mama-adolescent

De foarte multe ori, copiii, adolescentii in special, incearca sa ne transmita anumite lucruri si trairi. Din pacate, de cele mai multe ori, nu reusesc sa o faca, iar ceea ce incearca ei sa ne transmita, sunt interpretate in mod eronat de catre noi, adultii, care ar trebui sa ii intelegem perfect si sa ii ghidam.

Ocupati cu munca, stresul de zi cu zi, ratele, neajunsurile si alte probleme ne pot face sa ignoram anumite lucruri marunte dar foarte importante din viata copiilor nostri.

Cateva dintre dorintele copiilor:

1 Intelega-ma si ofera-mi spatiul de care am nevoie – de multe ori, in mintea mea este un haos. Nu intotdeauna am raspunsurile pe care le vrei si nu, nu ma simt bine cu asta, dar incerc sa trec peste. Daca tipi la mine, ma bruschezi sau ma faci prost, o sa-mi fie si mai rau. Ofera-mi te rog spatiu si intelegere!

2. Nu tipa la mine – ma simt neiubit si ma simt ca si cum as fi o dezamagire pentru tine, mama sau tatal meu.

3. Chiar daca o sa fiu suparat pe tine pe moment, este ok sa-mi limitezi accesul la telefon si calculator – mai ales atunci cand le folosesc in scopuri neconstructive. Timpul meu, chiar daca pare berechet, este important si crede-ma, o sa-ti multumesc mai tarziu, daca reusesti sa ma faci sa citesc o ora pe zi in loc sa dau scroll pe facebook.

4. Nu ma mai rasfata continuu – stiu ca poate ma iubesti, poate sunt cel mai mic si simti nevoia sa ma rasfeti. Mie-mi place, dar pe termen lung, este posibil sa devin un „copil batran” din cauza aceasta. Lasa-ma sa dau piept cu viata reala, ajuta-ma sa cresc frumos, sa pretuiesc banii, valorile morale si ceea ce este corect in lume. Trebuie sa inteleg ca nu totul mi se cuvine doar pentru ca sunt „baiatu sau fata lu tati”.

5. Spune-mi ca ma iubesti – si arata-mi asta. Am nevoie sa o stiu, sa o aud si sa mi se intipareasca in minte. Am nevoie sa stiu ca daca, vreodata, de-a lungul vietii mele, o dau in bara, voi, parintii mei, nu ma veti abandona.

Eu stiu ca este foarte dificil sa fii parinte. Responsabilitatile si sacrificiile sunt foarte mari. Insa, promit, ca voi deveni mai bun pe zi ce trece, voi deveni un adult corect, cu onoare si principii morale de neclintit, iar voi veti fi mandri de mine oriunde in lume.

Dragii mei parinti, va iubesc si va respect!