12 mâncăruri COMPLET interzise în diabet – Evită aceste alimente daca ai diabet!

Diabetul in Romania creste intr-un ritm alarmant, afectand mai mult de 11% din populatia tarii. Cu toate ca medicatia ajuta, cea mai buna cale de a trata (sau preveni) diabetul este sa inveti ce alimente il pot cauza.

De fapt, ceea ce trebuie sa urmaresti este sa controlezi nivelul de zahar din sange, evitand consumul exagerat de dulciuri. Trebuie sa te educi cu privire la alimentele pe care le consumi si la ingredientele pe care le contin acestea.

Acestea fiind spuse, acestea sunt cele 12 alimente pe care trebuie sa le eviti in totalitate pentru a preveni diabetul:

1. Crema pentru cafea

Un studiu realizat la Harvard a descoeprit ca bautorii de cafea au un risc scazut de a face diabet de tip 2. Grozav, nu? Totusi, exista o problema: cafeaua este super sanatoasa, atat timp cat nu este umpluta cu zahar sau cu creme de cafea.

Printre toate mancarurile, cremele de cafea sunt cele mai periculoase. Cu toate astea, nu le consumam in proportii foarte mari, doar le folosit la cafea- atat. Poate sunt cativa printre voi care se gandesc acum sa foloseasca cremele de cafea vegetale – idee proasta, acestea sunt CELE mai periculoase. Este recomandata evitarea completa a cremelor de cafea din comert.

Poti folosi crema adevarata, precum scortisoara, vanilie, crema de cocos, indulcitori naturali precum mierea sau stevia, toate acestea sunt alternative mult mai sanatoase pentru a fi folosite in cafea.

2. Mancarea procesata

Doctorul tau probabil ca ti-a recmoandat sa mananci mai multa proteina – si ar trebui, insa NU mancarea din comert, procesata. Aceasta este plina de agenti de ingrosare si chimicale toxice care cresc semnificativ sansele de diabet.

3. Mancarea congelata

Fructele si vegetalele inghetate cu siguranta au beneficii. Te ajuta sa te bucuri de toti nutrientii sanatosi in orice perioada a anului fara sa iti faci griji de termenul de expirare. Cu toate astea, mancar congelata nu este deloc recomandata deoarece acestea de multe ori contin chimicale si ingrediente care cresc sansele de diabet.

4. Bauturile carbogazoase

Bauturle carbogazoase sunt extrem de nesanatoase. Foarte multe dintre acestea contin o cantitate uriasa de zahar, undeva la 39 grame 350 ml de suc. practic, este zahar lichid.

5. Sucurile de fructe din comert

Poate ca ai crezut dintotdeauna ca sucul de fructe din comert este sanatos. Ei bine, nu chiar. In mod natural, fructele contin zahar si fibra. Fibra ajuta la reglarea glicemiei ingrenunand digestia si te face sa te simti plin. In suc, fibra este inlaturata, obtinand astfel un suc sanatos dar plin de zahar. Sucul de fructe din comert este si mai periculos deoarece adauga si zahar.

6. Mancarurile prajite

Mancarurile prajite sunt nesanatoase chiar si daca nu ai diabet. Sunt foarte nesanatoase, insa stii de ce? Datorita grasimilor trans – precum cele din uleiul folosit pentru prajirea alimentelor – care poate totodata creste rezistenta la insulina.

7. Apa cu vitamine

Apa cu vitaminie este foarte populara in zilele noastre. Toti se gandesc ca consuma o bautura sanatoasa. Ei bine, nu e chiar asa! Aceasta este periculoasa in cazul diabeticilor.

8. Painea alba si pastele

Carbohidratii cresc niveluld e glucoza. Fibra ajuta si previne nivelul glicemic de a creste foarte tare. Pentru diabeticii de tip 2, painea alba si pastele sunt extrem de nesanatoase.

9. Iaurtul cu fructe din comert

Studiile arata ca iaurtul natural ajuta la prevenirea diabetului. Consumand insa iaurtul cu fructe din comert, cresti sansele de diabet. Fa-ti iaurtul cu fructe tu acasa!

