Sfecla roșie are efecte anti-îmbătrânire care se datorează antioxidanților puternici. Acești antioxidanți protejează celulele organismului de daunele radicalilor liberi și ale stresului oxidativ.

Odată cu înaintarea în vârstă, funcțiile cognitive se deteriorează din cauza reducerii fluxului sangvin la nivel cerebral. Toate tulburările neurologice, precum Alzheimer sau demența, sunt asociate cu întreruperea funcției neurovasculare.

Sfecla roșie poate îmbunătăți circulația sângelui la nivel cerebro-vascular și poate preveni deficitele funcției cognitive datorită conținutului de oxid nitric.

Efectele nitraților alimentari asupra circulației sangvine cerebrale la tineri sănătoși au fost investigate în cadrul mai multor studii. Rezultatele au arătat că participanții care au primit 500 ml de suc de sfeclă au prezentat o creștere a fluxului sangvin cerebral și îmbunătățiri la nivelul memoriei de lucru și funcției executive. Singura problemă este că aceste studii au fost realizate pe personale sănătoase și tinere.

Recent, două studii preliminare au analizat efectele sfeclei roșii și asupra creierului persoanelor vârstnice, cu diabet de tip 2.

După 14 zile în care au primit câte 250 ml de suc de sfeclă în fiecare zi, pacienții au raportat o îmbunătățire a timpului de reacție comparativ cu grupul de control.

Sucul de sfeclă roșie are extraordinare efecte asupra inimii și asupra vaselor de sânge. Betalainele din sfeclă mențin elasticitatea vaselor și împiedică formarea varicelor, a cheagurilor de sânge și împiedică și apariția tulburărilor de circulație sangvină la nivelul extremităților.

Este renumit și pentru forța sa anticancerigenă și antitumorală, pentru acțiunea sa regeneratoare și detoxifiantă asupra ficatului și sângelui și pentru acțiunea sa imunostimulatoare, de asemenea.

Sfecla ajută în bolile de ficat, în anemie, în diferite tipuri de cancer, în hipertensiune arterială, în afecțiuni pulmonare și respiratorii, în intoxicațiile cu tutun, radiații și chiar și în constipație.

Mod de administrare

Sucul de sfeclă se obține cu ajutorul unui storcător centrifugal și se lasă apoi la rece timp de 1-2 ore. Ulterior, se bea pentru a preveni stările de greață. De regulă, se combină cu pătrunjel, țelină, varză și suc de morcov.

Contraindicații / Precauții

Consumul de suc de sfeclă poate cauza colorarea urinei și a scaunului în roșu iar acest lucru indică faptul că organismul nu poate absorbi unii compuși din sfeclă și că există unele afecțiuni prezente. A nu se consuma în cantități mai mari de 400 ml / zi și pe durate mari de timp, întrucât poate afecta corzile vocale și poate cauza probleme cu stomacul.