Maceratul cu miere și usturoi – Remediu natural, denumit și „penicilina săracului”

Mierea fermentată cu usturoi este o rețetă binevenită mai ales în sezonul rece, atunci când se înmulțesc cazurile de infecții și de gripă. O linguriță de miere cu 1-2 căței de usturoi pe zi poate menține sistemul imunitar puternic în aceste perioade.

Cândva, usturoiul a fost considerat „penicilina” omului sărac iar mierea este înzestrată cu proprietăți puternice antimicrobiene.

Astfel, combinația dintre miere și usturoi are capacitatea de a reduce tusea, de a combate patogenii care provoacă infecții și de a calma durerile în gât. Alicilina este compusul principal din usturoi și îi dă și iuțeala specifică.

Conform unui studiu publicat în 2003, administrarea usturoiului în combinație cu miere de albine poate funcționa ca un adevărat medicament antibacterian natural în infecțiile bacteriene cu Streptococi, Salmonella, Stafilococi.

Autorii studiului au declarat că este nevoie de mai multe studii pentru a putea emite o concluzie relevantă.

Rețetă de miere fermentată cu usturoi + mod de preparare și administrare

  • 1 borcan miere naturală și crudă
  • 1-4 căței usturoi

Acest produs ca căpăta o putere antibiotică și mai mare dacă este lăsat la fermentat, întrucât în urma procesului de fermentare se creează bacterii bune ( probiotice ) și fungi benefici și sporește și conținutul nutrițional al preparatului.

Important! Pentru ca efectul preparatului să fie cel așteptat, trebuie să folosiți un sortiment de miere autentic și de calitate și crudă, neprocesată.

Pentru a putea amesteca mai ușor mierea cu usturoiul, trebuie să o încălziți suficient de mult încât să devină lichidă, introducând borcanul într-o cratiță cu apă fierbinte.

Ulterior, turnați mierea într-un borcan separat.

Curățați usturoiul și tăiați-l în bucăți mici. La un borcan de 250 de grame de miere se pot folosi 2 căpățâni mici de usturoi. Adăugați usturoiul în miere, amestecați și completați cu miere până sus, astfel încât usturoiul să fie complet acoperit cu miere.

Puneți capacul și lăsați la infuzat cel puțin 3 săptămâni. În cazul în care apar bule, deschideți borcanul și amestecați după care închideți iar borcanul.

Acest preparat se poate consuma zilnic, câte o linguriță pe zi sau mai multe, după nevoie.
Dacă este ținută la frigider, rezistă toată iarna.

Mierea Manuka – activitate antibacteriană diversă

Mierea Manuka are capacitatea de a combate patogeni precum Stafilococul auriu, Enterobacter aerogenes, Salmonella, Stafilococul rezistent la meticilină, Enterococi rezistenți la vancomicină, Helicbacter pylori și Streptococul beta-hemolitic.

De asemenea, activitatea sa antibacteriană vizează și bacteriile cauzatoare de infecții periculoase care pot pune viața în pericol, spre exemplu:

  • Tuberculoză
  • Pneumonie
  • Septicemie
  • Arsuri infectate
  • Infecții urinare
  • Diaree
  • Infecții în fluxul sanguin
  • Ulcer la piciorul diabetic
  • Infecții nosocomiale
  • Cancere gastrice
  • Holeră
  • Febră tifoidă

Ceaiul digestiv ce conține 3 tipuri de semințe – Elimină excesul de apă și reduce pofta de zahăr

Rețeta prezentată mai jos provine din Ayurveda, medicina indiană practicată în India de mii de ani. Ceaiul este recomandat de dr. Kulreet Chaudhary, autorul cărții „The Prime”. Această carte cuprinde diferite principii ayurvedice care pot fi incluse ușor în viața de zi cu zi, în vederea îmbunătățirii sau protejării sănătății.

Acest ceai este util în diferite probleme ale stomacului și intestinelor și conține 3 tipuri de semințe renumite pentru acțiunea lor benefică asupra tractului gastro-intestinal: coriandru, fenicul și chimion.

Faptul că reduce pofta de zahăr și astfel ajută la o pierdere mai ușoară în greutate este un beneficiu adițional. Acest amestec de semințe produce o încălzire a corpului și, implicit, o stimulare a circulației sangvine.

De asemenea, această combinație ajută și la purificarea limfei și a sângelui datorită efectului blând detoxifiant. Are efecte curățitoare asupra corpului și ajută la eliminarea excesului de apă.

Recomandarea doctorului Chaudhary este de 400 ml de ceai / zi. Ultima porție trebuie consumată cel târziu la ora 16:00 deoarece are acțiune diuretică. Conform unor persoane, are și efecte energizante ușoare.