10. Micul dejun cu cereale

Micul dejun cu cereale este cunoscut in America pentru cresterea riscului de diabet. in Romania, mai putin. Citeste ingredientele inainte de consum si vei vedea!

11. Fructele uscate

Cu toate ca fructele uscate sunt sanatoase, acestea pot fi periculoase consumate in cantitati mari deoarece contin mult mai mult zahar si mult mai multi carbohidrati decat cele fresh. Este indicat ca, in special diabeticii sa consume fructele doar in forma lor nturala.

12. Alcoolul

Alcoolul este asociat cu multe boli, inclusiv cu cresterea sanselor de diabet. Nu alcoolul in sine este periculos pentru diabetici. Consumul alcoolului cu moderatie este in general OK. De fapt, alcoolul impreuna cu ce este el baut este periculos. Cand vrei sa bei alcool, mergi spre beri light sau rezuma-te la un singur pahar de vin rosu.

Mai mult de atat, diabeticii trebuie sa ofere o deosebita atentie alcolului deoarece poate nu fi compatibil cu medicatia acestora. Mai mult de atat, organismul tau foloseste stocheaza glucoza si proceseaza alcoolul, rezultand intr-o glicemie crescuta pana la 24 ore. Daca suferi de diabet, trebuie sa ai grija pentru inceput la hiperglicemie, dupa care la hipoglicemie. Medicate poate inrautati situatia

Concluzie

Intotdeauna ai grija la ceea ce consumi. Incearca sa eviti in general alimentele procesare si cele care au o cantitate crescuta de zahar.

Lămâia cu sare – cel mai puternic aliment antibacterian. Lămâia, bicarbonatul, sarea și oțetul sunt cele mai puternice arme naturale împotriva bacteriilor

Lămâia, bicarbonatul, sarea și oțetul sunt cele mai puternice arme naturale împotriva bacteriilor. Cu aceste ingrediente curățau strămoșii noștri alimentele, obiectele și dezinfectau rănile.

Lămâia merită un loc aparte în viața noastră deoarece are numeroase beneficii și utilizări practice. În primul rând, lămâia are proprietăți antibacteriene și antivirale, de aceea este atât de eficientă împotriva răcelilor, a tusei și a durerilor în gât.

Îmbunătățește respirația și somnul. Conținutul de limonen ajută la ameliorarea simptomelor de astm. Totodată, în corp exercită un efect alcalin, ajutând la prevenirea multor boli. Adăugată în apă, lămâia ajută la curățarea ficatului, stimularea metabolismului, combaterea inflamațiilor, reglarea tensiunii arteriale și scăderea colesterolului din sânge. Conține compuși cu acțiune antioxidantă și anticancerigenă.

Lămâia nu este bună doar pentru uz intern. Este inclusă în numeroase rețete de îngrijire a pielii sau a părului. O metodă inedită de a folosi lămâia este pe post de dezinfectant și odorizant.

Parfumul ei induce o stare de relaxare și prospețime. Uleiul esențial de lămâie este apreciat ca un agent curățitor și dezinfectant foarte bun. Acesta s-a dovedit eficient în distrugerea patogenului Escherichia coli (E. coli), o bacterie care se găsește în multe locuri din bucătăriile noastre.

1. Purifică aerul din bucătărie

– crestează o lămâie în 4, fără să o tai până jos
– presară în interior sare
– așază lămâia undeva în bucătărie și las-o să „acționeze”
– lămâia și sarea vor absorbi mirosurile neplăcute din bucătărie și totodată vor distruge virusurile și bacteriile din aer

2. Dezinfectează suprafețe din bucătărie

– stoarce 3 lămâi
– amestecă sucul obținut cu 2 linguri de săpun de castilo și ½ linguriță de sare
– transferă soluția obținută într-o sticlă (pentru a fi mai ușor de aplicat, folosește o sticlă cu pulverizator)
– umple sticla cu apă și agit-o cu putere pentru a ajuta sarea să se dizolve
– pulverizează pe suprafețele din bucătărie care necesită curățare sau dezinfectare (tocătoare, veselă, chiuvetă, masa, tacâmuri, dulapuri etc).

