Alimentele ce îmbunătățesc funcțiile hepatice – Regimul pentru un ficat sănătos

Oboseala cronică, durerile de cap, constipația, depresia și alte probleme digestive apar atunci când ficatul nu funcționează la cote maxime. Conform statisticilor, 80% din cazurile de toxicitate hepatică se datorează reacției organismului la medicamentele sintetice: peste 900 de medicamente eliberate pe bază de prescripție medicală pot provoca leziuni la nivelul ficatului.

Dietele care dăunează ficatului

În afară de consumul excesiv de medicamente, factorul principal care contribuie la apariția problemelor hepatice este o dietă neadecvată iar abuzul de alcool este cel mai periculos agent dietetic pentru ficat.

Grăsimile solicită extrem de mult ficatul, așadar alimentele grase trebuie evitate pentru a avea un ficat sănătos. De asemenea, dietele bogate în calorii ( în special în carbohidrați ) pot crea și ele probleme la nivelul ficatului iar aportul excesiv de calorii poate duce la depozite de grăsime în interiorul ficatului.

Dietele prea bogate în proteine pot provoca encefalopatie hepatică sau chiar confuzie mentală. Atunci când corpul nostru digeră cantități mari de proteine, se formează un exces de amoniac. Amoniacul este o substanță care afectează sistemul nervos. Cu toate acestea, înainte de a reduce sau modifica aportul de proteine, trebuie consultat un medic.

Alimente care susțin funcția ficatului

Dieta săracă în sodiu și în proteine este cea mai bună variantă pentru ficat. Recomandarea nutriționiștilor este de a consuma mai multe porții de legume și fructe crude pentru a reduce riscul de suprasolicitare a ficatului și pentru a elimina grăsimile din ficat.

Așadar, aproximativ 30-40% din dietă trebuie să fie formată din verdețuri cu pigment închis, fructe și legume de culoare portocalie, galben, moc și roșie.

Iată câteva alegeri excelente pentru sănătatea celulelor hepatice:

  • Somon
  • Ton
  • Sardine
  • Mere
  • Legume crucifere precum varza și broccoli
  • Lămâia
  • Sfecla
  • Morcovii
  • Usturoiul
  • Grepfrutul
  • Semințe crude: de floarea-soarelui, nucile
  • Uleiul de luminița nopți ( primrose )
  • Ulei de măsline

Plantele medicinale care curăță ficatul

Alături de o dietă sănătoasă, se recomandă curățarea periodică a ficatului cu ajutorul plantelor medicinale:

Rădăcină de cicoare

Utilizările rădăcinii de cicoare pentru problemele ficatului datează încă de pe vremea egiptenilor și romanilor. Ei foloseau această plantă mai ales pentru curățarea sângelui, după care rădăcina de cicoare prăjită a devenit înlocuitorul natural al cafelei cu cofeină și un remediu pentru detoxifierea ficatului.

Frunzele și rădăcina de păpădie

Păpădia are capacitatea de a stimula bila din ficat, astfel facilitând procesarea lichidelor și alimentelor și detoxifierea substanțelor nocive.

De asemenea, îmbunătățirea fluxului biliar ajută corpul în procesul de metabolizare a grăsimilor și în menținerea colesterolului în limitele normale.

Frunzele de păpădie sunt eficiente în purificarea sângelui și în stimularea bilei leneșe, astfel ușurând funcția de detoxifiere a ficatului.

Rădăcina de păpădie ajută la curățarea sângelui, la eliminarea excesului din apă din ficat și la remedierea problemelor hepatice.

Rostopasca

Rostopasca susține procesul de detoxifiere a ficatului și a bilei, prevenind acumularea de particule în ficat.

Semințele de armurariu

Conform numeroaselor studii, semințele de armurariu au capacitatea de a regenera a țesuturilor lezate ale ficatului și stimulează ficatul să producă mai multă bilă pentru îmbunătățirea digestiei.

Turmericul

Ajută la eliminarea toxinelor din corp și susține sănătatea celulelor hepatice grație efectelor antioxidante puternice.

Beneficiile rodiei – Curăță pietrele de rinichi și tratează..

Rodia ajută la dizolvarea pietrelor la rinichi, aflându-se printre remediile folosite în medicina tradițională indiană pentru această afecțiune.

Acest lucru este confirmat de studii și clasează rodia între plantele și alimentele care s-au dovedit utile în prevenirea și în tratarea caculilor renali.

Alte plante și alimente utile: ceai verde, oregano, zmeură, semințe de negrilică, urzica, pătrunjel și citrice.

Beneficiile rodiei la nivel reno-urinar

Rodia este considerată o farmacie în sine datorită conținutului de antioxidanți importanți: polifenoli, alcaloizi și antocianini. Semințele rodiei ajută în reglarea fluxului urinar și la ameliorarea senzației de arsură în timpul urinării.