Chimionul are rolul de a regla nivelurile de zahăr din sânge, de a remedia tulburările digestive și este util în afecțiuni respiratorii.

Coriandrul este de ajutor în digestie și este foarte popular în Asia. Are efecte calmante asupra sistemului nervos, digestiv și respirator.

Feniculul este renumit pentru îmbunătățirea laptelui matern și pentru calmarea colicilor la sugari. Așadar, ceaiul din aceste semințe poate fi băut de mame, deoarece efectul se transmite și la bebeluș prin lapte.

Fenicului are o aromă unică care dă preparatelor un gust mai plăcut.

Rețetă de ceai digestiv

  • 1 linguriță semințe de coriandru
  • 1 linguriță semințe de fenicul
  • 1 linguriță semințe de chimion
  • 5 sau 6 căni apă

Semințele se pun într-o cratiță și se toarnă peste ele apa. Se fierbe ceaiul timp de 5-10 minute, după care se strecoară și se bea cald. Pentru un gust mai plăcut, se poate reduce cantitatea de chimion și se poate adăuga mai mult fenicul. De asemenea, se mai poate adăuga ghimbir, zeamă de lămâie sau scorțișoară.

Concluzie – beneficii

  • Reduce balonarea și gazele
  • Ajută la reducerea grăsimii
  • Calmează tractul digestiv
  • Elimină excesul de apă din corp
  • Crește cantitatea de lapte la femeile care alăptează

Uleiul de ghimbir cu rozmarin – Remediu natural pentru dureri și circulație

Acest ulei pentru masaj se poate prepara în casă și poate fi un remediu util pentru ușurarea durerilor. Are rolul de a stimula fluxul sanguin și de îmbunătăți circulația. Este o rețetă foarte simplă, din două plante pe care este foarte posibil să le aveți deja în casă: ghimbir și rozmarin. În caz de dureri musculare, nevralgii sau mâini și picioare reci, merită să încercați această rețetă.

Ghimbirul este un stimulent circulator bun și un antiinflamator bun. Are capacitatea de a reduce durerile provocate de artrită sau alte boli inflamatoare, reduce și durerile menstruale și de cap, crampele, migrenele și stimulează circulația. Acționează și ca un agent decongestionant, la fel ca rozmarinul și poate fi folosit în congestia pectorală.

La rândul lui, și rozmarinul este un agent stimulator: pune sângele în mișcare mai ales la nivelul creierului. Astfel, este asociată cu îmbunătățirea atenției, memoriei și a altor funcții cognitive. De asemenea, are capacitatea de a reduce durerile de cap și tensiunea digestivă și este un remediu bun pentru durerile articulare și musculare.

Iată cum se prepară acest ulei ( ingrediente, mod de preparare și de utilizare )

  • 1 rădăcină de ghimbir
  • 250 ml ulei
  • 1 legătură rozmarin uscat

Preparare la rece

Rădăcina de ghimbir trebuie uscată: fie în deshidrator, fie la cuptor. Se taie în felii subțiri și se usucă la o temperatură de 40 de grade Celsius, aproximativ 24 de ore.

Se pun bucățile uscate de ghimbir într-un borcan de 250g, se rupe rozmarinul în bucăți și se adaugă peste ghimbir, după care se completează cu ulei, până sus.

Notă: se poate folosi și ulei de cocos, de susan sau de măsline.

Borcanul se închide ermetic, se bate ușor de masă pentru a elimina bulele de aer și se strânge cât de tare se poate capacul.

Se pune apoi pe un pervaz însorit, la macerat, timp de 2 sau 3 săptămâni. Ulterior, se strecoară uleiul într-o sticlă închisă la culoare care se păstrează într-un loc ferit de lumina soarelui și răcoros.

Preparare la cald

Din punct de vedere terapeutic, prin această metodă de infuzare la cald, uleiul rezultat este mai eficient. Se pun ingredientele ( fie uscate, fie plante proaspete ) la încălzit, în ulei, pe baie de aburi, între 2 și 8 ore.

Apa din cratița de dedesubt nu trebuie să fiarbă. Trebuie doar să rămână la o temperatură de 40 de grade Celsius. Cu cât stau mai mult plantele în ulei, cu atât mai mult se vor extrage principiile active din ele, în ulei.

Mod de utilizare

Acest ulei se folosește extern, sub formă de frecții: se aplică pe mâini și pe picioare pentru stimularea circulației sau se masează zonele inflamate și / sau dureroase. Se masează gleznele, coapsele, umerii, spatele, gâtul sau orice zonă a corpului care este afectată de tensiune și / sau durere.

Pentru un efect mai puternic, se mai poate adăuga în acest ulei și uleiuri esențiale.
Autoarea rețetei recomandă amestecarea unei linguri din acest ulei cu 4 picături de ulei esențial: fie de tămâie, lavandă, ghimbir, piper negru sau rozmarin.