Această soluție poate fi utilizată la fel de bine și în baie.

Întrucât este natural, sucul de lămâie poate fi folosit și la dezinfectarea alimentelor (a fructelor stropite cu pesticide). Un studiu realizat de FDA pe dezinfectanți naturali a arătat că acidul citric din sucul de lămâie are puterea de a ucide germenii din casă, mai ales dacă acesta este lăsat să acționeze pe suprafața respectivă cel puțin jumătate de oră.

Sucul de lămâie poate distruge inclusiv holera, un virus foarte periculos. Adăugat în apă, ajută la dezinfectarea acesteia și la îmbunătățirea nivelului pH-ului (mai alcalin).

Și uleiul esențial de lămâie poate fi folosit pentru curățarea suprafețelor și a obiectelor din bucătărie, deoarece ajută la uciderea bacteriei E. coli. Acesta trebuie diluat corespunzător înainte de utilizare. Uleiurile esențiale nu trebuie ingerate, ci folosite doar extern.

3. Remediază problemele digestive

Lămâia conține flavonoide, substanțe care produc un efect stimulent asupra sucurilor digestive și asupra sistemului digestiv. Acizii din lămâie ajută la curățarea sistemului digestiv și a sistemului excretor. Totodată,

Dacă suferi de constipație, toarnă-ți un pahar cu apă caldă. Adăugă în el ½ linguriță de sare și puțină zeamă de lămâie. Amestecă și bea soluția rezultată pe stomacul gol (preferabil dimineața, la trezire).

Dacă vei adăuga și puțin suc de ghimbir, vei obține un remediu eficient pentru durerile de stomac, aciditate stomacală, greață și vărsături. Totodată, acest suc este util și pentru scăderea în greutate.

4. Remediu pentru acnee și puncte negre

Amestecați suc de lămâie și sare în cantități egale. Aplicați amestecul pe zonele afectate de acnee sau puncte negre. Lăsați soluția să se usuce pe piele circa 10 minute, apoi spălați fața cu apă călduță.

Sarea ajută la exfolierea pielii și înlăturarea excesului de sebum, iar sucul de lămâie înmoaie, albește zonele depigmentate (pete de soare sau coșuri) și revigorează pielea. Nu folosiți acest tratament foarte des, deoarece sucul de lămâie va duce în timp la uscarea pielii sau chiar la arsuri. Nu lăsați soluția să stea mai mult de 10 minute pe piele.

5. Tratament pentru gură și gingii

Amestecați puțină sare cu o cantitate suficientă de suc de lămâie încât să obțineți o pastă. Aplicați-o pe dinți și lăsați-o să acționeze câteva minute, apoi luați o gură de apă și faceți gargară. Sucul de lămâie are efecte antiinflamatoare, și în plus conține cantități mari de vitamina C, un antioxidant util împotriva infecțiilor.

Acest remediu poate fi utilizat provizoriu și pentru calmarea durerilor de dinți cauzate de carii, precum și pentru dezinfectarea rănilor/leziunilor din cavitatea bucală și prevenirea inflamațiilor.

Un leac băbesc pentru amigdalită este să beți un pahar cu apă caldă în care ați stors sucul de la o lămâie verde și ați adăugat 4 lingurițe de miere și ¼ linguriță de sare.

6. Curățarea ruginii

Asocierea dintre sucul de lămâie și sare poate ajuta inclusiv la curățarea petelor de rugină de pe anumite materiale sau de pe covoare. Din cauza particulelor mici de oxid de fier, rugina este greu de îndepărtat.

Puneți mai întâi pe pată suc de lămâie. Presărați puțină sare și lăsați amestecul să reacționeze cu pata de rugină cel puțin o zi. Umeziți din când în când pata cu suc de lămâie. Frecați apoi cu o perie. Repetați procedeul până când pata de rugină dispare complet.

