Boli cardio-vasculare și hipertensiune arterială – regimuri alimentare

Pentru persoanele care suferă de aceste afecțiuni, regimul alimentar va fi sărac în sare ( hiposodat ), cu proteine limitate la 60-80 g pe zi și cu un conținut redus de glucide ( dulciuri, făinoase ) și grăsimi mai ales cele de origine animală.

Se vor prefera mesele dese dar cu volum redus și se vor evita alimentele greu digerabile și cele care au fost supuse unei pregătiri prea laborioase.

Deoarece regimul hiposodat, de 1,5-3g/zi este greu de suportat, este important evitarea monotoniei alimentației, prezentându-se o gamă cât mai bogată de preparate asezonate din plin cu condimentele permise, pentru a evita sau masca lipsa sării.

Alimente permise:

  • Lapte degresat
  • Brânza de vaci
  • Cașul slab și nesărat
  • Urda dulce
  • Telemea de vacă, nesărată
  • Carnea de: vită, pui, găină în cantitate limitată de 150-200 g/zi și numai de 3-4 ori pe săptămână ( fiartă, ca rasol sau friptă )
  • Peștele slab, de râu: lin, șalău, știucă, rap de primăvară ( fiert ca rasol, fript sau copt în pergament )
  • Ouă, în cantitate limitată și numai în preparate ( 4-5 ouă/ săptămână )
  • Grăsimi: unt nesărat, frișcă, ulei vegetal (soia, porumb, floarea soarelui ) , smântână, margarină nesărată – cantitatea totală de grăsimi din alimentație va reprezenta cel mult ½ din cea a individului sănătos
  • Pâinea albă sau cea intermediară, fără sare, de preferat veche de o zi; făinoasele în cantitate limitată ( orez, paste făinoase, griș, fulgi de ovăz, mămăligă pripită ) fierte, cu sare redusă la minim
  • Toate fructele, sub orice formă: crude, coapte, compoturi, gelatine, sucuri
  • Legume sărace în sodiu și celuloză ( morcovi, fasole verde, salată verde, dovlecei, ardei vinete ) rase mărunt, ca salate, fierte ca soteuri, budinci de legume fierte „ a la grecque”
  • Dulciuri preparate fără sare, bicarbonat și praf de copt: aluat de tartă, de ecler, gelatine, miere, marmelade și gemuri de casă fără conservanți, peltea
  • Băuturi în limitele lichidelor permise, sub formă de ceaiuri de plante, sucuri de legume și fructe, lapte simplu, degresat, lapte bătut, iaurt
  • Condimente: pătrunjel, tarhon, mărar, leuștean, dafin, zeamă de lămâie, cimbru, sifon
  • Supe: din legume permise, supe-creme îngroșate cu făinoasă, supe de cereale, de fructe – în cantități limitate
  • Sosuri dietetice din legume, sos alb, sos de smântână, de caramel

Alimente interzise:

  • Brânzeturi grase, fermentate și sărate ( cașcaval, brânzeturi topite, telemea sărată )
  • Carnea grasă de porc, de gâscă, vânăt sau rață; organe, mezeluri, carne conservată cu sare, peștele sărat, gras sau afumat, conservele de carne
  • Pâinea neagră cu sare, făinoasele preparate cu bicarbonat de sodiu sau sare
  • Grăsimi: slănină, unt sărat, untură, margarină sărată, grăsimi prăjite sau în cantități mari
  • Legumele bogate în sodiu sau celuloză: spanac, țelină, sfeclă, varză creață, usturoi, ridiche, varză murată cu sare, gogoșarii murați, conopidă, varză de Bruxelles, leguminoasele uscate
  • Fructe oleaginoase: alune, nuci, migdale etc.
  • Dulciurile preparate cu bicarbonat, aluat dospit, unt și gălbenuș de ou în cantitate mare
  • Băuturi alcoolice sub orice formă, cafeaua, ceaiul tare, apele minerale, clorurosodice
  • Supele de carne
  • Sosuri preparate cu zeamă de oase sau carne, cu rântașuri, usturoi, maioneză sau muștar
  • Condimentele iuți: piper, boia, muștar cu sare, ceapă, usturoi, hrean

În continuare, se interzice fumatul,  băuturile în timpul mesei, băuturile prea reci.

Masa de seară se va servi cu minim 2-3 ore înainte de culcare.