Tratamentul pentru răceală, de la dr. Eugen Giurgiu – Cu preparate din casă

În cadrul unui interviu realizat pentru revista „Leacuri și Rețete Mănăstirești”, în 2015, doctorul E. Giurgiu a dezvăluit câteva metode simple prin care putem alunga o răceală, cu rețete la îndemâna oricui, bazate pe diferite alimente pe care le avem deja în casă.

Răceală – Leacuri băbești

  • Se umezesc șosetele cu spirt sau cu apă, se încalță și se ia peste ele o pereche de ciorapi de lână. Dr. Giurgiu spune că: „a doua zi nu mai ai nimic”.
  • Se iau câțiva cartofi, se dau pe răzătoarea mică și se aplică în jurul gâtului. La nevoie, această compresă se poate fixa cu un fular. Se lasă să acționeze peste noapte.
  • Se bea un vin fierbinte cu scorțișoară și cu piper.

Conform unui studiu realizat de cercetători germani, 80% dintre persoanele chestionate folosesc remedii naturiste pentru a controla și pentru a trata unele probleme minore de sănătate.

Cele mai folosite sunt băuturile calde cu lămâie, inhalațiile, mierea de albine, supa de pui, salvia, sarea, sucurile naturale și ceaiul de mușețel.

În cele mai multe cazuri, aceste remedii sunt cunoscute din familie și sunt preluate de la rude, așadar „leacurile băbești„ sunt transmise din generație în generație și au încă o valoare medicinală și tradițională importantă și în cadrul familiilor moderne.

În Europa, de exemplu, cele mai frecvente specii de plante folosite împotriva răcelii și gripei sunt sucul de lămâie, florile de soc și de tei, coacăzele, cătina și echinaceea.

În Estonia și Rusia, se folosesc zmeura, merișoarele, cimbrul, oregano, ceapa, usturoiul și coada-șoricelului.

Notă: dacă răceala persistă mai mult de 7 sau 10 zile și / sau dacă simptomele se înrăutățesc, este nevoie de o vizită la medic.

Dacă acuzați următoarele simptome, este absolut necesar să mergeți la medic:

  • Durere în piept / dureri bruște abdominale
  • Amețeală bruscă
  • Înrăutățirea simptomelor
  • Un comportament ciudat
  • Vomă severă și persistentă
  • Dificultăți respiratorii

Ceaiul digestiv – Rețetă naturală pentru problemele de balonare, dureri de stomac, gaze..

Rețeta de ceai digestiv de mai jos este recomandată de naturopatul Lauren Glucina, este o formulă veche practicată în medicina indiană Ayurveda antică.

Ceaiul se numește CCF, denumire care provine de la numele celor trei ingrediente din compoziție: coriandru, chimion și fenicul. Aceste trei plante aromatice sunt cunoscute pentru efectele lor calmante asupra stomacului.

Dacă ați mâncat prea mult și aveți stomacul umflat, puteți apela cu încredere la acest ceai: este util în gaza, balonare, disconfort și durere stomacală.

Se prepară din semințele plantelor menționate, care se pot procura de la magazinele naturiste sau de la raioanele cu condimente.

Iată ingredientele necesare și modul de preparare:

  • 30 g semințe de coriandru
  • 20 g semințe de fenicul
  • 30 g semințe de chimion

Se amestecă semințele și se folosește 1 linguriță într-o cană cu apă clocotită. Se acoperă cana cu un capac și se lasă la infuzat timp de 5 minute.

Notă: cu cât durează mai mult infuzarea, cu atât va fi mai puternic ceaiul.

Se strecoară și se consumă cald în timpul iernii și rece în timpul verii. Pentru un gust mai dulce, se poate folosi mai mult fenicul.

Efecte și beneficii

Toate cele trei plante au proprietăți digestive și carminative. Chimionul ajută la scăderea în greutate, la scăderea circumferinței taliei și a grăsimii corporale la persoanele obeze sau supraponderale.

