Din cauza alimentației nesănătoase și a stresului care afectează populația, prevalența diabetului este mai mare astăzi ca oricând.
Potrivit statisticilor OMS, numărul bolnavilor de diabet a început să crească la fiecare 10 ani, cu 100%.

Starea de prediabet se poate testa prin analize specifice de sânge: dacă la testarea glicemiei pe stomacul gol nivelul este între 100 și 125 mg/dl, atunci deja poate fi vorba de prediabet. De asemenea, dacă la testul de toleranță orală la glucoză nivelurile sunt cuprinse între 140-199 mg/dl, atunci poate fi vorba de prediabet.

Dacă ați observat în ultimele analize că nivelul glicemiei a început să crească ușor, puteți apela la ajutorul plantelor medicinale care au o acțiune hipoglicemiantă naturală.

Afin

Atât fructele cât și frunzele de afin sunt benefice în ceea ce privește scăderea glicemiei și reducerea dozelor de insulină necesare zilnic. Eficiența acestei plante a fost confirmată de numeroase studii clinice. Astfel, în faza incipientă a diabetului zaharat, preparatele pe bază de afin precum și alte plante hipoglicemiante pot fi folosite ca înlocuitor pentru insulină.

În cartea sa „Fitoterapie Tradițională și Modernă”, profesorul Ovidiu Bojor recomandă o cură de 10 zile cu infuzie de frunze de afin. Această infuzie se prepară infuzând 1 lingură de frunze în 1ntr-o cană cu apă clocotită. Se recomandă câte 2 căni pe zi.

De asemenea, se pot face cure de 2 săptămâni și cu afine. Fructele se consumă proaspete, congelate sau uscate, în porții de 50-100g / zi.

Notă: tratamentul cu afin, fie cu fructe fie cu frunze, nu trebuie să fie continuu, ci cu pauze.

Anghinare

Frunzele de anghinare ajută și la scăderea nivelului de zahăr din sânge și la scăderea colesterolului. Se recomandă 2 sau 3 căni de infuzie de frunze pe zi, în cure de 20-30 de zile urmate de 20-30 zile de pauză. Această infuzie se prepară dintr-o cană cu apă clocotită și 1 linguriță de plantă.

Dud

Se recomandă câte 2 sau 3 căni de infuzie / zi. Pentru o cană se folosesc 2 linguri de frunze de dud și apă clocotită.

Teci de fasole

Tecile se prepară sun formă de decoct: se mărunțesc și se fierb timp de 10 minute. Se folosește 1 lingură de teci de fasole la 1 cană cu apă și se beau câte 2 sau 3 căni pe zi.

Iată și alte plante care ne vin în ajutor în combaterea sau în ameliorarea diabetului:

  • Frunzele de nuc
  • Frunzele de salvie
  • Rădăcina de brusture
  • Frunzele de urzică

Din aceste plante se pot prepara infuzii: 1 lingură de plantă la 1 cană cu apă clocotită. Se recomandă 2 sau 3 căni pe zi.

Notă: rădăcina de brusture trebuie fiartă timp de 10 minute. Sunt recomandate 2 căni / zi.

În plus, este bine de știut că și unele condimente au efecte hipoglicemiante: cuișoarele, oregano, usturoi și scorțișoara.