Ceaiul verde seara îmbunătățește somnul – ajută la relaxarea corpului și implicit la pregătirea acestuia pentru un somn odihnitor

Dacă bei ceai verde înainte de culcare vei dormi mai bine, susține Daily Health Post. Acest tip de ceai este renumit pentru efectele sale energizante și nicidecum pentru un efect somnifer. Cu toate acestea, compușii pe care îi conține ajută la relaxarea corpului și implicit la pregătirea acestuia pentru un somn odihnitor.

Problemele de somn afectează un procent tot mai mare de populație. Statisticile arată că 53% dintre români suferă de tulburări de somn. La nivel global, 30-45% din populația adultă nu are un somn odihnitor. Privarea de somn sau odihna insuficientă din timpul nopții crește riscul de boli cronice, precum hipertensiune arterială, diabet, obezitate sau depresie.

Somniferele sintetice nu sunt întotdeauna o soluție bună, mai ales pe termen lung, deoarece produc multe efecte secundare. Organismul trebuie să urmeze o cale mai naturală de a dobândi un somn de calitate, iar acest lucru se poate face prin îmbunătățirea stilului de viață și reducerea stresului.

Ceaiul este unul din cele mai simple metode de relaxare. Căldura, aroma și senzația de confort pe care le găsim într-o ceașcă de ceai ne duc mai ușor cu gândul la somn și odihnă.

Ceaiul verde poate fi o soluție naturală pentru problemele de somn. Conțin L-teanină, un aminoacid care are posibilitatea să treacă de bariera sânge-creier (hematoencefalică) și să afecteze nivelul neurotransmițătorilor. Acest compus se găsește și în ciupercile medicinale.

L-teanina din ceaiul verde acționează benefic asupra creierului

Structura chimică a acestui compus seamănă cu cea a glutamatului, un neurotransmițător cu efecte stimulente. Din acest motiv, consumul de ceai verde crește vigilența și atenția. Datorită acțiunii stimulatorii asupra neuronilor, L-teanina reduce nivelul de anxietate și stres. Totodată, crește nivelul de serotonină, dopamină și GABA, hormoni din creier asociați cu starea de bine.

Serotonina este un hormon care inhibă starea de anxietate, influențează dispoziția și este totodată implicată în procesul somnului. Dopamina este responsabilă cu senzația de plăcere și bunăstare. GABA (acid gamma-aminobutiric) este un hormon care moderează sentimentele de frică sau de anxietate.

Multe din medicamentele sintetice pentru tratarea depresiei și anxietății acționează prin stimularea producției acestor 3 hormoni. L-teanina din ceaiul verde stimulează undele alfa din creier, contribuind și prin acest lucru la reducerea anxietății, inducerea unei stări de calm și relaxare.

Nu trebuie omis nici faptul că acest compus stimulează cogniția și memoria, dar fără să afecteze negativ tensiunea arterială sau să mărească nivelul de stres.

Ceaiul verde este de asemenea bogat în cafeină, un compus care se găsește în doze mari în cafea și despre care știm că are efecte revigorante. Dezavantajul cafelei este că după ce acțiunea cofeinei dispare, cei mai mulți oameni au parte de o cădere bruscă a energiei.

Ceaiul verde este o alternativă mai bună la cafea deoarece conține și L-teanină. Această substanță interacționează cu cofeina și împreună ajută la stabilizarea stării de spirit.

Efectul neurostimulator al cofeinei este echilibrat de efectul calmant al hormonilor stimulați de L-teanină. Studiile pe acest subiect au arătat că în asociere, aceste două substanțe au fost mai eficiente în ceea ce privește îmbunătățirea performanței mentale și reducerea oboselii mentale comparativ cu cofeina. Pe scurt, consumul de ceai verde mărește vigilența dar fără să provoace căderi bruște ale energiei la scurt timp.

Ceaiul verde mărește temperatura corpului la un nivel mai mare, având astfel capacitatea de a reduce răspunsul la stres și de a mări gradul de relaxare comparativ cu cafeaua sau cu alte băuturi cu un conținut egal de cafeină, scrie Journal of Nutrition.

Ce beneficii are consumul de ceai verde înainte de culcare

După cum am văzut mai sus, efectul anxiolitic (de combatere a anxietății) și calmant al teaninei ar putea ajuta la inducerea unui somn odihnitor.

