Ingrediente necesare pentru aluat:

  • 100 g smântână cu 20% grăsime
  • 200 g unt rece cu 80% grăsime
  • 550 g făină
  • 2 ouă
  • un praf de sare
  • 100 g zahăr pudră
  • 1 plic zahăr vanilat
  • 1 linguriță coajă de lămâie

Ingrediente necesare pentru umplutură:

  • 200 g zahăr
  • 1 lingură scorțișoară
  • 1,5 kg mere
  • 200 g nuci / biscuiți
  • 1 lingură coajă de lămâie

Mod de preparare:

Începem cu aluatul: punem într-un bol mare făina și o amestecăm cu cubulețele reci de unt, cu vârful degetelor pentru o obține o textură nisipoasă.

Adăugăm apoi un praf de sare, zahărul, ouăle bătute, zahărul vanilat, coaja de lămâie, smântâna și frământăm până obținem un aluat semi-omogen. Împărțim aluatul în două părți: o parte mai mare, una mai mică.

Învelim partea mai mică de aluat în folie și o punem la congelator.

Partea mai mare de aluat  întindem pe suprafața de lucru presărată cu făină, în formă dreptunghiulară.

Transferăm foaia, cu grijă, într-o tavă de 30*22 cm tapetată cu hârtie de copt. Decupăm marginile aluatului, acoperim cu folie și punem la frigider.

Pentru umplutură: dăm merele curățate prin răzătoare.

Într-un bol, amestecăm merele, zahărul, coaja de lămâie, scorțișoara până la omogenizare.

Scoatem tava din cuptor, îndepărtăm folia, presărăm peste blat miezul de nucă măcinat sau biscuiții măcinați, apoi întindem uniform umplutura de mere.

Scoatem din congelator aluatul rămas, îl dăm prin răzătoarea mare și îl răspândim apoi, uniform, peste umplutură.

Coacem prăjitura timp de 35-40 minute, la 180 de grade Celsius, până se rumenește frumos.

Lăsăm prăjitura să se răcească în tavă, presărăm cu zahăr pudră și servim.

Să o savurați cu poftă!

Sursă rețetă: coolinarika.com/recept/cupava-pita-s-jabukama/