Varza are o activitate asemănătoare insulinei. Acest efect a fost testat pentru prima dată în anul 1923 de Collip. Cercetătorul a obținut extracte din mai multe plante, pe care le-a injectat în corpurile animalelor experimentale. Rezultatele au fost foarte bune: extractele au redus glicemia.

În același an, Dubin & Corbitt au extras o substanță din extractul alcoolic de varză care a scăzut semnificativ nivelul de zahăr din sânge la animale. Metoda de extracție a constat în tăierea verzei mărunt și macerarea ei timp de 24 de ore într-o soluție cu etanol de 95%. Inclusiv administrarea orală a extractelor crude de varză au produs hipoglicemie, potrivit unui studiu 4 ani mai târziu de Ederer.

Rezultate asemănătoare au fost obținute și mai târziu, în anul 1942 de Perri.

În anul 2018, cercetătorii polonezi au investigat efectele extractului de varză roșie (EVR) pe șoareci cu diabet de tip 1 indus de streptozotocină – un agent foarte toxic asupra celulelor beta din pancreas care produc insulină la mamifere. Aceștia au dorit să vadă dacă EVR protejează împotriva complicațiilor vasculare asociate cu diabetul. După 4 săptămâni de tratament cu extract de varză roșie, animalele au prezentat niveluri mai mici de glucoză și hemoglobină glicată și fetală în sânge.

Extractul de varză a îmbunătățit toleranța la glucoză și a crescut nivelurile de insulina serică, proinsulină și peptida-C. În același timp, EVR a îmbunătățit morfologia celulele insulare pancreatice, a crescut cantitatea de celule pancreatice beta și a prevenit anemia la șoarecii diabetici.

Extractul de varză roșie a demonstrat un efect antioxidant puternic. Autorii acestui studiu au concluzionat că EVR ar putea fi folosit ca medicament sau ca supliment alimentar pentru ameliorarea diabetului și prevenirea complicațiilor vasculare asociate cu această boală.

Un studiu și mai recent, publicat în 2019 în Journal of Applied Sciences a demonstrat că varza are capacitatea de a ține sub control nivelul de zahăr din sânge și de a atenua stresul oxidativ asupra ficatului. Cercetătorii au testat extracte din frunze proaspete și uscate de varză albă șobolani cu hiperglicemie. Animalele au fost împărțite în mai multe grupuri:

1. Grupul de control (a primit o dietă obișnuită)

2. Grupul negativ (a primit o dietă bogată în zaharoză)

3. Grupul de tratament (a primit extract de varză)

Experimentul a durat 6 săptămâni.

Cercetătorii au măsurat nivelul de glicemie a jeun la începutul perioadei de testare și la 2 săptămâni după. Rezultatele au arătat că extractul de varză a redus zahărul din sânge și rezistența la insulină. Grupul negativ a avut cele mai mari concentrații de glicemie a jeun (62 mg dL-1).

Sursă: lataifas.ro