Oamenii de știință au studiat impactul acestui aminoacid pe calitatea somnului și au descoperit că este extrem de eficient. L-teanina are capacitatea de a induce un somn mai profund și implicit mai odihnitor și de a asigura o trezire mai energică. L-teanina din ceaiul verde are un grad crescut de biodisponibilitate. Odată ajunsă în intestin, își păstrează integritatea moleculară în proporție de 100%.

Această substanță ar putea ajuta la tratarea ulcerelor stomacale, datorită faptului că susține funcția antioxidantă a organismului. Din aceleași considerente, protejează ficatul și ajută vindecarea celulelor afectate de consumul excesiv de alcool.

L-teanina este totodată un compus anticancerigen. Contribuie la distrugerea celulelor maligne și inhibă creșterea tumorilor. Poate fi folosită în combinație cu terapiile chimioterapeutice datorită efectului său potențator.

Un alt beneficiu este că ajută la atenuarea simptomelor de schizofrenie la persoanele afectate de această boală. L-teanina poate preveni evenimentele cardiovasculare cu potențial fatal, precum accidentele vasculare cerebrale sau hemoragiile cerebrale.

Studiile au arătat că acest aminoacid oferă protecție sistemului nervos central și poate preveni sau ameliora boli neurodegenerative precum boala Huntington. Nu doar ceaiul verde conține L-teanină, ci și ceaiul negru, chiar în cantități mai mari. Se găsește și în ceaiul alb, ceaiul oolong și ceaiul matcha. Acesta din urmă este bogat în clorofilă și antioxidanți. Se găsește sub formă de pulbere.

Dacă alegeți să consumați ceai înainte de culcare, fie el verde sau oricare din sortimentele enumerate mai sus, bogate în L-teanină, lăsați planta la infuzat cel puțin 10 minute, pentru a permite acestui aminoacid să fie eliberat complet în apă.

L-teanina se poate găsi la magazinele naturiste și sub formă de supliment. Unele persoane îl folosesc ca remediu împotriva stresului sau ca adjuvant pentru dormit. Cel mai indicat este însă să consumați L-teanină sub formă de ceai, deoarece veți avea un control mai bun asupra dozelor administrate. În plus, L-teanina regăsită în ceai este 100% naturală.

Știai că majoritatea borcanelor de miere din comerț sunt contrafăcute? Iată cum recunoști mierea adevărată

Peste trei sferturi din mierea vândută în SUA este falsificată, sau cel puțin nu este o miere naturală, potrivit unui test realizat de către Food Safety News.

Aceeași problemă o întâlnim și în România. Pur și simplu nu mai poți avea încredere în ceea ce cumperi. Când vine vorba despre sortimentele de miere comercializate în magazine, majoritatea lor arată cel puțin dubios sau îndoielnic. Cei mai mulți preferă să cumpere miere direct de la apicultor, dar și aceștia trebuie să fie de încredere.

Mierea, uleiul de măsline, brânza, ciocolata, vodka, vinul, peștele și șofranul se află pe lista celor mai falsificate alimente din lume. Cum facem diferența între un produs autentic și un produs contrafăcut? În cazul mierii, ce elemente distinctive are mierea naturală și cum o putem testa?

Înlăturarea particulelor microscopice de polen din miere împiedică testarea autenticității mierii de albine. Experți din cadrul OMS și UE atrag atenția asupra faptului că fără polen, este imposibil să descoperi dacă mierea provine dintr-o sursă naturală și sigură.

Food Safety News a testat 29 de sortimente de miere din magazine și nici unul din ele nu prezenta urme de polen, inclusiv cele pe care apărea mențiune „100% naturală”.

FDA susține că un produs care a fost ultra-filtrat astfel încât nu mai conține deloc polen nu poate fi numit „miere”. Mierea falsificată nu mai conține nici un fel de nutrienți, nici enzime, nici vitamine, nici antioxidanți, care provin de regulă din granulele de polen. Ceea ce rămâne în borcan nu este nimic mai mult decât un sirop îndulcit.

