Toti stim cum este sa iti cada putin par. De fapt, pierdem in medie 50-100 de fire de par pe zi. Cu toate acestea, daca incepi sa chelesti sau observi ca parul tau se rareste, inseamna ca pierzi mai mult par decat ar fi normal.

Ce cauzeaza caderea parului?

Caderea parului este o problema care nu iti afecteaza doar scalpul, ci tot organismul. Poate fi ereditar, schimbar hormonale, o contitie medicala sau de la medicatie. Oricine, femei, barbati si chiar copiii pot experimenta caderea parului. Iata care sunt principalele motive:

1. Afectiune ale pielii

Anumite afectiuni ale pielii pot afecta scalpul si contribuie la caderea parului. Cele mai comune conditii includ dermatita seboreica, o eczema a scalpului sau o ciuperca numita Malassezi furfur care cauzeaza matreata, psoriazis sau o boala autoimuna. Acestea deobicei cauzeaza piele uscata si mancarimi.

2. Dezechilibre hormonale

Dezechilibrul hormonal este unul din principalii factori care cauzeaza pierderile parului. Avand un nivel scazut de fier in organism sau problemele cu tiroida pot duce la dezechilibre hormonale. Acelasi lucru poate fi spus si despre nivelele crescute de testosteron, care duc la caderea parului atat la femei cat si la barbati, in special in cazul femeilor care sufera de sindromul ovarelor polichistice.

3. Deficientele nutritionale

Deficientele nutritionale cauzate de medicamente sau de afectiuni digestive precum boala Crohn si IBS, pe langa altele, pot cauza caderea parului. Deficienta de complexuri de vitamina B, zinc, vitamina D si proteina sunt in mod deosebit raspunzatoare pentru caderea parului.

4. Medicamente

MEdicamente precum contraceptivele orale, medicamente pentru hipertensiune, antideprezivele, pentru acnee, agenti chimoterapeutici, imunosupresori si medicamentele pentru durere, toate pot cauza caderea parului.

5. Stresul

Stresul te poate duce intr-un punct in care corpul tau se prioritizeaza asupra functiilor de supravietuire. Fluxul de sange al scalpului scade si parul nu mai creste. Stresul poate tototada cauza trichotillomania, o boala mentala a conditiei in care persoana respectiva isi smulge fire de par din cap pentru a se calma.

6. Boli autoimune

Anumite boli autoimune precum Telogen Effluvium, o conditie in care corpul stopeaza cresterea foliculilor de par, asadar nu mai creste parul si nu se mai produce par nou.

De asemenea, mai este o cauza numita Alopecia areata, o alta boala autoimuna in care sistemul imunitar ataca fuliculii de par cauzand caderi mari de par.