Uleiul va pătrunde ușor prin piele și va produce o stimulare a fluxului sanguin, încălzind extremitățile. Poate fi utilizat și ca analgezic, în cazul articulațiilor inflamate și în caz de dureri reumatice.

De asemenea, acest ulei are capacitatea de a atenua și durerile nervoase: se masează regiunile afectate de sciatică, precum șoldurile sau zona lombară.

Remedii naturale pentru problemele sistemului limfatic

Sistemul limfatic este ca un centru de salubritate prin intermediul căruia organismul este eliberat de toxine și de deșeuri. Acesta colectează și „duce gunoiul” afară din corp.

În afară de rolul de purificator al celulelor, organelor și țesuturilor, sistemul limfatic este, de asemenea, o parte importantă a sistemului imunitar: ajută la producerea de celule albe de sânge fiind implicat astfel în combaterea infecțiilor și bolilor. De asemenea, contribuie și la menținerea nivelului fluidelor din corp,

Una dintre consecințele unui sistem limfatic nefuncțional este congestia limfatică, care este corelată cu apariția bolilor și inflamaților. Altfel spus, atunci când limfa nu circulă optim, celulele se otrăvesc prin propriile deșeuri și încep să apară tot felul de simptome neplăcute: infecții, oboseală, umflături.

Printre lucrurile care afectează buna funcționare a sistemului limfatic se numără dieta săracă în nutrienți, expunerea la factori poluanți și sedentarismul.

Corectarea stilului de viață poate ajuta la reactivarea sistemului și la îmbunătățirea sănătății celulelor, sângelui și a calității vieții, implicit.

Iată o listă cu simptomele de congestie limfatică:

  • Ceață mentală
  • Dureri de cap
  • Lipsă de energie
  • Amigdale sau ganglioni umflați
  • Dureri frecvente în gât
  • Acumularea de lichid în urechi
  • Exces de mucus dimineața
  • Zgomote în urechi
  • Răceli frecvente
  • Balonare
  • Dificultate de a pierde în greutate
  • Digestie lentă sau constipație
  • Extremități umflate și grele
  • Acnee, piele uscată
  • Înțepenirea coloanei și umerilor
  • Mâncărimi ale pielii

Stagnarea sau încetinirea circulației limfatice poate duce la acumularea de toxine și la reducerea aprovizionării corpului cu celule imunitare iar consecința se manifestă prin umflături și dureri, scăderea imunității și capacității corpului de a combate atât infecțiile cât și bolile.

Pelinul și păpădia sunt două plante utile în vederea detoxifierii limfatice și nu numai.

Macerat de pelin

Se pun într-un borcan 4 linguri de plantă mărunțită și 500 ml de alcool de 70 de grade. Se lasă la macerat timp de 10 zile, agitând borcanul de minim 3 ori pe zi.

După cele 10 zile, se strecoară și se consumă câte 1 linguriță / zi, timp de 2 zile, seara, diluat cu un sfert de pahar de apă.

În următoarele 2 zile, se consumă 2 lingurițe / zi. Doza se mărește o dată la 2 zile, până se ajunge la 7 lingurițe pe zi. Din acel moment, se continuă cura cu câte 7 linguriță, o dată pe săptămână, timp de un an.

Acest macerat de pelin ajută și la activarea digestiei la persoanele cu stomacul leneș.

Macerat de păpădie

Pentru a prepara maceratul de păpădie, se folosesc 4 sau 5 rădăcini cu tot cu frunze, care se toacă mărunt. Se pun într-un borcan împreună cu 500 ml de țuică sau rachiu natural.

Se lasă totul la macerat timp de 1 săptămână, într-un loc răcoros și ferit de lumina soarelui și se agită borcanul de mai multe ori pe zi. După o săptămână, se filtrează lichidul și se transferă în sticle de culoare închisă care se păstrează la frigider.

Se recomandă 25 de picături de 3 ori / zi, preferabil cu 30 de minute înainte de masă.

Această cură durează 1 lună și se poate repeta de încă 3 ori, făcând între cele 4 cure câte o pauză de 1 săptămână.

Cură cu pulbere de cuișoare

De asemenea, și cuișoarele pot ajuta în ceea ce privește stimularea limfatică. Acestea se macină și se consumă pulberea rezultată după următoare schemă:

  • Ziua 1: câte un sfert de linguriță, de 3 ori / zi
  • Ziua 2: câte 2 sferturi de linguriță, de 3 ori / zi
  • Între ziua 3 și 10: câte 3 sferturi de linguriță, de 3 ori / zi

Această cură se continuă apoi cu câte 3 sferturi de linguriță, de 3 ori / zi, o dată pe săptămână, timp de 1 an.