Este adevărat că mierea din comerț lasă mult de dorit la capitolul consistență, gust și autenticitate. Mulți dintre cei care cumpără miere vor să o consume ca atare sau să o folosească în loc de zahăr. În unele cazuri însă, acea „miere” nu pare cu nimic mai superioară decât zahărul alb de masă.

Pe lângă faptul că nu are nici o valoare nutrițională, mierea contrafăcută poate fi nocivă deoarece unii producători folosesc îndulcitori artificiali și sirop de porumb, cu scopul de a dilua produsul inițial și a-l face mai ieftin. În cel mai rău caz, mierea falsificată poate conține inclusiv pesticide, antibiotice sau alți compuși contaminați.

4 metode de a testa mierea

Există 4 metode prin care se poate testa mierea acasă și care pot arăta dacă produsul este într-adevăr miere sau cu totul altceva. Din păcate, nu poți face aceste teste dinainte, ci doar după ce ai achiziționat mierea. Aceste teste vor ajuta cel puțin să știi ce mărci sau magazine să eviți.

Un indiciu de care trebuie să ții seama atunci când cumperi miere, este să te uiți unde a fost produsă miere și nu unde a fost îmbuteliată. Există o diferență importantă între aceste două coordonate. Această informație poate fi uneori confundată de consumatori. Locul îmbutelierii nu este același cu locul obținerii mierii.

1. Testul cristalizării

Mierea este produsă de albine din nectarul pe care îl culeg din diverse flori, amestecat cu enzime speciale pe care ele însele le secretă. Una din ele, numită glucozoxidază, ajută la eliminarea apei din miere. Prin urmare, mierea naturală are tendința să se cristalizeze și după un timp să se întărească, pierzându-și astfel consistența și aspectul inițial după depozitare. Trebuie să știți că mierea artificială nu se schimbă niciodată.

2. Testul apei

Mierea autentică nu poate fi amestecată cu apă. Iată un test simplu prin care poți proba veridicitatea mierii pe care ai cumpărat-o. Toarnă o linguriță de miere într-un pahar cu apă. Se va depune imediat pe fundul paharului. Dacă se dizolvă singură și se topește se fundul paharului, mierea este falsă. Dacă trebuie să amesteci în ea pentru a se încorpora în apă, înseamnă că ai o miere autentică. Când vei amesteca în lichid pentru a o încorpora, mierea

3. Testul hârtiei

Puneți câteva picături de miere pe un șervețel de hârtie. Dacă mierea este pură, va rămâne solidă și într-un loc. Dacă este contrafăcută, va pătrunde prin hârtie și o va uda. Este unul din cele mai simple și de încredere moduri de a testa mierea.

4. Testul căldurii

Puneți 2 linguri de miere într-un bol și introduceți-l în cuptorul cu microunde. Încălziți mierea la temperaturi mari timp de 46-60 de secunde. Dacă mierea este naturală, se va carameliza rapid. Dacă mierea este falsificată, va face spumă și bulbuci.

5. Testul pâinii

Puneți puțină miere pe o felie de pâine. Dacă este miere autentică, pâinea va deveni ușor crocantă deasupra în decurs de câteva minute. Dacă însă mierea a fost prefăcută, pâinea se va umezi.

6. Testul degetului

Puneți puțină miere pe degetul mare și urmărește-i evoluția. Dacă începe să curgă și să se prelingă pe deget, înseamnă că este mai curând un sirop dulce decât miere adevărată. Dacă rămâne pe deget în același loc, ca un clei, aveți dovada că mierea este autentică.

Mierea reală are o consistență groasă, densă și lipicioasă. Se lipește repede de suprafața pe care este aplicată și rămâne acolo, fără să curgă.

7. Testul focului

Mierea naturală este inflamabilă. Pentru a face acest test, înmuiați un chibrit în miere și încercați apoi să aprindeți cu el o cutie de chibrituri. Dacă se aprinde, înseamnă că mierea este autentică. Dacă nu se aprinde, înseamnă că are o oarecare cantitate de umezeală adăugată în momentul contaminării sale.

