Carnea procesată din dispară din alimentația noastră, a atras atenția medicul oncolog Cătălin Costovici, care a explicat care sunt factorii care duc la declanșarea cancerelor, potrivit Evz.ro.

Doctorul a subliniat însă că se referă numai la carnea procesată.

”Carnea procesată trebuie să dispară din alimentația oricăruia dintre noi: salamurile, cârnaţii, crenvurștii, parizerul, mezelurile cu carnea mărunţită. Este cea mai nenorocită, e otravă, pentru că procesarea în sine înseamnă și niște stabilizatori, coloranți, celebrele E-uri.

Iar efectul lor e cumulativ în timp şi, în zeci de ani, aceste efecte, sunt otravă pe pâine”, a atras atenția medicul Costovici.
Adevărata dramă a bolnavilor de cancer nu e lupta cu maladia, ci cu sistemul sanitar românesc. Un sistem care pe mulți îi omoară cu zile, după cum admite medicul oncolog Cătălin Costovici.

De ce e sănătatea ultima grijă a românilor, de ce persoane sănătoase, care duc vieți sănătoase și fac totul pentru a evita afecțiunile oncologice, ajung, totuși, să se îmbolnăvească?

Ileana Ilie Ungureanu: Vă propun să începem cu o definiție a cancerului, dar nu în termeni medicali, ci ce înseamnă el pentru un pacient diagnosticat cu o asemenea boală?

-Dr. Cătălin Costovici: Cancerul este o noțiune foarte vastă și largă. Eu când dau această veste pacientului îi spun că are o tumoră malignă, stadiul și ce urmează. Îl lămuresc despre situația reală a bolii și care sunt șansele de succes.

– Cât de dificil e pentru un medic să dea verdictul: ai cancer?

-Dr. Cătălin Costovici: – Foarte greu. Pentru toți este un dezastru, însă pentru unii e sfârșitul lumii, iar pentru alții este un prilej de a lupta. Nu sunt adeptul unei comunicări brutale, de a spune lucrurilor pe nume, matematic.

– Presupun că e o ex periență interioară mistuitoare…

-Dr. Cătălin Costovici: – Trăirile sunt individuale, dar sunt cataclismice. Unii se manifestă zgomotos, alții se închid în ei. Oameni care erau explozivi ca persoane devin monosilabici, se izolează de familie, de societate. Avem nevoie de psiho-oncologi alături de noi, dar, din păcate, în România nu există încă asemenea subdiviziuni ale psihologilor. Abia acum se fac demersuri pentru competențe de psiho-oncologie.

– David Servan-Schreiber, autorul bestsellerului „Anticancer”, care a avut un cancer la creier, zice că nu există medicament mai puternic decât prietenia și dragostea. Așa e?

-Dr. Cătălin Costovici: – Cel mai bun medicament este solidaritatea cu suferința pacientului. Sună absolut stupid în România zilelor noastre, dar dragostea societății față de acest gen de pacienți ajută. Ori asta nu vedem de niciun fel. O spun cu toată seriozitatea: pentru cei care conduc destinele Sănătății, pacientul este cel mai puțin important.

– Că tot ați deschis subiectul, ani de zile, miniștri după miniștri au fost la conducere, dar n-au găsit o soluție la problemele din sistem. Care considerați că e boala Sănătății?

-Dr. Cătălin Costovici: -Dacă extrapolăm, cancerul. Privesc afectarea sistemului medical românesc ca pe un cancer cu metastaze. Nu prea mai văd nicio soluție în mod special. Se fac eforturi, dar sunt doar cosmetizări pe ici, pe colo.