Curățarea limfei – alimente care ne vin în ajutor

Conform practicaților medicinei Ayurveda, alimentele de culoarea roșie ajută la mișcarea limfei. Astfel, cireșele, rodia, sfecla roșie și merișoareșe sunt date ca exemple care sunt bogate în fibre, enzime, antioxidanți și bioflavonoide și care trebuie consumate crude.

Aceste alimente ajută la descompunerea depunerilor de toxine, fibrele îmbunătățind tranzitul intestinal și eliminarea.

Sfecla roșie curăță ficatul și sângele, ajută la digerarea grăsimilor și reduce inflamațiile. Astfel, sucul de sfeclă crudă sau salata de sfeclă crudă poate ajuta la detoxifierea sistemului limfatic.

Importanța mișcării fizice

Este absolut necesar să facem mișcare fizică și să avem o respirație profundă pentru un flux limfatic sănătos. Așadar, exercițiile aerobice sunt extrem de sănătoase atât pentru sânge, cât și pentru inimă.

Pe de altă parte, antrenamentele de rezistență sunt și ele folositoare pentru stimularea circulației limfatice și cardiovasculare și pentru tonifierea masei musculare.

La fel de vital este și consumul adecvat de apă, întrucât deshidratarea poate duce la un drenaj limfatic defectuos și, implicit, la stagnarea fluxului limfatic.

Congestia limfatică se poate remedia prin rezolvarea dezechilibrelor digestive precum diareea cronică și constipația.

Așadar, pe cât posibil, se recomandă evitarea consumului de produse alimentare procesate și grăsimile trans sau saturate întrucât încetinesc sistemul limfatic.

Totodată, trebuie să ne ferim se stres și de poluanții din produsele de curățare și să evităm hainele strâmte care pot restricționa fluxul limfatic și sanguin.

Ceaiul care tratează problemele de ficat și de stomac – Remediul natural

Plantele folosite în rețeta de mai jos sunt cunoscute pentru acțiunea lor benefică asupra sângelui, stomacului, bilei și ficatului, având efecte nutritive, detoxifiante și tonice.

Iată un amestec de ceai pentru bolile de stomac și ficat – ingrediente și mod de preparare

  • 3 linguri de pelin
  • 3 linguri de urzică
  • 3 linguri de țintaură
  • 3 linguri de anghinare

Toate aceste plante se amestecă și se păstrează într-o pungă de hârtie sau într-un borcan.

La 250 ml de apă clocotită se folosește 1 lingură din acest amestec de plante. Se lasă la infuzat timp de 10 minute, după care se filtrează.

Cură pentru ficat

Acest ceai se bea cald, dimineața pe stomacul gol. Se stă apoi pe partea dreaptă 30 de minute, după care se poate servi micul dejun.

Această cură se face timp de 4 luni, după schema de mai jos:

  • 1 săptămână de ceai urmată de 1 săptămână de pauză
  • 2 săptămâni de ceai urmate de 2 săptămâni de pauză
  • 3 săptămâni de ceai urmate de 3 săptămâni de pauză
  • 4 săptămâni de ceai urmate de 4 săptămâni de pauză

Beneficii și indicații terapeutice

Atât frunzele cât și rădăcina de urzică sunt bogate în vitamine precum A, B-uri, C și K, minerale precum fier, sodiu, potasiu, calciu și magneziu și hrănesc ficatul, glandele suprarenale și rinichii.

De asemenea, urzica conține și proteine ( toți aminoacizii necesari ), grăsimi și antioxidanți precum polifenoli și carotenoizi ( beta-caroten, luteoxantină și luteină ).

Antioxidanții au rolul de a proteja celulele, organele și țesuturile corpului de daunele radicalilor liberi. Radicalii liberi sunt asociați cu boli grave precum cancerul.

Grație compușilor antiinflamatori și antioxidanți, urzica are capacitatea de a exercita efecte hepatoprotectoare împotriva daunelor provocate de toxine, metale grele și inflamații.

Anghinarea este o plantă care hrănește celula hepatică și ajută ficatul să combată toxinele. De asemenea, stimulează secreția biliară a ficatului, ajutând în caz de insuficiență biliară, constipații. Colesterol mărit, colecistită și angiocolie.

Țintaura purifică sângele și ficatul, fiind un excelent tonic digestiv. Este utilă în constipație, colici, arsuri stomacale, gaze, balonare și dispepsie.

Pelinul are efecte tonice la nivelul stomacului, vezicii biliare și ficatului, fiind benefic în toate tulburările gastro-intestinale apărute din cauza digestiei lente.

Alte plante care susțin sănătatea ficatului: cicoarea, păpădia și armurariul.