8. Testul oțetului

Amestecați o lingură de miere cu puțin apă și 2-3 picături de oțet. Dacă amestecul face spumă, este posibil ca mierea pe care o testezi să fie alterată.

9. Testul gustului

Mierea care a fost contrafăcută are un gust mai persistent decât mierea naturală, din cauza adaosului de zahăr sau alți îndulcitori.

Mierea naturală este densă, este groasă și curge doar într-un singur fir, nu se împrăștie. Are o textură fină și nu se separă în mai multe straturi. Poate fi recunoscută de cei cunoscători după gust. Pe lângă faptul că este foarte aromată, mierea reală poate lăsa o senzație de arsură sau furnicătură în gât după consumarea ei.

Beneficiile oțetului pentru sănătate – Iată cum poate fi folosit oțetul de mere

Oțetul de mere este unul din cele mai vechi ingrediente naturale folosite în gospodărie și în alimentație. Pe vremea când nu existau produse de curățat complexe și chimice, oamenii foloseau oțetul pentru a dezinfecta și curăța diverse obiecte, și chiar răni.

Oțetul de mere se obține din suc de mere nefiltrat, lăsat la fermentat. Este asociat cu numeroase beneficii, inclusiv cu scăderea colesterolului și a nivelului de zahăr din sânge, pierderea în greutate sau combaterea cancerului.

Unele surse pretind că oțetul poate fi folosit inclusiv pentru îngrijirea pielii, mai precis pentru tratarea acneei, grație proprietăților sale antibacteriene. Însă nu există foarte multe dovezi științifice care să susțină aceste utilizări empirice.

Oțetul de mere și acneea

Efectele antibacteriene și antivirale ale oțetului de mere sunt bine-cunoscute. Câteva studii au demonstrat că acesta poate reduce numărul de virusuri în proporție de 95%, iar numărul de bacterii cu 90%.

Mulți au auzit că oțetul poate ajuta la curățarea acneei. Acest efect s-ar putea datora acțiunii sale antibacteriene, întrucât acneea este de multe ori cauzată de o bacterie, precum Propionibacterium acnes (P. acnes).

Nu există studii realizate pe eficacitatea sau siguranța utilizării oțetului pentru tratarea acneei, însă câteva cercetări au arătat că acizii organici pe care îi conține pot distruge bacteria P. acnes. Oțetul este bogată acid acetic, acid lactic, acid citric și acid succinic.

Un studiu pe 22 de persoane a arătat că prin aplicarea unei loțiuni cu acid lactic pe zonele feței afectate de acnee s-a obținut o reducere semnificativă a acneei. Doar 2 persoane au prezentat o îmbunătățire mai mică (sub 50%).

În baza acestor studii, s-ar putea deduce că oțetul de mere aplicat pe piele ar fi eficient în controlul bacteriei care produce acneea. Însă este nevoie de mai multe studii în acest sens.

Un beneficiu suplimentar posibil al oțetului ar fi reducerea cicatricilor sau a petelor care rămân după ce acneea dispare. Acizii organici pe care acesta îi conține ar putea remedia problema.

Ce se întâmplă când aplici oțet de mere pe față? Acizii înlătură straturile externe ale pielii afectate de acnee și sprijină procesul de regenerare a pielii.

Dintre toți acizii din oțet, acidul succinic s-a dovedit a fi cel mai eficient în reducerea inflamației cauzate de P. acnes. Acesta ar putea ajuta și la prevenirea formării de cicatrici.

De asemenea, acidul lactic regăsit în oțetul de mere poate ajuta la uniformizarea culorii pielii și îmbunătăți aspectul pielii la persoanele care au rămas cu cicatrici în urma acneei.

Acidul glicoic și acidul lactic pot reduce coșurile, punctele negre și cicatricile lăsate de acnee. Acești acizi acționează ca niște exfolianți blânzi pentru piele, ajutând la eliminarea mai rapidă a celulelor de piele afectate sau moarte.

Acidul malic diminuează și el coșurile sau acneea datorită acțiunii sale antimicrobiene.

