Daca esti interesat de superalimente, probabil deja stii de avocado, miere, curcuma (turmeric), ceai verde, oua, ulei de cocos, cacao, acai, otetul de mere, quinoa, usturoi, fructele de padure, ghimbir si kale. Acestea sunt doar cateva. Unul de care e posibil sa nu fi auzit este spirulina.

Spirulina are beneficii bine documentate si a fost utilizata de generatii intregi datorita proprietatilor sale.

Ce este spirulina?

Spirulina este o alge albastru-verde care creste in mod natural in apa calda alcalina. Inainte sa spui „bleah”, spirulina nu este o alge precum cea care creste la mare sau in piscinele de care nu se are grija. Este un tip de alge care creste in special in Africa sau Mexic.

De fapt, este un element principal din dieta celor din aceste tari de secole. Precum alte plante acvatice, algele nu au frunze sau tuplina. Asta inseamna ca fiecare celula contine nutrientii pe care ii genereaza prin procesul de fotosinteza, pentru ca nu are prin ce anume sa circule nutrientii.

Multe forme de alge nu sunt recomandate pentru consumul uman. Spirulina are niste beneficii care compenseaza asta.

Stiinta moderna a reusit sa inteleaga compontenelor acestei alge si ceea ce ofera ele.  Noi studii au descoperit ca spirulina nu este chiar o planta la origine. De fapt, este clasificata precum o bacterie – una buna. Exista cativa pigmenti in spirulina care ii ofera o culoare alvastru-verde. Acesti pigmenti sunt antioxinati puternici.

Spirulina contine un continut neobsnuit de mare de proteine, mai exact 60-70% din greutatea sa uscata. Datorita tuturor nutrientilor sai, in anii 1970 s-a creat o organizatie cu scopul de a promova spirulina precum un aliment principal pentru supravietuire. Aceasta organizatie a avut scopul de a combate foametea de pe glob. Mai mult decat atat, NASA si ESA includ spirulina in alimentele astronautilor.

Beneficiile spirulinei

Spirulina este o sursa vegana de vitamina b-12. Aceasta vitamina contribuie la sintetizarea proteinelor si se gaseste deja in carne si in peste. Sunt putine surse non-animale de nutrienti esentiali. Astfel, spirlina este o sursa importanta pentru vegetarienii si veganii care isi iau sursele de B-12 din suplimente pentru a compensa.

Cu toate acestea, nu ar trebui sa te bazezi doar pe spirulina pentru sursa de vitamina B-12.

Alte 12 beneficii ale spirulinei

Aceasta super bacterie are capacitatea de a:

  • Scadea LDL-ul si colesterolu
  • Protejeaza impotriva reactiilor alergice, blocand histaminele
  • Ajuta sistemul imunitar
  • Actioneaza precum un probiotic
  • Ajuta la stoparea raspandirii cancerului – Un studiu sugereaza ca spirulina opreste proliferarea
  • Blocheaza virusii
  • Sprijina ficatul
  • Regleaza nivelul de glicemie
  • Contracareaza anemia
  • Ofera beneficii nutrivite extraordinare

Utilizarea spirulinei

  1. Pune niste popcorn organic in cuptor cu niste ulei de masline. Toarna popcorn-ul intr-un bol mare si de sticla, ceramica sau de otel inoxidabil
  2. Cat timp este inca cald, presara o lingurita de pudra de spirulina peste popcorn si acopera-l cu o farfurie. Amesteca bine pentru a se distribui uniform.
  3. Daca doresti popcorn mai nutritiv si aromat, adauga si niste pudra de usturoi si amesteca iar.
  4. Bucura-te de aceasta gustare delicioasa! Poti folosi spirulina si pe fructele uscate sau alte gustari.

Poti adauga de asemenea spirulina in smoothie-uri, sucuri, in apa sau pur si simplu poti lua tablete de spirulina. Bucura-te de beneficiile spirulinei si nu te vei intoarce inapoi!