Aceste efecte au fost semnalate în cadrul unul studiu în care participanții au consumat câte 3 grame de pudră de chimion pe zi, timp de 3 luni. Același studiu a arătat și faptul că această doză de chimion reduce colesterolul total, trigliceridele și colesterolul LDL.

Semințele de fenicul au capacitatea de a stimula digestia și de a ajuta la eliminarea gazelor. De asemenea, au efecte antimicrobiene și antiinflamatoare și pot ajuta la înlăturarea bacteriilor care sunt responsabili de deranjamentele stomacale sau de intoxicațiile alimentare cu gaze.

Semințele de coriandru, ca și cele de chimion, ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge și conțin antioxidanți cu proprietăți imunostimulatoare, antiinflamatoare, anticancerigene și neuroprotectoare.

De asemenea, coriandrul poate reduce și factorii de risc al bolilor cardiovasculare: nivelurile crescute ale tensiunii arteriale și ale colesterolului.

Are efecte diuretice, la fel ca pătrunjelul și ajută la eliminarea excesului de sodiu și de apă din corp, astfel contribuind la scăderea tensiunii arteriale.

Semințele de coriandru accelerează deci digestia, pot preveni infecțiile alimentare ( ex. Salmonella ) și reduc simptomele colunului iritabil ( disconfort și balonare ).

Indicații terapeutice

  • Flatulență
  • Balonare
  • Inapetență
  • Greață
  • Vărsături
  • Dureri abdominale
  • Flatulență

Practicații medicinei Ayurveda folosesc formula aceasta pentru stimularea digestiei și pentru îmbunătățirea absorbției nutrienților din alimente, însă beneficiile acestor trei condimente merg mai departe de sistemul digestiv.

Pe lângă faptul că atenuează disconfortul stomacal, acest ceai este și un detoxifiant blând pentru organism. Stimulează lactația și fluxul limfatic, combate inflamația și ajută și la controlul nivelului de glucoză.

Alte plante care pot ajuta la calmarea stomacului: ghimbir, roiniță, mentă, gălbenele, mușețel.

Maceratul cu miere și usturoi – Remediu natural, denumit și „penicilina săracului”

Mierea fermentată cu usturoi este o rețetă binevenită mai ales în sezonul rece, atunci când se înmulțesc cazurile de infecții și de gripă. O linguriță de miere cu 1-2 căței de usturoi pe zi poate menține sistemul imunitar puternic în aceste perioade.

Cândva, usturoiul a fost considerat „penicilina” omului sărac iar mierea este înzestrată cu proprietăți puternice antimicrobiene.

Astfel, combinația dintre miere și usturoi are capacitatea de a reduce tusea, de a combate patogenii care provoacă infecții și de a calma durerile în gât. Alicilina este compusul principal din usturoi și îi dă și iuțeala specifică.

Conform unui studiu publicat în 2003, administrarea usturoiului în combinație cu miere de albine poate funcționa ca un adevărat medicament antibacterian natural în infecțiile bacteriene cu Streptococi, Salmonella, Stafilococi.

Autorii studiului au declarat că este nevoie de mai multe studii pentru a putea emite o concluzie relevantă.

Rețetă de miere fermentată cu usturoi + mod de preparare și administrare

  • 1 borcan miere naturală și crudă
  • 1-4 căței usturoi

Acest produs ca căpăta o putere antibiotică și mai mare dacă este lăsat la fermentat, întrucât în urma procesului de fermentare se creează bacterii bune ( probiotice ) și fungi benefici și sporește și conținutul nutrițional al preparatului.

Important! Pentru ca efectul preparatului să fie cel așteptat, trebuie să folosiți un sortiment de miere autentic și de calitate și crudă, neprocesată.

Pentru a putea amesteca mai ușor mierea cu usturoiul, trebuie să o încălziți suficient de mult încât să devină lichidă, introducând borcanul într-o cratiță cu apă fierbinte.

Ulterior, turnați mierea într-un borcan separat.

