Negii sunt crescături întărite, aspre de piele. De regulă, apar pe degete, tălpi sau față. Deși nu sunt periculoși, în unele cazuri, datorită poziționării lor neadecvate, pot provoca disconfort sau aspect inestetic. Maceratul de coji de lămâie sau de ceapă, banda adezivă și aspirina pot ajuta la dispariția negilor.

Aceste negi apar doar la suprafața pielii și formarea lor se datorează unui proces accelerat de creștere a celulelor de piele. La baza acestei creșteri anormale se află o infecție cu virusul Papiloma și există aproximativ 150 de tulpini de HPV. Dintre acestea, doar 10 produc negi cutanați, alte tulpini provoacă negi anali sau genitali.

În plus, sunt și infecții cu HPV care se transmit sexual și care pot duce la apariția cancerului cervical. Un lucru important de știut este că negii cutanați produc foarte rar cancer.

Negi cutanați – Persoane predispuse

La anumite persoane, predispoziția la negi este mai mare, fără să existe o explicație în acest sens. Majoritatea dintre noi suntem expuși la virusul HPV ( prin contact manual sau cu mânerele ușilor ) însă nu toți dezvoltăm negi. La copii, rata de infectare este mai mare, la fel și la persoanele cu anomalii ale sistemului imunitar și la cei care manevrează pește sau carne.

Cum se transmit?

Gradul de contagiune nu este unul foarte ridicat: infecția se transmite prin contact direct cu o persoană afectată sau cu anumite suprafețe precum mânere, vestiare. Un singur neg se poate răspândi și în alte zone ale corpului, însă acest lucru se poate preveni prin spălarea mâinilor, a pietrei ponce sau a unghierei.

Dermatologii cu știu cu exactitate de unde anume și cum se iau negii; aceștia au constatat doar că, inclusiv după dispariția lor, virusul continuă să existe în epidermă.

Negi – Remedii naturiste

Conform studiilor, 50% din negi dispar de la sine în decurs de 1 an, iar 2/3 din ei în aproximativ 2 ani. Conform unor specialiști, negii pot fi doar supravegheați, în timp ce alți specialiști recomandă tratarea lor în vederea reducerii cantității de virus și prevenirii reinfectării sau recidivării lor.

Macerat de coji de lămâie

Se prepară din 1 lămâie și 1 litru de oțet de mere: lămâia se spală bine cu detergent de vase după care se curăță de coajă. Cojile se taie bucăți și se pun într-un borcan unde se toarnă și oțetul. Se amestecă bine și se pune capacul borcanului. Se lasă la macerat între 8 și 10 zile, după care se strecoară oțetul și se păstrează într-o sticlă închisă la culoare.

Se umezește o bucată de tifon în acest oțet și se aplică pe zonele afectate de negi. Se fixează cu un bandaj și se lasă să acționeze peste noapte. Se repetă procedura zilnic, până la estomparea negilor.

Macerat de coji de ceapă

Cojile de ceapă se lasă la macerat, în oțet, timp de câteva ore. Câteva zile la rând, se aplică bandaje înmuiate în acest macerat pe negi.
Tratamentul se repetă de mai multe ori, până apar efectele dorite.

Aspirina

Acidul salicilic este singurul tratament extern, dovedit științific, care dă rezultate mai bune decât placebo. Conform unei recenzii publicate în 2011, acidul salicilic este un remediu ieftin și cu efecte secundare minime, care poate fi găsit în diverse forme: gel, plasturi, lichidă, pulbere.

Se aplică pe negul înmuiat în prealabil timp de 10 minute în apă caldă și frecat cu o piatră ponce pentru îndepărtarea celulelor moarte de piele.
Se recomandă 2 astfel de aplicații pe zi, timp de 1-2 săptămâni. După ce negii dispar, tratamentul se continuă încă 1-2 săptămâni pentru a preveni recidivarea.

Banda adezivă

Înfășurarea zonei afectate de negi cu bandă adezivă poate reduce aprovizionarea negului cu oxigen. Deși nu se știe exact cum funcționează, o altă posibilă explicație este că banda adezivă înlătură particulele virale. Pentru o eficiență sporită, se poate pune și acid salicilic pe neg, înainte de a aplica banda.