Patrunjelul este are un aspect, gust si un miros foarte placut, din acest motiv se foloseste in mancaruri. Insa este mai mult de atat: aceasta planta are beneficii uimitoare pentru sanatate.
Este ideal pentru a fi pus peste ciorbe, supe sau chair si in omleta sau in salate. Este un aliment extrem de versatil.
1. Este foarte bun pentru inima
Antioxidantii precum luteolina si apigenina locuiesc in patrunjel. Acesti flavonoizi s-au dovedit eficient in reducerea oxizilor si a lipoproteinelor, ceea ce cauzeaza arteroscleroza si pot, in schimb sa provoace accident vascular cerebral sau alte boli cardiovasculare.
2. Combate cancerul
Patrunjelul s-a dovedit a avea proprietati antiinvflamatorii care previn dezvoltarea artritei. Vitaminele A si C cresc sistemul imunitar iar vitamina C stimuleaza productia de colagen, fiind bun pentru pielea ta.
3. Ficatul tau il adora
Flavonoidele precum apigeninul si myristicina sunt perfecte pentru detoxifierea si sprijinirea productiei de enzime ale ficatului. Curatarea ajuta de asemenea la formarea pierdelor la rinichi si este un diuretic natural, ceea ce previne infectiile tractului urinar.
4. Improspateaza respiratia
Patrunjelul contine clorofila care nu doar ca ii ofera o culoare verde placuta dar de asemenea iti improspateaza respiratia datorita prorpietatilor sale antibacteriene.
5. Bogat in vitamine
Patrunjelul este o sursa buna de vitamina K pentru coagulrea sangelui si vitamina E pentru protectia impotriva bolilor de inima, potasiu si pentru reglarea tensiunii arteriale si multe din vitaminele B, inclusiv acid folic pentru cresterea si protectia celulelor.
6. Sprijina functiile importante ale organismului
Ceaiul de patrunjel este folosit de sute de ani in medicina traditionala pentru a sprijini sistemul imunitar, pentru a relaxa muschii si pentru a sprijini digestia. Foloseste un sfert de ceasca de patrunjel organic pentru 5-7 minute pe zi in apa fierbinte pentru a te bucura de beneficiile sale.
7. Pierderea parului
Uleiul de patrunjel reduce pierderea parului cand este masat pe scalp. Contine apigenina, un antioxidant flavonoid care controleaza caderea parului. Folosit pe post de balsam, acest ulei poate ameliora durerile articulare.
Precum orice alt aliment sau supliment, ai grija cand il adaugi in alimentatie. Supra-consumarea iti poate deranja stomacul. Patrunjelul a fost folosit si recunoscut precum un simplu asortiment dar datorita beneficiilor sale puternice pentru sanatate ar putea fi folosit sa faca parte din felul principal.