Curățați usturoiul și tăiați-l în bucăți mici. La un borcan de 250 de grame de miere se pot folosi 2 căpățâni mici de usturoi. Adăugați usturoiul în miere, amestecați și completați cu miere până sus, astfel încât usturoiul să fie complet acoperit cu miere.

Puneți capacul și lăsați la infuzat cel puțin 3 săptămâni. În cazul în care apar bule, deschideți borcanul și amestecați după care închideți iar borcanul.

Acest preparat se poate consuma zilnic, câte o linguriță pe zi sau mai multe, după nevoie.
Dacă este ținută la frigider, rezistă toată iarna.

Mierea Manuka – activitate antibacteriană diversă

Mierea Manuka are capacitatea de a combate patogeni precum Stafilococul auriu, Enterobacter aerogenes, Salmonella, Stafilococul rezistent la meticilină, Enterococi rezistenți la vancomicină, Helicbacter pylori și Streptococul beta-hemolitic.

De asemenea, activitatea sa antibacteriană vizează și bacteriile cauzatoare de infecții periculoase care pot pune viața în pericol, spre exemplu:

  • Tuberculoză
  • Pneumonie
  • Septicemie
  • Arsuri infectate
  • Infecții urinare
  • Diaree
  • Infecții în fluxul sanguin
  • Ulcer la piciorul diabetic
  • Infecții nosocomiale
  • Cancere gastrice
  • Holeră
  • Febră tifoidă

Ceaiul digestiv ce conține 3 tipuri de semințe – Elimină excesul de apă și reduce pofta de zahăr

Rețeta prezentată mai jos provine din Ayurveda, medicina indiană practicată în India de mii de ani. Ceaiul este recomandat de dr. Kulreet Chaudhary, autorul cărții „The Prime”. Această carte cuprinde diferite principii ayurvedice care pot fi incluse ușor în viața de zi cu zi, în vederea îmbunătățirii sau protejării sănătății.

Acest ceai este util în diferite probleme ale stomacului și intestinelor și conține 3 tipuri de semințe renumite pentru acțiunea lor benefică asupra tractului gastro-intestinal: coriandru, fenicul și chimion.

Faptul că reduce pofta de zahăr și astfel ajută la o pierdere mai ușoară în greutate este un beneficiu adițional. Acest amestec de semințe produce o încălzire a corpului și, implicit, o stimulare a circulației sangvine.

De asemenea, această combinație ajută și la purificarea limfei și a sângelui datorită efectului blând detoxifiant. Are efecte curățitoare asupra corpului și ajută la eliminarea excesului de apă.

Recomandarea doctorului Chaudhary este de 400 ml de ceai / zi. Ultima porție trebuie consumată cel târziu la ora 16:00 deoarece are acțiune diuretică. Conform unor persoane, are și efecte energizante ușoare.

Chimionul are rolul de a regla nivelurile de zahăr din sânge, de a remedia tulburările digestive și este util în afecțiuni respiratorii.

Coriandrul este de ajutor în digestie și este foarte popular în Asia. Are efecte calmante asupra sistemului nervos, digestiv și respirator.

Feniculul este renumit pentru îmbunătățirea laptelui matern și pentru calmarea colicilor la sugari. Așadar, ceaiul din aceste semințe poate fi băut de mame, deoarece efectul se transmite și la bebeluș prin lapte.

Fenicului are o aromă unică care dă preparatelor un gust mai plăcut.

Rețetă de ceai digestiv

  • 1 linguriță semințe de coriandru
  • 1 linguriță semințe de fenicul
  • 1 linguriță semințe de chimion
  • 5 sau 6 căni apă

Semințele se pun într-o cratiță și se toarnă peste ele apa. Se fierbe ceaiul timp de 5-10 minute, după care se strecoară și se bea cald. Pentru un gust mai plăcut, se poate reduce cantitatea de chimion și se poate adăuga mai mult fenicul. De asemenea, se mai poate adăuga ghimbir, zeamă de lămâie sau scorțișoară.

