Foarte multe persoane se confrunta cu intrebarea: “Cat de des trebuie sa imi schimb periuta de dinti?”
De cele mai multe ori, tindem sa schimbam periuta de dinti cand aceasta este mult prea tocita pentru a fi folosita. Specialistii sunt insa de alta perere.
Medicii dentisti recomanda sa schimbam periuta la fiecare trei luni. Odata ce perii periutei se tocesc, eficienta periutei de dinti scade. Acestea nu mai indeparteaza eficient placa bacteriana de pe dinti si gingii. In acelasi timp, intre peri se depoziteaza numeroase bacterii.
Mai mult, periuta de dinti ar trebui sa se schimbe dupa raceli, dureri in gat sau infectii orale. De ce? Intre perii periutei raman numeroase bacterii. Astfel, infectia poate sa reapara.
Sanatatea ochilor nu depinde doar de oftalmolog
Vederea este cel mai folosit simţ al omului, iar cu cât ochiul este mai bine îngrijit cu atât bolile caracteristice vederii vor apărea mai târziu.
Principalii factori care influenţează într-un mod negativ calitatea vederii sunt lipsa vitaminelor, factorii de mediu cum ar fi praful din aer şi orele petrecute în faţa calculatorului.
Aceste probleme nu trebuiesc ignorate, dacă aveţi tulburări de vedere este bine să consultaţi un specialist.
Sănătatea ochilor se poate păstra evitând:
- Fumatul este unul din factorii nocivi, deoarece afectează circulaţia sângelui şi ochii sunt puternic vascularizaţi, iar dacă nutrienţii şi oxigenul care nu pot ajunge la ochi, aceştia încep să obosească
- Razele soarelui afectează foarte mult reţină chiar dacă ochii se pot regenera;
- Diabetul netratat şi tensiunea arterială pot afecta vasele de sânge.
- Colesterolul afectează şi el foarte mult vederea, de aceea este bine să evităm o alimentaţie bogată în grăsimi.
- Timpul îndelungat petrecut la calculator afectează vedere, încercati sa faceţi o pauză de 10 minute după o oră de uitat în monitor, acele minute vă vor ajuta ochii să se odihnească.