Sucul de rodie protejează împotriva toxicității renale cauzate de unele medicamente sau substanțe toxice și calitatea sa de a ameliora funcția renală este cunoscută de sute de ani.

În urma unui studiu realizat pe șobolani, s-a constatat faptul că sucul de rodie protejează împotriva depunerilor de cristale în tubulii renali, care sunt induse de etilenglicol. În cadrului studiului s-a menționat și utilizarea extractelor de rodie în insuficiență renală.

Rodia are și proprietăți anti-urolitiazice și o activitate anti-hipercalciurie ( exces de calciu în urină), compușii său inducând o relaxare a mușchilor din tractul biliar și urinar, facilitând eliminarea pietrelor de rinichi.

Studiul din jurnalul „Urolithiasis”, din 2014, a arătat că administrarea a 1.000 de mg de extract de rodie / zi, timp de 3 luni, a redus concentrația de oxalații de calciu din urină la pacienții cu litiază renală recurentă și a diminuat stresul oxidativ.

Atât semințele cât și sucul de rodie sunt bogate în potasiu, mineral care reduce riscul formării de cristale din minerale care se pot transforma ulterior în pietre. De asemenea, contribuie la reducerea acidității urinei și ajută la eliminarea toxinelor din rinichi.

Acest lucru este important, deoarece cu cât aciditatea urinei este mai mare, cu atât riscul de calculi este mai ridicat.

Conform academicianului Ovidiu Bojor, indienii folosesc un amestec din semințe de rodie pisate și lapte pentru a dizolva calculii și nisipul la rinichi, mai ales la femeile însărcinate care au pietre la rinichi. O. Bojor subliniază faptul că acest tratament nu funcționează în cazul pietrelor de natură oxalică.

Interacțiuni și contraindicații

Preparatele din rodie trebuie evitate de către persoanele care iau medicamente

  • Anticoagulante, de exemplu Warfarină
  • Metabolizate de ficat
  • Pentru colesterol, de exemplu Crestor
  • Antihipertensive, de exemplu Clorotiazidă

Plan pentru slăbit cu apă și lămâie – Rețetă de la prof. Constantin MIlică

Unul dintre cele mai populare ingrediente în rețetele de slăbit este lămâia. Recomandarea de a bea dimineața un pahar cu apă și un pic de suc de lămâie este bine-cunoscută.

Acest obicei zilnic ajută și la o mai bună oxigenare a celulelor, la alcalinizarea corpului, la protejarea vaselor de sânge și la îmbunătățirea digestiei, nu doar la pierderea în greutate.

Pe bază de lămâie găsim foarte multe cure de slăbire. Celor care doresc să elimine câteva kilograme în plus, fitoterapeutul C. Milică recomandă un regim de 19 zile cu suc proaspăt de lămâie. În cadrul curei, cantitatea consumată de suc va crește treptat cu câte 1 lămâie pe zi.

Ziua 1: 1 lămâie + apă, în proporții de 1:5
Ziua 2: 2 lămâi + 5 părți apă
Ziua 3: 3 lămâi + apă

Se continuă în acest mod până în ziua 10, când se vor folosi 10 lămâi. Din ziua a 11-a, se va reduce doza cu câte 1 lămâie pe zi până se ajunge iar la 1 lămâie pe zi. Limonada se bea pe stomacul gol sau înainte de mese și se poate îndulci cu un pic de miere.

Profesorul C. Milică recomandă și o altă rețetă pentru pierderea în greutate

Seara se încălzesc 200 ml de apă și se toarnă într-un bol încăpător. Se adaugă 1 lingură de flori de mușețel, se amestecă și se adaugă și 1 lămâie tăiată felii. Se amestecă și se lasă la macerat peste noapte.

A doua zi, se strecoară, storcând bine și feliile de lămâie și se bea pe stomacul gol.

Conform unui studiu realizat pe șoareci, polifenolii din coaja de lămâie suprimă acumularea de grăsime corporală.

Important! Atenție la lămâile tratate cu pesticide! Acestea se spală cu bicarbonat și cu oțet înainte de a folosi coaja sau se evită utilizarea lor pentru mai multă siguranță/

Beneficii

Sucul de lămâie are rolul de a susține procesul de pierdere în greutate, deoarece stimulează detoxifierea corpului și diureza. De asemenea, crește consumul de grăsimi depozitate la nivel subcutanat, altfel ajutând și la eliminarea celulitei.

Sucul de lămâie este recomandat și în afecțiuni ale ficatului, diabet, poliartrită reumatoidă, pietre la rinichi și gută.

Este util în numeroase afecțiuni circulatorii: flebită, varice, tromboflebită și arterită, datorită efectului protector asupra vaselor de sânge.