Concluzie – beneficii

  • Reduce balonarea și gazele
  • Ajută la reducerea grăsimii
  • Calmează tractul digestiv
  • Elimină excesul de apă din corp
  • Crește cantitatea de lapte la femeile care alăptează

Uleiul de ghimbir cu rozmarin – Remediu natural pentru dureri și circulație

Acest ulei pentru masaj se poate prepara în casă și poate fi un remediu util pentru ușurarea durerilor. Are rolul de a stimula fluxul sanguin și de îmbunătăți circulația. Este o rețetă foarte simplă, din două plante pe care este foarte posibil să le aveți deja în casă: ghimbir și rozmarin. În caz de dureri musculare, nevralgii sau mâini și picioare reci, merită să încercați această rețetă.

Ghimbirul este un stimulent circulator bun și un antiinflamator bun. Are capacitatea de a reduce durerile provocate de artrită sau alte boli inflamatoare, reduce și durerile menstruale și de cap, crampele, migrenele și stimulează circulația. Acționează și ca un agent decongestionant, la fel ca rozmarinul și poate fi folosit în congestia pectorală.

La rândul lui, și rozmarinul este un agent stimulator: pune sângele în mișcare mai ales la nivelul creierului. Astfel, este asociată cu îmbunătățirea atenției, memoriei și a altor funcții cognitive. De asemenea, are capacitatea de a reduce durerile de cap și tensiunea digestivă și este un remediu bun pentru durerile articulare și musculare.

Iată cum se prepară acest ulei ( ingrediente, mod de preparare și de utilizare )

  • 1 rădăcină de ghimbir
  • 250 ml ulei
  • 1 legătură rozmarin uscat

Preparare la rece

Rădăcina de ghimbir trebuie uscată: fie în deshidrator, fie la cuptor. Se taie în felii subțiri și se usucă la o temperatură de 40 de grade Celsius, aproximativ 24 de ore.

Se pun bucățile uscate de ghimbir într-un borcan de 250g, se rupe rozmarinul în bucăți și se adaugă peste ghimbir, după care se completează cu ulei, până sus.

Notă: se poate folosi și ulei de cocos, de susan sau de măsline.

Borcanul se închide ermetic, se bate ușor de masă pentru a elimina bulele de aer și se strânge cât de tare se poate capacul.

Se pune apoi pe un pervaz însorit, la macerat, timp de 2 sau 3 săptămâni. Ulterior, se strecoară uleiul într-o sticlă închisă la culoare care se păstrează într-un loc ferit de lumina soarelui și răcoros.

Preparare la cald

Din punct de vedere terapeutic, prin această metodă de infuzare la cald, uleiul rezultat este mai eficient. Se pun ingredientele ( fie uscate, fie plante proaspete ) la încălzit, în ulei, pe baie de aburi, între 2 și 8 ore.

Apa din cratița de dedesubt nu trebuie să fiarbă. Trebuie doar să rămână la o temperatură de 40 de grade Celsius. Cu cât stau mai mult plantele în ulei, cu atât mai mult se vor extrage principiile active din ele, în ulei.

Mod de utilizare

Acest ulei se folosește extern, sub formă de frecții: se aplică pe mâini și pe picioare pentru stimularea circulației sau se masează zonele inflamate și / sau dureroase. Se masează gleznele, coapsele, umerii, spatele, gâtul sau orice zonă a corpului care este afectată de tensiune și / sau durere.

Pentru un efect mai puternic, se mai poate adăuga în acest ulei și uleiuri esențiale.
Autoarea rețetei recomandă amestecarea unei linguri din acest ulei cu 4 picături de ulei esențial: fie de tămâie, lavandă, ghimbir, piper negru sau rozmarin.

Uleiul va pătrunde ușor prin piele și va produce o stimulare a fluxului sanguin, încălzind extremitățile. Poate fi utilizat și ca analgezic, în cazul articulațiilor inflamate și în caz de dureri reumatice.

De asemenea, acest ulei are capacitatea de a atenua și durerile nervoase: se masează regiunile afectate de sciatică, precum șoldurile sau zona lombară.