Precauții și contraindicații

Atenție! Chiar dacă este un produs natural și un agent antibacterian eficient, oțetul de mere poate produce efecte secundare nedorite datorită acidității sale crescute. Unele persoane, îndeosebi cele cu pielea sensibilă pot experimenta o senzație de arsură sau usturime în urma aplicării sale directe. Cele mai multe cazuri de arsuri sau iritații apar la persoanele care aplică oțet de mere pe piele pe durate mari de timp. Reduceți acest risc folosind oțetul mai rar. Pentru a preveni afectarea pielii, este indicat să aplicați oțetul doar în cantități mici și doar diluat înainte cu o cantitate suficientă de apă.

Nu aplicați oțet pe pielea afectată de răni deschise, leziuni grave sau iritații, deoarece va provoca dureri și va agrava problema. Dacă și după ce ați diluat oțetul el continuă să usture, este posibil să aveți o sensibilitate mare la acizii săi și este indicat să întrerupeți aplicarea.

1. Oțet pentru acnee

Cum să folosești oțetul pentru acnee

– Amestecați o parte de oțet de mere cu 3 părți de apă. Persoanele cu pielea sensibilă pot folosi mai multă apă.

  • Spălați mai întâi fața cu apă curată și ștergeți-vă bine.
  • Înmuiați un disc demachiant sau o bucată de vată în soluția de oțet și apă și aplicați ușor pe zonele pielii afectate de acnee sau de coșuri
  • Lăsați soluția să acționeze 5-20 de minute, apoi clătiți cu apă rece și tamponați ușor cu un prosop curat.
  • Faceți acest lucru de 1-2 ori pe zi.

Pentru beneficii maxime, este recomandat să folosiți oțet de mere natural, nefiltrat. Acesta este mai bogat în enzime și probiotice (bacterii bune).

Oțetul poate ajuta la eliminarea acneei și datorită faptului că îndepărtează eficient impuritățile din piele, celulele moarte de piele și excesul de sebum (substanța uleioasă produsă de piele) care contribuie la dezvoltarea acneei.

Oțetul deblochează porii și permite pielii să respire în mod optim. Totodată, ajută la reglarea pH-ului pielii.

Un tonic bun contra acneei puteți obține prin amestecarea unei linguri de oțet de mere cu 2-3 părți de apă. Transferați soluția într-o sticlă cu pulverizator pentru o folosi mai ușor. După spălarea feței, aplicați o cremă hidratantă (dar nu grasă).

2. Oțet pentru înlăturarea petelor de bătrânețe

Petele de bătrânețe mai sunt cunoscute și sub numele de pete de ficat sau letingo solar. Au un aspect maro și sunt cauzate de expunerea la soare și de vârsta înaintată.

Pentru a folosi oțetul de mere împotriva petelor de piele, folosiți un tampon. Aplicați-l direct pe pete și lăsați-l să acționeze preț de 20-30 de minute, apoi clătiți cu apă și uscați pielea. Puteți face acest tratament de 1-2 ori pe zi, timp de 6 săptămâni. Dacă pielea nu răspunde bine sau petele nu se estompează, întrerupeți tratamentul.

3. Curățarea feței cu oțet

Dacă vreți să folosiți oțetul în mod regulat pentru spălarea feței, este indicat să îl diluați în prealabil. Amestecați-l cu o cantitate egală de apă. Soluțiile mai concentrate nu sunt mai eficiente, ci pot chiar deteriora pielea.

În soluția de oțet și apă se pot adăuga și alte ingrediente benefice pentru piele, precum ceai verde sau gel de aloe vera. În acest caz, soluția trebuie ținută la frigider. Nu o preparați decât în cantități mici. Este indicat ca înainte de fiecare utilizare să o testați pe o porțiune mică de piele (antebraț sau cot) pentru a evita iritațiile și inflamațiile nedorite.

Înmuiați un disc demachiant în soluție și ștergeți ușor fața cu el de impurități. Evitați să vă apropiați foarte mult de ochi. Lăsați soluția să stea pe față 5 minute, apoi clătiți cu apă călduță. Experții recomandă spălarea feței o dată pe zi, seara.