Totodată, ajută inclusiv la scăderea colesterolului și la scăderea tensiunii arteriale, așadar se recomandă în ateroscleroză deoarece previne depunerea de colesterol și de grăsimi în pereții arterelor.

Nu în ultimul rând, este bine de știut că lămâie are și efecte tonice nervoase și musculare și remineralizante.

Ceaiul detoxifiant – Tratează problemele renale, de diabet și hiperglicemie

Rețeta de mai jos se recomandă personalelor care se confruntă cu probleme la nivelul rinichilor și ficatului. Este în mod deosebit benefică în litiază iar plantele incluse în acest ceai ajută rinichii și ficatul în procesul de eliminare de deșeuri și toxine.

Are efect stimulant asupra acestor organe, asupra circulației sangvine și efect detoxifiant, de asemenea.

Iată ingredientele necesare, modul de preparare și de administrare

  • 15 g rădăcină de cicoare, uscată
  • 8 g rădăcină de păpădie
  • 500 ml apă
  • 6 g boabe de ienupăr

Plantele se pun într-un ibric, se adaugă apa și se fierte totul împreună la foc mic și sub capac, timp de 15 minute. Ceaiul se strecoară și se păstrează la frigider după răcire.

Se consumă în doze mici de câte 30 ml de 3 ori pe zi.

Indicații terapeutice

  • Litiază renală
  • Diabet
  • Hiperglicemie
  • Toxine la nivelul rinichilor și ficatului

Beneficii

Rădăcina de cicoare

Este folosită de pe vremea vechilor egipteni, perioadă în care era folosită în afecțiuni precum cancer, răni, tuse și tuberculoză. Datorită conținutului de 40% inulină, cicoarea ajută la controlul glicemiei, purificând sângele.

Inulina este un tip de fibră care poate preveni diabetul sau poate ajuta la gestionarea acestei afecțiuni. De asemenea, această plantă are și efecte laxative blânde și diuretice și, datorită acțiunii prebiotice, ajută la menținerea echilibrului optim al bacteriilor bune din colon.

Totodată, contribuie la scăderea colesterolului, la reducerea aportului de calorii și la reglarea apetitului. Oligofructoza conținută scade nivelul hormonului care este responsabil pentru stimularea senzației de foame.

În doze mari, inulina poate provoca tulburări stomacale și este contraindicată celor care au alergie la polenul de margarete, crizanteme, gălbenele sau plantele din familia Asteraceae / Compositae. Poate cauza probleme la persoanele cu pietre la bilă deoarece stimulează producția biliară.

Rădăcina de păpădie

Este deseori folosită pentru indigestie și constipație și are numeroase beneficii. Conform studiilor pe animale, rădăcina de păpădie conține compuși care ajută la scăderea colesterolului și ar putea fi utilă și în combaterea obezității cauzate de boala ficatului gras nonalcoolic.

Păpădia are și ea efecte antiinflamatoare, antioxidante și antihiperglicemiante, la fel ca cicoarea. Reduce absorbția grăsimilor și îmbunătățește metabolismul carbohidraților, așadar ar putea fi utilă și în reducerea greutății corporale. Conține acid clorogenic care este un compus cu capacitatea de a diminua retenția de lichide.

Conform testelor în eprubetă, păpădia încetinește creșterea cancerului de pancreas, colon și ficat. De asemenea, poate preveni și hepatita B, cu un posibil efect benefic asupra sistemului imunitar.

Ienupăr

Este arbustul veșnic verde renumit pentru fructele sale benefice sănătății. Aceste boabe sunt bogate în cumarine, uleiuri volatile precum camfor, beta-pinten și limonen, în vitamina C și în flavonoide. Toți acești compuși au proprietăți antioxidante, diuretice, anticancerigene, antidiabetice și antibacteriene.

Beneficiile ienupărului:

  • Crește cantitatea de urină eliminată
  • Stimulează digestia
  • Reduce edemele
  • Protejează inima împotriva bolilor
  • Combate infecțiile cu Candida
  • Are efecte anticancerigene
  • Ajută la scăderea tensiunii arteriale
  • Protejează sistemul nervos și creierul

Astfel, poate fi util în insomnie, dispepsie, bronșită, infecții vezicale, diabet, artrită reumatoidă, infecții respiratorii, artrită, dureri musculare, bronșită și hipercolesterolemie.
Atenție! La unele personale, ienupărul poate provoca reacții alergice: dificultăți respiratorii și mâncărimi. În doze mai mare, poate provoca toxicitate, cu următoarele simptome de supradozaj: diaree, convulsii, vărsături.

