Ingrediente necesare:

Tavă rotundă, detașabilă de 25 cm
280 g făină
3 ouă
60 ml ulei
50 g pudră de cacao neagră
180 ml iaurt natural cu 805 grăsime
120 g zahăr
Un praf de sare
5 g praf de copt
1 plic zahăr vanilat

Opțional: 1 linguriță pudră de ghimbir

Ingrediente necesare pentru sirop:

1 sticluță esență de rom
200 ml cafea

Ingrediente necesare pentru glazură:

200 g ciocolată menaj
200 ml smântână pentru frișcă
2 linguri ulei
4 linguri gem de caise

Ingrediente necesare pentru decor:

frunzulițe de mentă
50 g fulgi de migdale
fructe decorative (opțional)

Mod de preparare:

Începem prin a pregăti blatul: preîncălzim cuptorul la 180 de grade Celsius.

Punem ouăle întregi într-un bol metalic, împreună cu un praf de sare și cu 2 linguri de zahăr.

Amestecăm cu mixerul până obținem o compoziție de culoare albă, apoi adăugăm iaurtul, pudra de cacao, făina, cantitatea rămasă de zahăr, uleiul, praful de copt, zahărul vanilat și pudra de ghimbir, dacă folosim.

Amestecăm cu mixerul timp de 3 minute, la viteză mare, până la omogenizare.

Tapetăm o tavă rotundă cu hârtie de copt, turnăm amestecul în tavă și coacem timp de 35-40 minute, depinde de cuptor.

După ce e gata, lăsăm blatul să se răcească în tavă, apoi îl răsturnăm pe un platou și îndepărtăm hârtia de copt.

Pentru sirop, amestecăm cafeaua proaspătă cu esența de rom și însiropăm blatul.

Punem înapoi forma detașabilă peste blat și întindem uniform gemul de caise peste blat.

Pentru glazură, punem smântâna pe foc mic, așteptăm să înceapă să fiarbă după care o luăm de pe foc și adăugăm bucățelele de ciocolată, uleiul și lăsăm deoparte timp de 10 minute.

După 10 minute, amestecăm bine, până la omogenizare.

Turnăm glazura în trat uniform peste blat.

Așteptăm ca glazura să se întărească, apoi decorăm cu fulgi de migdale, cireșe și frunzulițe de mentă.

Punem tortul la frigider pentru cel puțin 3 ore, după care putem servi.

Să îl savurați cu poftă! Poftă bună!

Sursă rețetă: oblizniprste.si/slastne-sladice/cokoladna-torta-brez-jajc/