Termenul de vitamina D include compuşi steroizi denumiţi calciferoli, cu proprietăţi antihiratice. Cele mai importante vitamine din punct de vedere al acţiunii biologice sunt: D3-colecalciferol – forma naturală; D2 – ergocalciferol – forma sintetică.
Sursa de provitamina D sunt: laptele, untul, gălbenuşul de ou.
Absortia provitaminelor şi vitaminelor D are loc la nivelul intestinului subţire, prin mecanismul de absorbţie al grăsimilor.
Sunt cunoscute 5 provitamine D, care sub acţiunea radiaţiilor U.V. se pot transforma la nivelul tegumentelor în vitamina D (vitamina D2-D6) corespunzătoare.
Vitamina D este implicată în reglarea metabolismului fosfocalcic. Forma biologic activă a vitaminei D3.
Antivitamina D determina rahitismul la copii şi osteoporoza la adulţi. Carenta de vitamina D determina modificări la nivelul dentiţiei şi smaltului: stratul de dentina se subţiază cu smalţ este parţială şi creşte, că urmare, incidenta cariilor dentare.
Vitamina D datorită rolului important în reglarea metabolismului calciului şi fosforului în doze prea mari poate determina calcifierea anormale la nivelul rinichilor, scheletului sau al dinţilor (unde are loc îngroşarea cementului, apariţia calcurilor la nivelul pulpei dentare).
Vindecarea prin muzica
Foarte multe persoane se linistesc sau se incarca cu energie atunci cand asculta muzica, trebuie sa stii ca meloterapia este o metoda folosita de mii de ani pentru a trata diverse boli.
Discipolii lui Pitagora tratau diverse boli prin aceasta tehnica, considerand ca bolile nu sunt altceva decat consecintele dezechilibrelor dintre armonia cosmica si fiinta umana.
Romanul George Constantinescu, intemeietorul sonologiei, a anticipat aptitudinile terapeutice ale sunetelor asupra omului: muzica induce o stare profunda de relaxare si stimuleaza functionarea optima a organismului uman.
Cercetarile stiintifice au confirmat rezultate bune: cu ajutorul muzicii se amelioreaza accesele nervoase, se obtine liniste si armonie interioasa, inima se relaxeaza. Meloterapia este indicata in cazul afectiunilor de natura psihica!