Ienupărul este contraindicat în:

  • Boli de ficat
  • Sarcină
  • Tulburări renale
  • Tratamente cu medicamente
  • Bebelușilor și copiilor

Cură cu gutui – Remediul natural pentru ulcer și reumatism

Beneficiile curelor cu gutui sunt menționate în cele mai vechi tratate medicale ale grecilor și romanilor. Așadar, se cunoșteau încă din antichitate virtuțile terapeutice ale gutuilor asupra stomacului, stărilor de greață și vărsăturilor și au fost recomandate pentru ulcer precum și pentru alte afecțiuni ale intestinului.

Conținut nutrițional

Gutuia este un fruct galben-auriu, cu un miros puternic de pere și mere ( face parte din aceeași familie botanică din care fac parte și merele și perele ) și este originar din sud-vestul Asiei.

Este un fruct extrem de bogat în fier, fibre, potasiu și vitamina A. de asemenea, conține și seleniu, zinc, acid folic, calciu, fosfor, cupru și vitaminele B și C. Are o aromă puternică, gust astringent și carnea tare, fapt pentru care sunt de obicei consumate crude.

Tratamente

În China, semințele sunt folosite ( înmuiate și fierte ) sub formă de jeleu aplicat pe ochi pentru a calma iritațiile oculare sau inflamarea mucoaselor. Amestecate cu miere, gutuile fierte pot ajuta în caz de colită, diareea, constipație și infecții intestinale.

De asemenea, siropul de gutuie ajută în tratarea hemoroizilor.

Scleroză și dureri reumatice

Persoanele care suferă de gută sau reumatism sunt sfătuiți să consume des gutui coapte sau fierte. În lunile de toamnă se poate urma o cură cu compot de gutui: fierte în apă sau în vin timp de 20 de minute. De asemenea, se pot consuma și prăjituri cu mere și gutui, pâine cu gutui ( chec ) sau gem de gutui.

Cura cu gutui este recomandată în caz de artroză deformantă, nivel ridicat de acid uric, exces de salivă sau scleroză cerebrală.

Efecte antibacteriene

Gutuile pot combate răceala sau gripa întrucât au și proprietăți antivirale. Totodată, consumul de gutui ajută și la prevenirea multor boli congestive, astfel că se poate bea ceai cu gutui și măr, lămâie și miere în caz de dureri în gât și răceală.

Ajută la slăbit

Fiind săracă în calorii, sare și grăsimi și fiind bogată în vitamina C și în fibre, gutuia poate fi consumată în cadrului unui mic dejun energizant și dietetic. Gutuile pot fi fierte sau înăbușite, sau consumate cu iaurt.

Tratament pentru ulcer

În medicina străveche chineză, gutuile erau considerate benefice pentru persoanele cu ulcer gastric. Conform cercetătorilor de la Universitatea Shinshu din Japonia, gutuile au capacitatea de a suprima producerea de leziuni gastrice și au efecte calmante a tractului gastro-intestinal, datorită conținutului de compuși chimici și fenoli ( studiu pe șobolani ).

Luptă împotriva cancerului

Fiind pline de antioxidanți ( fenoli ), ajută la curățarea corpului de radicali liberi care favorizează apariția cancerului. Conform studiilor, antioxidanții din gutui sunt mult mai puternici și eficienți decât antioxidanții din alte fructe.

Afecțiuni cardiovasculare

Gutuile au în compoziție și pectin, vitamina C și potasiu. Pectina este o fibră dizolvabilă care are capacitatea de a reduce colesterolul. Astfel, pectina protejează împotriva bolilor coronariene și solidificarea arterelor.

Potasiu, pe de altă parte, ajută la scăderea tensiunii arteriale și vitamina C are rolul de a preveni dezvoltarea bolilor cardiovasculare. Totodată, datorită conținutului redus de sare, gutuile combat retenția de lichide care este un alt factor care ar putea duce la apariția bolilor de inimă.

Boli de sânge

Datorită conținutului mare de fier, gutuile sunt excelente pentru persoanele cu anemie dar și pentru prevenirea anemiei sau a altor probleme ale sângelui.

Sistem imunitar

Gutuile dau sistemului imunitar și mecanismelor de apărare ale corpului un imbold puternic datorită conținutului extrem de mare de vitamina C și au și proprietăți anti-îmbătrânire.

Sunt o alegere minunată pentru diferite delicatese din bucătărie: se pot folosi la marmeladă, jeleuri, gem, plăcinte cu mere, tarte, torturi sau clătite. De asemenea, se pot include și la mesele cu carne, tocane, fructe de mare sau chiar carne de miel.

Atenție!
Semințele de gutui sunt toxice și nu trebuie consumate. Gutuile crude pot cauza, la anumite persoane, disconfort la nivelul gâtului. Consumate în cantități mari, pot cauza efecte dăunătoare.

Astfel, cele mai sănătoase sunt gutuile fierte cu miere de albine sau cele coapte.