsați soluția să stea pe față 5 minute, apoi clătiți cu apă călduță. Experții recomandă spălarea feței o dată pe zi, seara.